Ευριπιδης Στυλιανιδης: «Ψηφος με κριτηριο την αξια»

Ο υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης με τη ΝΔ στην λήξη της προεκλογικής περιόδου για τα όσα έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια αυτής, τους στόχους του δικού του αγώνα και το διακύβευμα της κάλπης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο

Απολογισμό μιας απαιτητικής προεκλογικής περιόδου, η οποία όπως δήλωσε ο ίδιος προσομοίασε στον αγώνα που έκανε κατά την πρώτη εμφάνισή του στα των εθνικών εκλογών έκανε δύο 24ωρα πριν την κάθοδο των Ελληνίδων και των Ελλήνων στις κάλπες ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στη Ροδόπη κ.Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ.Στυλιανίδης μίλησε για τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της απερχόμενης πλέον προεκλογικής περιόδου των εκλογών της 21ης Μαΐου, τα μηνύματα που ο ίδιος εξέλαβε αλλά και τα μηνύματα που ο ίδιος επεδίωξε να στείλει σε νεότερους και μεγαλύτερους ψηφοφόρους, εξειδικεύοντας επίσης και το διακύβευμα της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης, σε εθνικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο.

Ευριπίδης Στυλιανίδης όμως…

ΠτΘ: κ.Στυλιανίδη, επίσημη λήξη της προεκλογικής περιόδου. Σύντομης χρονικά, απαιτητικής ωστόσο λόγο των όσων οι υποψήφιοι θέλατε να κάνετε κατά την διάρκειά της…

Ε.Σ.: Δεν θεωρώ σύντομο το προεκλογικό διάστημα, διότι εγώ δεν σταμάτησα να δουλεύω πάνω σε αυτό από την πρώτη ημέρα της εκλογής μου, αλλά και γιατί είχαμε απανωτές αναβολές των εκλογών οπότε εκ των πραγμάτων τα σκαμπανεβάσματα ήταν πάρα πολλά. Μπορώ δε να ομολογήσω ότι ο τρόπος με τον οποίο δούλεψα και έτρεξα, μαζί με τους συνεργάτες μου, ισοδυναμεί με τον τρόπο που έτρεξα την πρώτη φορά που κατέβηκα υποψήφιος. Δεν υπάρχει δηλαδή γωνιά του νομού που να μην βρεθήκαμε.

«Η σχέση μας με την μειονότητα έχει περάσει τρεις φάσεις»

ΠτΘ: Γιατί όμως επιλέξατε αυτήν την ένταση στον αγώνα σας; Ήταν συνειδητή επιλογή ή λόγω συνθηκών;

Ε.Σ.: Δύο είναι οι λόγοι που προκάλεσαν αυτήν την κινητικότητα από πλευράς μου. Ο πρώτος είναι ότι υφίσταται πλέον μια συνθήκη που δεν υφίσταντο σε άλλες περιπτώσεις και σχετίζεται με την μειονότητα. Θα το εξηγήσω στην συνέχεια. Ο δεύτερος είναι γιατί κατανόησα πλήρως την κρισιμότητα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης και όσον αφορά τα πρόσωπα και όσον αφορά τα κόμματα. Αυτή η Κυριακή είναι αφιερωμένη στα πρόσωπα γιατί έχει τον σταυρό προτίμησης. Η επόμενη που θα ακολουθήσει είναι η Κυριακή που επιλέγουμε τη κυβέρνηση. Την κρισιμότητα την έχουμε εξηγήσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, επομένως δεν χρειάζεται να πω πάρα πολλά.  Για την περιοχή μας όμως καθίσταται πιο κρίσιμη η προσεχής εκλογική αναμέτρηση διότι είδαμε τις συνέπειες της αδύναμης εκπροσώπησης, και την περίοδο 2015-2019, τις υπέστη και η πλειονότητα και η μειονότητα, διότι δεν είχαμε την δυνατότητα να προωθούμε ζητήματα. Δεν ήταν μόνο μια κακή κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αλλά ήταν και ο νομός Ροδόπης που δεν είχε ισορροπία στην εκπροσώπηση – και ιδεολογικοπολιτική- για να μπορεί να επιτυγχάνει αποτελέσματα. Και βεβαίως την τελευταία τετραετία των τελευταίων συνδυαστικών, ισχυρών, πρωτόγνωρων απανωτών κρίσεων είδαμε την μεγάλη ανάγκη της ισχυρής εκπροσώπησης. Όλα αυτά απαιτούσαν να υπάρχει στο τιμόνι και του νομού, πρόσωπο ή πρόσωπα που μπορούν να διεκδικήσουν, να σχεδιάσουν, να στοχεύσουν και να πετύχουν για να κρατηθεί όρθια η περιοχή. Αυτή είναι η μία διάσταση. Η δεύτερη είναι σχετιζόμενη με την μειονότητα.

