Εξασφαλισμενος για τα επομενα δυο χρονια ο καθαρισμος του Λιμανιου Ιμερου

Σύντομα αναμένεται να προχωρήσει η μελέτη του ΔΠΘ για την επίχωση στο λιμάνι

Αυτοψία στις εργασίες καθαρισμού που πραγματοποιούνται στο λιμάνι Ιμέρου, καθώς και συνάντηση με τους αλιείς του Ιμέρου, είχε την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης.

Η επίσκεψή του πραγματοποιήθηκε ενόψει της έναρξης της μελέτης που προβλέπει η προγραμματική σύμβαση με το ΔΠΘ, που θα διερευνήσει τις συνθήκες που δημιουργούν το πρόβλημα τις επίχωσης, και θα προτείνει λύσεις για αυτή. Δεν αποκλείεται η μελέτη να περιλαμβάνει ως λύση και την μετακίνηση του λιμένα σε διαφορετικό σημείο, κάτι το οποίο έχουν προτείνει και οι ίδιοι οι αλιείς.

Φυσικά οι επόμενες κινήσεις θα καθοριστούν από τα αποτελέσματα της μελέτης του ΔΠΘ, σημείωσε ο κ. Τσαλικίδης, ο οποίος ανέφερε πως περιμένουν σύντομα όχι μόνο την υλοποίησή της, αλλά και τα αποτελέσματα, τις κατευθύνσεις των οποίων θα ακολουθήσουν για την διεκδίκηση χρηματοδότησης για την βέλτιστη λύση που θα προκριθεί.

Στο μεταξύ, πραγματοποιούνται οι εργασίες καθαρισμού του στομίου του λιμανιού, που θα επιστρέψουν αφενός να ξεκινήσουν οι μελέτες της προγραμματικής σύμβασης, αλλά και να μπορούν να χρησιμοποιούν το λιμάνι οι αλιείς της περιοχής.

Όπως τόνισε ο κ. Τσαλικίδης, έχουν διασφαλιστεί, για τα επόμενα δύο χρόνια, μέσω χρηματοδότησης από το Υπουργείο Ναυτιλίας, οι πόροι για να συνεχιστεί ο καθαρισμός του λιμανιού τόσο στην είσοδό του, όσο και εντός του λιμένα, ώστε να μπορέσει να παραμείνει λειτουργικό.

Παράλληλα θα γίνουν εργασίες και περιμετρικά, ώστε να μειωθεί η ταχύτητα της επίχωσης στην περιοχή, δίνοντας περισσότερο χρόνο στη λειτουργία του λιμανιού.

Όσο για την χρηματοδότηση της όποιας λύσης προταθεί από τη μελέτη του ΔΠΘ, αυτή θα γίνει πιθανότατα μέσω ένταξης έργου στο νέο ΕΣΠΑ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.