Φαινομενα κακοδιοικησης και διαφθορας στην ΠΑΜ-Θ, με βαση την εκθεση Ρακιντζη

Στη Ροδόπη οι περισσότερες ποινικές διώξεις κατά δημοσίων υπαλλήλων το 2014

Πλειάδα φαινομένων κακοδιαχείρισης και διαφθοράς στο δημόσιο αποτυπώνεται για μία ακόμα χρονιά στην ετήσια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το έτος 2014. Στο γραφείο του κ. Λέανδρου Ρακιντζή στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς κοινοποιήθηκαν συνολικά 2.203 πειθαρχικές αποφάσεις, που εξέδωσαν τα αρμόδια όργανα του στενού δημοσίου τομέα και 765 αποφάσεις φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης υπέβαλε 149 ενστάσεις κατά οριστικών αποφάσεων και άσκησε 3 προσφυγές κατά τελεσίδικης πειθαρχικής απόφασης. Πρόκειται για φαινόμενα ατιμωρησίας και επιεικών ποινών σε σοβαρές πειθαρχικές υποθέσεις. Επίσης, περισσότερα από 2,6 εκατ. ευρώ δεν είχαν δηλωθεί κατά τον έλεγχο πόθεν έσχες δημοσίων υπαλλήλων, που διενεργήθηκε από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης.

«Οσμή» σκανδάλου σε έργα πράσινου στον δήμο Καβάλας

Στην έκθεση περιλαμβάνεται η συνολική ετήσια δραστηριότητα του ΓΕΔΔ, µε στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης στον δημόσιο τομέα, ενώ παρατίθενται ενδεικτικές υποθέσεις, που στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του έβαλε στο «μικροσκόπιο» ο κ. Ρακιντζής. Στις ενδεικτικές διερευνηθείσες υποθέσεις της έκθεσης περιλαμβάνεται και μία υπόθεση, που αφορά στον δήμο Καβάλας και στην εκτέλεση έργων πρασίνου.

Για την επίμαχη περίπτωση, η έκθεση του κ. Ρακιντζή αναφέρει:
«Στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών, που αφορούσαν µη σύννομες ενέργειες στις διαδικασίες δημοπράτησης, εκτέλεσης και παραλαβής των έργων πρασίνου του δήμου Καβάλας, ο ΓΕ∆∆ προχώρησε σε ενδελεχή έλεγχο ομάδας συμβάσεων έργων- εργασιών πρασίνου του δήμου Καβάλας. Ελέγχθηκαν 6 συμβάσεις, µε συνολικό τίμημα 110.000 ευρώ περίπου. Η διεξαχθείσα έρευνα κατέδειξε πλήθος πράξεων και παραλείψεων βλαπτικών για το δημόσιο συμφέρον, όπως:
– Απουσία έστω και στοιχειώδους περιγραφής του ανατιθέμενου έργου στις υπογραφείσες συμβάσεις.
– Σύναψη συμβάσεων εργασιών αποψίλωσης για λόγους αντιπυρικής προστασίας και ελαχιστοποίησης των κινδύνων από βιοτικούς παράγοντες (φίδια κλπ), στο τέλος ή μετά την λήξη της καλοκαιρινής περιόδου.
– Σοβαρές υπόνοιες για κατάθεση εικονικών προσφορών, εξαιτίας της ελάχιστης
διαφοροποίησης της προσφερόμενης τιμής.
– Απουσία ποσοτικών στοιχείων από τα πρωτόκολλα παραλαβής, η οποία σε μερικές περιπτώσεις πιθανολογείται βάσιμα ότι είναι σκόπιμη.
– Ποσοτικές διαφορές μεταξύ των προβλεπομένων στη σύμβαση και στα
πρωτόκολλα παραλαβής.
– Βάσιμες ενδείξεις για µη εκτέλεση μέρους των ανατεθεισών εργασιών.
– Σημαντικές παραλείψεις στις υπογραφείσες συμβάσεις, που σχετίζονται µε θέματα αποζημιώσεων σε περίπτωση ατυχήματος κατά την εκτέλεσή τους.
 
Μετά από τα παραπάνω ο ΓΕΔΔ απέστειλε την υπόθεση στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, για απόδοση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών, ενώ έδωσε εντολή για δρομολόγηση των ενεργειών πειθαρχικού ελέγχου των εμπλεκόμενων υπαλλήλων». 

Ακύρωση στην πράξη της απόδοσης των αναλογουσών ευθυνών σε διωκόμενους δημόσιους υπαλλήλους

O Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, συμμετέχει γενικότερα στην πειθαρχική διαδικασία, προκειμένου αυτή να καταστεί πιο γρήγορη και αποτελεσματική. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της παρακολούθησης της δράσης των Σωμάτων και Υπηρεσιών Επιθεώρησης και Ελέγχου και της πορείας των ελέγχων, που διενεργούνται από αυτά, αλλά και της υλοποίησης των προτάσεων των πορισμάτων και των εκθέσεων επιθεώρησης και ελέγχου, ο ΓΕΔΔ ενημερώνεται για την πορεία των πειθαρχικών και των ποινικών διώξεων κατά υπαλλήλων, λειτουργών ή οργάνων της διοίκησης στις περιπτώσεις που έχουν διαπιστωθεί παραπτώματα ή παραβάσεις.
 
