Ευριπιδης Στυλιανιδης, τ. υπουργος «Η ΝΔ θα εψαχνε αντι-Τσιπρα αν ειχε πετυχει ο Τσιπρα, ομως αυτος απετυχε»
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, μετά από πολλά χρόνια στα βουλευτικά έδρανα, στην τελευταία εκλογική μάχη έχασε την έδρα του λόγο εκλογικού νόμου. Παρόλα αυτά, δηλώνει ακόμη πολιτικά παρών, παρακολουθεί και σχολιάζει τις εξελίξεις στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας και στόχος του είναι να στηρίξει την πατρίδα με όλες τις δυνάμεις του. Επέστρεψε στη δικηγορία διδάσκοντας στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, ενώ το επόμενο διάστημα προετοιμάζει μια σειρά από παρεμβάσεις και σε πολιτικό και σε εθνικό επίπεδο για σειρά θεμάτων. Παράλληλα ολοκληρώνει το νέο του βιβλίο, που περιγράφει την πολιτική που ακολούθησε η Ελλάδα από το 1974 έως σήμερα αναφορικά με το μειονοτικό ζήτημα, την αντίστοιχη πολιτική που ακολούθησε η Τουρκία, τις περιόδους των προβλημάτων και μη, ενώ «φωτίζει» και άγνωστες πτυχές στις επαφές που είχε με Έλληνες και Τούρκους πολιτικούς, το μακρύ διάστημα του κοινοβουλευτικού και κυβενητικού του βίου.
Τα ζητήματα αυτά ανέλυσε ενδελεχώς ο τέως υπουργός συζητώντας στο στούντιο του Ράδιο Παρατηρητής με τη Νατάσσα Βαφειάδου στο πλαίσιο της εκπομπής «Με το Ν και με το Β».
Ευριπίδης Στυλιανίδης όμως…
«Τη Ροδόπη και τη Θράκη δεν την εγκαταλείπω και συνεχίζω εδώ τη δραστηριότητα μου»
ΠτΘ: Όπως γνωρίζουμε είναι μια δύσκολη περίοδος για τη ΝΔ, διότι στις 22 Νοεμβρίου είναι οι εσωκομματικές εκλογές και έχετε εκφράσει τη στήριξή σας στο πρόσωπο του κ. Μεϊμαράκη. Τί συνεπάγεται αυτό; Θα σας δούμε σε μία καίρια θέση, όπως για παράδειγμα στη θέση του Γενικού Γραμματέα του κόμματος;
Ε.Σ: Πολιτικά είμαι παρόν σε όλα τα επίπεδα. Τη Ροδόπη και τη Θράκη δεν την εγκαταλείπω και συνεχίζω εδώ τη δραστηριότητα μου, παρόλο που 15 χρόνια μόνος μου και με τη συμπαράσταση φίλων και συμπολιτών κατάφερα να αντιμετωπίζω και να σώζω αυτή την ισορροπία. Τώρα αυτό φάνηκε αδύνατο να συμβεί λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν, για τα οποία δεν επιρρίπτω ευθύνη απέναντι. Επιρρίπτω ευθύνη όμως στην Αθήνα και σε όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν από το 2009 και μετά και δεν σκέφτηκαν την περιοχή όπως θα έπρεπε, δηλαδή πάνω σε ένα εθνικό, αναπτυξιακό, διακομματικό και διαχρονικό σχέδιο για την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
«Βρίσκεται σε εξέλιξη ένσταση που υπέβαλαν οι πολίτες της Ροδόπης, που νιώθουν ότι μέσα από μια αντισυνταγματική διάταξη στερούνται του δικαιώματος κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης»
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια ένσταση που υπέβαλαν οι πολίτες της Ροδόπης, Ξάνθης και Κέρκυρας οι οποίοι νιώθουν ότι μέσα από μια αντισυνταγματική διάταξη του εκλογικού νόμου στερούνται του δικαιώματος κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Θα πρέπει να ξέρετε ότι 23% του πληθυσμού των ψηφοφόρων της Ροδόπης δεν έχει καταμετρηθεί και δεν έχει προσμετρηθεί στο πανελλαδικό αποτέλεσμα. Δημιουργείται μια αδικία που προσβάλλει την αναλογικότητα της εκπροσώπησης και την ισότητα της ψήφου. Οι πολίτες των τριών αυτών νομών έχουν προσφύγει στο ανώτατο ειδικό δικαστήριο ζητώντας να ελεγχθεί για αντισυνταγματικότητα η συγκεκριμένη διάταξη. Εάν η ελληνική δικαιοσύνη πράξει αυτό που δεν τόλμησε να πράξει η εκτελεστική εξουσία η ανακατανομή που θα γίνει θα αλλάξει τη σύνθεση των κοινοβουλευτικών ομάδων. Θα δοθεί έδρα από τη Ροδόπη, την Ξάνθη και την Κέρκυρα στη ΝΔ, αφαιρώντας μια έδρα από Χρυσή Αυγή στην Κέρκυρα, την τρίτη έδρα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη και τη δεύτερη του ΣΥΡΙΖΑ στην Κομοτηνή.
«Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της ΝΔ και να δώσει την κοινοβουλευτική μάχη απέναντι στον Τσίπρα»
Η ΝΔ αυτή τη στιγμή κάνει μια δύσκολη προσπάθεια να ανασυγκροτηθεί και να κάνει την επανεκκίνηση της. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή και αποτελεσματική κυβέρνηση και μια αξιόπιστη και σοβαρή αντιπολίτευση. Έχει ξεκινήσει την εσωκομματική της διαδικασία αργά. Έπρεπε να το είχε κάνει μετά την εκλογική της ήττα. Το 28% του Μεϊμαράκη το Σεπτέμβριο διαφέρει στη σύνθεση από το 27% του Σαμαρά τον Ιανουάριο. Τον Ιανουάριο υπήρχε ποικιλία άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ ανένταχτοι οι οποίοι φοβήθηκαν τον ακτιβισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφησαν ΝΔ διότι ήταν ο δεύτερος ισχυρός πόλος. Το Σεπτέμβρη όμως η μάχη είχε πιο έντονα ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Το 28% του Μεϊμαράκη είναι νεοδημοκράτες, οπότε είναι μια στέρεα βάση για να χτίσει την αναδιοργάνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στη διαδικασία της επανεκκίνησης η ΝΔ πρέπει να κάνει αυτοκριτική και αυτοί που θα κληθούν να ψηφήσουν να σκεφτούν τι κόμμα θέλουν. Αν θέλουν ένα κόμμα φιλελεύθερων αντιλήψεων που εκφράζει ένα τεχνοκρατικό ορθολογισμό αλλά έχει κοινωνική αναφορά στις κοινωνικές ελιτ, θα ψηφίσουν τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος υποστηρίζει αυτή τη μειοψηφία μες το κόμμα. Αν θέλουν έναν μνημειακού τύπου ακτιβισμό που εκφράζεται θορυβωδώς και εύκολα μετατρέπεται σε έναν επικίνδυνο λαϊκισμό, θα ψηφίσουν Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος πρέπει να προσαρμοστεί στη ΝΔ, διότι αυτό που κάνει δεν είναι αυτό που θέλει να εκφράζει η ΝΔ, πρέπει να επιδείξει ευαισθησία προς τα λαϊκά στρώματα. Αν θέλουν το καινούργιο να εκφράζεται από μια μουγκή χαμογελαστή εικόνα χωρίς περιεχόμενο και χωρίς την εμπειρία άσκησης της διοικήσεως θα ψηφίσουν τον κ. Τζιτζικώστα, ο οποίος κατεβαίνοντας κάνει κάτι επιπόλαιο και βιαστικό. Εγώ καταλήγω, λοιπόν, στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη διότι πιστεύω ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να είναι έμπειρος και μπαρουτοκαπνισμένος πολιτικός, να έρχεται από το DNA της παράταξής του για να μπορεί να την εκφράσει ιδεολογικά. Μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της ΝΔ και να δώσει την κοινοβουλευτική μάχη απέναντι στον Τσίπρα. Δεν είναι αντι-Τσίπρας. Η ΝΔ θα έψαχνε αντι-Τσίπρα αν είχε πετύχει ο Τσίπρας, όμως αυτός απέτυχε.
Αυτό που ζητά η ΝΔ είναι να παραμείνει ενωμένη, να κάνει την ανασυγκρότηση της, να εφαρμόσει μια πιο λαϊκή πλατφόρμα ώστε να μπορεί επικοινωνήσει με τη μεσαία τάξη και στη συνέχεια να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας ποιοτικής ανανέωσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια σύγχρονη πειστική πρόταση διακυβέρνησης που θα νικήσει την ώρα που πρέπει το ΣΥΡΙΖΑ που έχουμε γνωρίσει.
Είχε ακουστεί έντονα το δικό μου όνομα για την υποψηφιότητα της προεδρίας πριν τις εκλογές. Αν ήμουν βουλευτής, η επόμενη μέρα θα σήμαινε την έναρξη του ταξιδιού της Ροδόπης προς την κορυφή. Τα ταξίδια που κάνω σε Ελλάδα και εξωτερικό δείχνουν ότι υπήρχε αποδοχή για κάτι τέτοιο. Ακόμη και όταν βεβαιώθηκε το γεγονός ότι δεν είμαι βουλευτής, μου ζητήθηκε να κατέβω υποψήφιος. Δε δέχτηκα όμως διότι το θεώρησα ανεύθυνη πράξη. Γι’ αυτό το λόγο έκανα ορισμένα βήματα πίσω. Θα στηρίξω μέχρι τέλους τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και πιστεύω ότι στο τέλος θα καταφέρει να αναδειχτεί ικανός αρχηγός της ΝΔ.
