Εξορμηση του ΚΙΝΑΛ στην Κομοτηνη

Κλιμάκιο του Κινήματος παρουσίασε τις προτάσεις του για την ανάσχεση της ακρίβειας σε Επιμελητήρια αλλά και πολίτες

Εξόρμηση στην Κομοτηνή πραγματοποίησε το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής στο πλαίσιο δράσης του Κινήματος για την ανάδειξη της ακρίβειας στα προϊόντα και την ενέργεια.

Το κλιμάκιο, αποτελούμενο μεταξύ άλλων από τον βουλευτή Ροδόπης, κ. Ιλχάν Αχμέτ, τα μέλη της Κ.Π.Ε. κ. Αντώνη Σαουλίδη και κ. Δάμωνα Δαμιανό και τον γραμματέα της Ν.Ε. Ροδόπης, κ. Γιώργο Μανανά επισκέφτηκε το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, με τους οποίους συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές επιχειρήσεις, καθώς και τις προτάσεις τους για την επόμενη μέρα ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση της διευρυμένης Ν.Ε του ΚΙΝΑΛ, πριν μοιράσουν έντυπο υλικό στην αγορά της Κομοτηνής με τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακριβείας.

Όπως τόνισε ο κ. Μανανάς, είναι μια πολύ κρίσιμη εποχή, και το Κίνημα παραμένει στις επάλξεις, γιατί ο κόσμος έχει σημαντικά προβλήματα. Για αυτό και επισκέφτηκαν επιμελητήρια και αγορά, για να γνωρίσουν αλλά και να μεταφέρουν τις προτάσεις του Κινήματος για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σε ενέργεια και βασικά αγαθά. «Ήρθε η ώρα, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ πλέον επιστρέφουν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Απαραίτητη η πολιτική παρέμβαση για την ακρίβεια

«Αντιλαμβανόμαστε ότι απαιτείται παρέμβαση της κυβέρνησης για την ακρίβεια, με μόνιμες λύσεις», σημείωσε ο κ. Σαουλίδης, όπως η μείωση του ΦΠΑ τα τρόφιμα από το 13% στο 6% και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, δύο μέτρα τα οποία πιστεύουν πως θα περάσουν άμεσα στην τσέπη των Ελλήνων, σε αντίθεση με την άποψη της κυβέρνησης ότι οι στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας δεν θα επιτρέψουν την μεταφορά της μείωσης αυτής στην τσέπη του Έλληνα.

Αυτό μπορεί να ισχύσει, τόνισε ο κ. Σαουλίδης, μόνο αν συνεχιστεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης η τακτική της παντελούς απουσίας του ελεγκτικού μηχανισμού από την αγορά, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα στην αύξηση των τιμών να προστίθεται και η αισχροκέρδεια.

Η άποψη αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι σε όλα τα επίπεδα, οι αυξήσεις στην χώρα είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο των αυξήσεων στην υπόλοιπη Ευρώπη, και έτσι το πρόβλημα φαίνεται πως έχει να κάνει με τον τρόπο διαχείριση της κρίσης.

Παράλληλα τόνισε πως η αύξηση του βασικού μισθού πρέπει να γίνει άμεσα και όχι το Μάιο, γιατί τα επιπλέον χρήματα είναι απαραίτητα τώρα, ενώ και η αύξηση δεν μπορεί να είναι της τάξης του 2%, όταν η εκ των προτέρων σύνδεσή της με το ρυθμό ανάπτυξης, σημαίνει πως θα πρέπει να ακολουθήσει την αύξηση του 6% που έχει εξαγγείλει η ΤτΕ και έχει αποδεχτεί η κυβέρνηση.

Τέλος θα πρέπει να υπάρξει η επαναφορά του ΕΚΑΣ, ώστε οι χαμηλοσυνταξιούχοι να αποκτήσουν μόνιμο μηχανισμό υποστήριξης των βιοτικών τους αναγκών, και να μην στηρίζονται στα χριστουγεννιάτικα ή πασχαλινά δώρα, όταν αποφασίσει η κάθε κυβέρνηση να προβεί.

Μια από τις προτάσεις που κατέθεσαν στους φορείς ήταν να υπάρξουν στοχευμενες δράσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ ώστε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να δημιουργήσουν δικές τους μικρές ή μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά, ώστε να καλύψουν ή να μειώσουν το κόστος της ενέργειας τους.

Δύσκολη η κατάσταση για τα νοικοκυριά

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τα νοικοκυριά, έχει μειωθεί κατά 20% το εισόδημα των Ελλήνων, και μετά την κρίση της πανδημίας έχουμε την ενεργειακή κρίση» ανέφερε ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, που τόνισε πως έχουν συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να βοηθηθούν οι Έλληνες πολίτες.

Η κυβέρνηση, τόνισε, ισχυρίζεται πως οι προτάσεις τους δεν μπορούν να γίνουν δεκτές, γιατί αυξάνουν πολύ το δημοσιονομικό κόστος, και πως «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα».

Σε αυτό αντέτεινε πως η μείωση του επιπλέον φόρου στις μεγάλες ακίνητες περιουσίες, είναι 380 εκ. ευρώ, ενώ οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ υπολογίζεται πως θα κοστίσουν γύρω στα 400 εκ. ευρώ, μόνο λοιπόν από τους έχοντες να μην είχε μειώσει τη φορολογία, η κυβέρνηση θα μπορούσε να βοηθήσει τους μικρούς καταναλωτές στον τομέα της ενέργειας.

Την ίδια ώρα μειώνει το φόρο στις επιχειρήσεις, διορίζει golden boys και τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης θα πάνε σε συγκεκριμένες μεγάλες επιχειρήσεις, με έδρα στο εξωτερικό.

Κλείνοντας, μετέφερε την δέσμευση του κλιμακίου και των Επιμελητηρίων, ότι θα διορθωθεί η αδικία για τις επιχορηγήσεις στον Αναπτυξιακό νόμο για τη Ροδόπη και την Ξάνθη, ώστε να εξισωθεί με αυτές που δίνονται στον Έβρο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.