Όπως αναφέρει στην έκθεσή του, έχει παρατηρηθεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα των δημόσιων φορέων δεν προχωρούν, ως οφείλουν, στην άσκηση πειθαρχικής δίωξης των εμπλεκομένων υπαλλήλων, είτε με την κλήση των τελευταίων σε απολογία, είτε με την παραπομπή τους σε ανώτερο
πειθαρχικό όργανο, αλλά θέτουν την υπόθεση στο αρχείο, κρίνοντας ότι δεν συντρέχουν λόγοι πειθαρχικής δίωξης, σε πολλές δε περιπτώσεις, αφού έχουν προηγουμένως προχωρήσει σε αυτοτελή διερεύνηση των ίδιων πραγματικών περιστατικών, που αποτέλεσαν το αντικείμενο των αντίστοιχων εκθέσεων ελέγχου ή πορισμάτων. Αποτέλεσμα της πρακτικής αυτής είναι να ακυρώνεται στην πράξη, ως προς το σκέλος της απόδοσης των αναλογουσών ευθυνών, ο διενεργηθείς από τα Σώματα και τις Υπηρεσίες Επιθεώρησης και Ελέγχου έλεγχος. Ο ΓΕΔΔ παγίως ενημερώνει εγγράφως όσους φορείς δεν προχωρούν στον πειθαρχικό έλεγχο των εμπλεκομένων ότι αυτός είναι υποχρεωτικός και ότι η ληφθείσα απόφαση για τη μη άσκηση πειθαρχικού ελέγχου πρέπει να ανακληθεί. 

Παρέμβαση σε υποθέσεις ποινικά διωκόμενων υπαλλήλων

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν.3200/05, όπως τροποποιήθηκε από τον ν.3491/06, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών και ο γραμματέας του δικαστηρίου ή του δικαστικού συμβουλίου υποχρεούνται να ανακοινώνουν στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ο μεν πρώτος την ποινική δίωξη που ασκείται- με κάθε μορφή συμμετοχής-κατά υπαλλήλου, λειτουργού ή οργάνου των δημοσίων φορέων για αδικήματα κατά περιουσιακών δικαιωμάτων, που στρέφονται κατά του Δημοσίου, ο δε δεύτερος τα παραπεμπτικά ή απαλλακτικά βουλεύματα, σε κάθε βαθμό δικαιοδοσίας, καθώς και τις εκδιδόμενες, επίσης σε κάθε βαθμό δικαιοδοσίας, καταδικαστικές ή αθωωτικές αποφάσεις κατά των ως άνω προσώπων και για τις αξιόποινες αυτές πράξεις. Με τη διάταξη αυτή καθίσταται δυνατή η ενημέρωση του ΓΕΔΔ για τις ποινικές διώξεις, που ασκούνται από τους αρμόδιους εισαγγελείς κατά υπαλλήλων, οργάνων ή λειτουργών του δημόσιου τομέα, καθώς και για τα παραπεμπτικά βουλεύματα και τις καταδικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται προκειμένου να υπάρχει συνολική εικόνα της παραβατικότητας αυτών.
 
Επιπροσθέτως, παρέχεται στον ΓΕΔΔ η δυνατότητα παρέμβασης ως προς την έναρξη ή επίσπευση της πειθαρχικής διαδικασίας, τη λήψη διοικητικών μέτρων και την παράσταση πολιτικής αγωγής. Κατόπιν των κοινοποιούμενων ασκηθεισών ποινικών διώξεων, των παραπεμπτικών βουλευμάτων και των καταδικαστικών αποφάσεων, όταν τα ποινικά αδικήματα αποτελούν και πειθαρχικά παραπτώματα, ο ΓΕΔΔ παρεμβαίνει εγγράφως ως προς τον πειθαρχικό έλεγχο των διωκομένων και την παράσταση, όπου είναι αναγκαίο, του δημοσίου ή των δημοσίων φορέων, ως πολιτικώς εναγόντων. Εκτός από τις παραπάνω ποινικές υποθέσεις, στο γραφείο του ΓΕΔΔ κοινοποιούνται ποινικές διώξεις για σοβαρά ποινικά αδικήματα που αφορούν και σε άλλες κατηγορίες υπαλλήλων, αλλά και δημοσίων λειτουργών και οργάνων διοίκησης, όπως αιρετών, αστυνομικών υπαλλήλων, λιμενικών, μελών ΔΕΠ ΑΕΙ και καθηγητών ΑΤΕΙ, πυροσβεστών κλπ. Ο ΓΕΔΔ επίσης αποστέλλει έγγραφα στους αρμόδιους για τον πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, στις αρμόδιες υπηρεσίες του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και των Πρυτανικών Αρχών και των Προέδρων των ΑΤΕΙ κατά τα παραπάνω και για τις περιπτώσεις αυτές. 

30 ποινικές διώξεις εναντίον δημοσίων υπαλλήλων στην ΠΑΜ-Θ

Στον πίνακα, που ακολουθεί, παρουσιάζεται ο αριθμός των ποινικών διώξεων που ασκήθηκαν εναντίον δημοσίων υπαλλήλων από τις κατά τόπο εισαγγελικές αρχές στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ και κοινοποιήθηκαν στο γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
 

Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης 11
Εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης 7
Εισαγγελία Πρωτοδικών Ορεστιάδας 5
Εισαγγελία Πρωτοδικών Δράμας 3
Εισαγγελία Πρωτοδικών Ξάνθης 2
Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας 1
Εισαγγελία Εφετών Θράκης 1

 
 

Στην 5η θέση με ποσοστό 5,4% επί των διερευνηθεισών υποθέσεων η ΠΑΜ-Θ

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στο γράφημα που αποτυπώνει τα ποσοστά των υποθέσεων, που διερευνήθηκαν ανά γεωγραφική θέση του ελεγχόμενου φορέα, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη βρίσκεται στην 5η θέση, με ποσοστό 5,4%. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.