Εξι τοπικα στελεχη σχολιαζουν τις πολιτικες εξελιξεις

Μία πρώτη «ανάγνωση»…

Επιβεβαιώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, τα σενάρια  που ήθελαν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παραιτείται, δίνοντας την ευκαιρία στον ελληνικό λαό για πέμπτη φορά μέσα σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους να «μιλήσει» δια της ψήφου του.
 
Ο κ.Τσίπρας ανακοίνωσε την παραίτηση της κυβέρνησης, ζητώντας, με το διάγγελμα του, καθαρή εντολή, ισχυρή κυβέρνηση και συμπόρευση με την κοινωνία για αλλαγές με δικαιοσύνη, διαφάνεια και δικαιοσύνη, αφήνοντας παράλληλα σαφέστατες αιχμές κατά όσων «επικαλούμενοι ιδεολογική συνέπεια διέπραξαν την ακραία ασυνέπεια» να μετατρέψουν την κυβερνητική πλειοψηφία της πρώτης αριστερής κυβέρνησης σε κυβερνητική μειοψηφία.
 
Ακολούθως ο κ. Τσίπρας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου είχε θεσμική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον Προκόπη Παυλόπουλο να μην προβεί στην παροχή διερευνητικών εντολών στα υπόλοιπα κόμματα, ωστόσο λίγη ώρα μετά ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε σχετική συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε, δήλωσε την πλήρη ετοιμότητα της ΝΔ για την προσεχή εκλογική αναμέτρηση, δηλώνοντας πως η ΝΔ θα λάβει διερευνητική εντολή και δεν συναινεί στην άμεση προκήρυξη εκλογών.
 
Στην προσπάθεια μίας πρώτης «ανίχνευσης» και καταγραφής των αντιδράσεων των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου, ο «ΠτΘ» επικοινώνησε με μερίδα των τοπικών εκπροσώπων αυτών, ζητώντας την άποψή τους για την απόφαση του πρωθυπουργού αλλά και το διακύβευμα της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης.
 
Ο βουλευτής Ροδόπης κ. Μουσταφά Μουσταφά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης από πλευράς της ΝΔ, ο  συντονιστής Βιομηχανίας του Ποταμιού κ.Σταμάτης Κουρούδης, ο κ.Γιώργος Μανανάς μέλος της Ν.Ε. Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Νίκος Φακιρίδης μέλος της Ν.Ε. Ροδόπης του ΚΚΕ, η κ. Χρύσα Ούτση, Υπεύθυνη Γραμματείας Αλληλεγγύης Β. Ελλάδος των ΑΝΕΛ αλλά και η βουλευτής του νεοσύστατου πολιτικού σχηματισμού «Λαϊκή Ενότητα» κ. Αλεξάνδρα Τσανάκα «ανοίγουν» σήμερα την προεκλογική περίοδο στον «ΠτΘ» δίνοντας το στίγμα των προθέσεων των πολιτικών φορέων των οποίων υποστηρίζουν αλλά και την πρώτη ανάγνωση των πολλαπλών σίγουρα μηνυμάτων που φέρει μαζί της η απόφαση της πρόωρης καταφυγής στις κάλπες, από πλευράς της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.
 
Ο λόγος στους ίδιους… 

Μουσταφά Μουσταφά «Η προσφυγή στις εκλογές ήταν η πιο ενδεδειγμένη λύση και θεωρώ ότι θα βγει σε καλό της χώρα μας»


«Ο πρωθυπουργός με πολλή σαφήνεια και με πολλή ειλικρίνεια περιέγραψε την κατάσταση, την οποία βιώνει η χώρα, περιέγραψε την πορεία της χώρας μας από τις 25 του Γενάρη μέχρι σήμερα και ανέδειξε ως μοναδική λύση την προσφυγή στις κάλπες για να μιλήσει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός. Νομίζω ότι ήταν η πιο ενδεδειγμένη λύση, μετά από όσα βιώσαμε. Και τα όσα βιώσαμε είναι μπροστά στα μάτια της κοινωνίας μας. Και η διαπραγματευτική διαδικασία και οι συζητήσεις που έγιναν στη βουλή και όλη η δράση της κυβέρνησης αυτό το διάστημα ήταν μπροστά στα μάτια της κοινωνίας. Από αυτήν την άποψη, προσωπικά νομίζω ότι οι εκλογές ήταν η πιο ενδεδειγμένη λύση και θεωρώ ότι θα βγει σε καλό της χώρα μας. Η κοινωνία μας γνωρίζει τι έχει μεσολαβήσει όλο αυτό το διάστημα. Γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι έγινε στα 5 προηγούμενα χρόνια. Γνωρίζει επίσης πάρα πολύ καλά όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο και το πολιτικό προσωπικό, που έδρασε αυτές τις δεκαετίες. Με αυτό το κριτήριο λοιπόν θα αποφασίσει και θα δώσει την ενδεδειγμένη λύση». 