«Καμία χώρα σοβαρή στον κόσμο που είχε τα προβλήματα που έχει τώρα η Ελλάδα, δεν τα έλυσε χωρίς να κάνει οικουμενική εθνική κυβέρνηση»
ΠτΘ: Αναφέρατε στην πρόσφατη παρουσία σας στο κοινοβούλιο της Βαυαρίας στο Μόναχο πως η λύση για την Ελλάδα είναι μια οικουμενική πολιτική κυβέρνηση. Προεξοφλείτε λοιπόν το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δε θα τα βγάλει πέρα στους επόμενους μήνες και αναγκαστικά θα προβούμε σε μια τέτοια λύση;
Ε.Σ: Αρχικά υπήρχε μια πρόσκληση από την πρόεδρο της Βουλής της Βαυαρίας και από τη γενική διευθύντρια πολιτικής ακαδημίας για να είμαι κεντρικός ομιλητής σε μια ετησία εκδήλωση που πραγματοποιείται εκεί. Κατά τη διάρκεια της κουβέντας μου δόθηκε η δυνατότητα να υπογραμμίσω τα λάθη που ‘χει κάνει η Ελλάδα, η Ευρώπη και η Γερμανία στην ανάπτυξη της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Ασκήθηκε κριτική στην Ελλάδα κι εγώ πρώτος την άσκησα. Αυτά είναι ευθύνες μας και εμείς τις αναλαμβάνουμε. Αυτοί αναλαμβάνουν τις δικές τους; Κατέληξα πάντως εκεί σε αυτό που αναφέρατε. Πιστεύω ότι οι ώριμες δημοκρατίες ώριμα λύνουν τα προβλήματά τους και καμία χώρα σοβαρή στον κόσμο που είχε τα προβλήματα που έχει τώρα η Ελλάδα, δεν τα έλυσε χωρίς να κάνει οικουμενική εθνική κυβέρνηση. Αν το είχαμε κάνει από 2010 θα είχαμε ήδη βγει στο ξέφωτο. Αν ορισμένοι προσωπικά και κομματικά δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιληφθούν τον εθνικό ρόλο που καλούνται να παίξουν, να πάνε στο σπίτι τους. Η χώρα πρέπει να βρει το βηματισμός της και ο μόνος τρόπος για να το κάνει είναι να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να συνεννοηθούν πρακτικά, για τις προτεραιότητες, το βάρος των αποφάσεων και να προχωρήσουμε όλοι μαζί στην υλοποίηση στηρίζοντας ο καθένας στο μέτρο που του αντιστοιχεί την εθνική προσπάθεια.
«Τα κόμματα στην Ελλάδα θέλουν ανοικοδόμηση από το μηδέν γιατί λειτουργούν ως παρέες»
ΠτΘ: Αυτό, όμως, απαιτεί κι ένα ώριμο και συνειδητοποιημένο πολιτικό σύστημα στη χώρα μας. Θεωρείται ότι αυτό υφίσταται;
Ε.Σ: Η απάντηση είναι σαφώς ότι δεν υφίσταται. Όταν το είπα αυτό στο Σαμαρά έγινα κακός κι έφυγα συνειδητά από μια κυβέρνηση η οποία δεν είχε προκρίνει την εθνική συνεργασία. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις και οι πρωθυπουργοί πλήρωσαν το γεγονός ότι δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτό το αίτημα και φοβάμαι ότι θα το πληρώσει και ο Τσίπρας αν δεν ανταποκριθεί. Οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια έχασαν το παιχνίδι με τους ξένους. Αν ο Σαμαράς μετά τις ευρωεκλογές δεν έκανε το λαϊκίστικο ανασχηματισμό και αν δεν ένιωθαν οι Ευρωπαίοι ότι επιστρέφει στις προ του ’12 συνταγές θα του επέτρεπαν να κλείσει το πρόγραμμα και τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα σήμερα. Το ίδιο λάθος έκανε και ο Τσίπρας, ο οποίος δεν είχε την εμπειρία να κλείσει τη συμφωνία πάνω στην πρόταση Γιούνκερ. Θα είχε γίνει έτσι το τρίτο μνημόνιο γραμμή οικονομικής στήριξης για τη συντεταγμένη έξοδο στις αγορές. Τα κόμματα στην Ελλάδα θέλουν ανοικοδόμηση από το μηδέν γιατί λειτουργούν ως παρέες.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.