Ευριπίδης Στυλιανίδης «Αντί να υπηρετήσουν το συμφέρον της χώρας και την προσπάθεια που κάνει η ελληνική κοινωνία και οικονομία, προτίμησαν να εξυπηρετήσουν την επίλυση του εσωκομματικού προβλήματος του ΣΥΡΙΖΑ»


«Ο Αλέξης  Τσίπρας έβαλε το προσωπικό και το μικροκομματικό του συμφέρον πάνω από το εθνικό.  Είναι η πέμπτη κάλπη που στήνεται στην Ελλάδα μέσα σε έναν χρόνο, ξεκινώντας από τις ευρωεκλογές, τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στη συνέχεια πήγαμε σε έκτακτες εκλογές, μετά σε δημοψήφισμα και τώρα ξανά σε βουλευτικές εκλογές που επιδιώκουν αντί να υπηρετήσουν το συμφέρον της χώρας και την προσπάθεια που κάνει η ελληνική κοινωνία και οικονομία, να εξυπηρετήσουν την επίλυση του εσωκομματικού προβλήματος του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Για μένα αυτό που προέχει σήμερα είναι η γρήγορη έξοδος από την κρίση, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η επιστροφή της πολιτικής ομαλότητας στον τόπο και φαίνεται πως όλοι αυτοί οι οποίοι έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης δεν μπορούν, δεν θέλουν, δεν έχουν τη δυνατότητα, να διασφαλίσουν όλα αυτά.  Άρα στις επόμενες εκλογές ο κόσμος θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην ευθύνη, την ειλικρίνεια, τη σοβαρότητα και την αποτελεσματικότητα που εγγυάται η ΝΔ, η οποία στις δύσκολες ώρες κράτησε στις ράγες της Ευρώπης την Ελλάδα ή από την άλλη πλευρά την ανευθυνότητα, τον μικροκομματισμό και την επιπολαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ,  που υπερδιπλασίασε το κόστος του μνημονίου και οδήγησε σε πολιτικό αδιέξοδο. Πιστεύω στην ωριμότητα των πολιτών, και θεωρώ ότι αυτή η ωριμότητα θα τους οδηγήσει στην επιλογή που θα καθορίζει τα επόμενα βήματα της πατρίδος μας». 

Σταμάτης Κουρούδης, Συντονιστής Βιομηχανίας «Το Ποτάμι» «Ο κ.Τσίπρας  κάνει εκλογές για καθαρά εσωκομματικούς λόγους και γίνεται φανερό πως υπό την έννοια αυτή κάνει ζημιά»


«Οι εκλογές αυτές δεν ήταν αναγκαίες. Ο κ.Τσίπρας  τις κάνει για καθαρά εσωκομματικούς λόγους και γίνεται φανερό πως ,υπό την έννοια αυτή, κάνει ζημιά. Από εκεί και πέρα θα πρέπει το διακύβευμα αυτών των εκλογών να είναι πρώτον η κυβερνησιμότητα αυτής της χώρας  και δεύτερον το γεγονός ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος για να μπορέσει πραγματικά να ξεκινήσει η ανάπτυξη μετά από όλα αυτά που περάσαμε, ιδίως τους τελευταίους 7 μήνες.
 
Το Ποτάμι ούτως ή άλλως φτιάχτηκε για να εκφράσει τους ανθρώπους της δημιουργίας, τους ανθρώπους της εργασίας, αυτούς που θέλουν να ξαναγυρίσουμε στην ανάπτυξη.  Με την έννοια αυτή το Ποτάμι είναι  η πιο μεταρρυθμιστική δύναμη από όλες όσες υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, η δύναμη που θα προωθήσει αυτές τις απαραίτητες για να γίνουν μεταρρυθμίσεις αλλαγές  με όλες τις δυνάμεις και από οποιαδήποτε θέση». 

Γιώργος Μανανάς, μέλος Ν.Ε. Ροδόπης ΠΑΣΟΚ «Ο κ.Τσίπρας ήταν ένας γιαλαντζί μνημονιακός»


«Πραγματικά εγώ παρόλο που το υποψιαζόμουν, μπορώ να πω ότι η απόφαση του πρωθυπουργού να πάει σε εκλογές με αιφνιδίασε, γιατί πίστευα ότι τόσο ο ίδιος όσο και το κυβερνών κόμμα θα επιδείξουν μεγαλύτερη ψυχραιμία. Παρόλα αυτά φαίνεται πως τα εσωτερικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πιο σημαντικά και τους λύγισαν, σε σχέση με τα προβλήματα της χώρας. Στις δημοκρατίες, λένε,  δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αδιέξοδα μπορεί να μην υπάρχουν, λεφτά όμως χάνονται κάθε μέρα και ο λογαριασμός θα σταλεί στον ελληνικό λαό».
 
Το διακύβευμα των εκλογών παραμένει η παραμονή μας στην ζώνη του ευρώ αλλά και η τήρηση ενός προγράμματος με όσο το δυνατόν καλύτερα μέτρα για τον κόσμο.
 
Ο κ.Τσίπρας ήταν ένας γιαλαντζί μνημονιακός. Υποχρέωσε τον κόσμο στο δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο, το οποίο δεν κατάλαβε ποτέ κανένας τι ήταν. Ήταν ένα ψέμα. 

Αλεξάνδρα Τσανάκα, βουλευτής «Λαϊκής Ενότητας» «Ο πρωθυπουργός στην ουσία “δραπέτευσε” μέσω την εκλογών»


«Ο πρωθυπουργός μας φοβήθηκε και γι’ αυτό κάνει τις εκλογές. Φοβήθηκε να αναμετρηθεί εντός του Σύριζα, γιατί μιλάμε για ένα θέμα το οποίο υπήρχε εντός του Σύριζα και στην ουσία “δραπέτευσε” μέσω την εκλογών. Από μέρα σε μέρα το τρίτο μνημόνιο θα γίνεται  πράξη και με αυτή την έννοια ξεκίνησαν ήδη οι αποκρατικοποιήσεις των αεροδρομίων, συνεχίστηκε με τις μειώσεις των κατώτατων συντάξεων. Εμείς, ως νέος πολιτικός φορέας , λέμε ότι θα είμαστε ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο το οποίο θα ήθελε να εκφράσει όλο αυτόν τον κόσμο, ο οποίος αντιδρά, θέλει να σταματήσει η λιτότητα, θέλει να σταματήσουν τα μνημόνια, θέλει να είναι αξιοπρεπής και να έχουμε λαϊκή κυριαρχία.
 
Κατά την προσωπική μου άποψη είναι πολύ σημαντικό το οικονομικό σκέλος του μνημονίου αλλά ακόμα χειρότερο είναι ότι με τα μνημόνια φέρνεις μια πολύ μεγάλη έλλειψη δημοκρατίας. Μειώνεται η δημοκρατία και μειώνεται η εθνική μας κυριαρχία και ανεξαρτησία. Και αυτό για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Νομίζω ότι θα τα πάμε καλά, νομίζω ότι θα καταφέρουμε να εκφράσουμε όλον αυτόν τον κόσμο που αντιδρά και δεν σταμάτησε να αντιδρά στα μνημόνια και κάποιοι από αυτούς θα πήγαιναν στα σπίτια τους και άλλοι θα στρέφονταν στη Χρυσή Αυγή.» 

Νίκος Φακιρίδης, μέλος Ν.Ε. ΚΚΕ Ροδόπης «Η κυβέρνηση θέλει με κάθε τρόπο να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις εφαρμογής του τρίτου μνημονίου»


«Ο στόχος της Κυβέρνησης είναι καθαρός.  Θέλει με κάθε τρόπο να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις εφαρμογής του τρίτου μνημονίου, δηλαδή να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις εφαρμογής μιας ακόμα πιο βάρβαρης επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα. Επομένως, η στάση του ΚΚΕ, δηλαδή η συνέχεια της στάσης που είχε όλα αυτά τα χρόνια κι ιδιαίτερα απέναντι σε αυτή τη λεγόμενη αριστερή Κυβέρνηση και απέναντι στο τρίτο μνημόνιο, είναι οργάνωση της λαϊκής πάλης για να αποκρούσει ακριβώς αυτήν την επίθεση. Με άλλα λόγια, το ΚΚΕ θα προσπαθήσει, αν μπορέσει, να αποτρέψει την εφαρμογή των εφαρμοστικών νόμων του τρίτου μνημονίου που καλύπτει και επηρεάζει όλο το φάσμα της ζωής κάθε εργαζόμενου, ανέργου , συνταξιούχου, νέου και νέας. Ισχυρή στήριξη και συμπαράταξη με το ΚΚΕ και αυτό να εκφραστεί και στις εκλογές». 

Χρύσα Ούτση, Υπεύθυνη Γραμματείας Αλληλεγγύης Β. Ελλάδος ΑΝΕΛ «Ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε εκλογές για να δώσει το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να αποφασίσει ο ίδιος  και όχι κάποια συμφέροντα γι’ αυτή τη χώρα»


«Έχουμε δει ότι οι οικουμενικές κυβερνήσεις δεν έχουν φέρει τίποτα καλό στη χώρα. Αυτός είναι ο λόγος που προχώρησε στην παραίτηση του ο Πρωθυπουργός. Για να δώσει το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να αποφασίσει και όχι να αποφασίσουν κάποια συμφέροντα για ακόμα μία φορά γι’ αυτή τη χώρα, το ποιοι θα απαρτίσουν την κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή η χώρα είναι σε ένα σημείο πάρα πολύ κρίσιμο λόγω του κύματος προσφύγων και μεταναστών και θα πρέπει η χώρα να έχει μια ισχυρή κυβέρνηση η οποία να χειριστεί αυτά τα πράγματα, ούτε με την πίεση της Αριστερής Πλατφόρμας ούτε με υπερκομματικές κυβερνήσεις».
 
Κατεβαίνουμε στις εκλογές ανεξάρτητοι με τον δικό μας συνδυασμό αλλά η συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.