Η σχέση μας με την μειονότητα έχει περάσει τρεις φάσεις. Στην πρώτη φάση, όταν πρωτοπολιτεύτηκα θυμίζω πως όχι μόνο είχα απευθυνθεί στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας αλλά επισκεπτόμενος και μειονοτικά χωριά είχα παρακαλέσει τους συμπολίτες μου μουσουλμάνους να στηρίξουν την πρόταση της ΝΔ τότε, στηρίζοντας τους συνυποψηφίους μου από την μειονότητα. Στην πρώτη εκλογή, το 2004, που συμμετείχε και ο Ιλχάν Αχμέτ, θυμίζω ότι στις μεγάλες συγκεντρώσεις που έγιναν και στους μειονοτικούς οικισμούς, τους παρότρυνα να εγκρίνουν την πολιτική της ΝΔ με την ψήφο τους για μια ανοιχτή κοινωνία και τους έλεγα πως εγώ δεν θέλω την ψήφο σας, θέλω την ψήφο να την δώσετε όπου θέλετε. Αυτό είχε κάνει φοβερή αίσθηση γιατί ανέτρεπε τα δεδομένα της εποχής. Μετά περάσαμε μια δεύτερη φάση κατά την οποία κέντρα εξουσίας, εντός ή και εκτός Ελλάδος, επεδίωκαν να δημιουργήσουν «ρωγμές» στις σχέσεις των σύνοικων στοιχείων, να φανατίσουν και να χειραγωγήσουν την εκλογική συμπεριφορά τμημάτων της μειονότητας, με σκοπό τότε να έχουμε μονομερή εκπροσώπηση. Έχοντας διαγνώσει αυτήν την απειλή θεώρησα λοιπόν υποχρέωσή μου να την αναδείξω για να κατανοήσει ο κόσμος τι βιώνουμε και δεύτερον να αφυπνίσω και τις δυνάμεις εκείνες που θα υπερασπίζονταν την δίκαιη και ισόρροπη εκπροσώπηση. Με κίνδυνο να παρεξηγηθώ και να μου προσδώσουν μια ταυτότητα που εγώ δεν είχα, αυτή των διακρίσεων κ.ο.κ. αλλά όφειλα να το κάνω γιατί κανείς δεν μπορούσε να μου πει την προηγούμενη περίοδο που ήμουν υπουργός πως ακολούθησα τις διακρίσεις αυτές ως πολιτική. Αντιθέτως την περίοδό μου ως υπουργός παιδείας τα μειονοτικά σχολεία πήραν τα περισσότερα χρήματα, οι μειονοτικοί σύλλογοι στηρίχθηκαν, η μειονότητα εντάχθηκε μέσα στο δημόσιο και στην αγορά με ίσες ευκαιρίες, επομένως είχα χώρο για να στιγματίσω συμπεριφορές χειραγώγησης ή παρεμβάσεις έξωθεν, προς την μειονότητα για να προστατεύσω αν θέλετε το χώρο ελευθερίας που η ίδια δικαιούται να έχει.

«Το  μήνυμά μου προς όλους είναι ένα και είναι να ψηφίσουν με κριτήριο την αξία»

ΠτΘ: Απαντάτε στην λογική «ψηφίστε χριστιανό και όχι μουσουλμάνο» που κυριάρχησε τότε;

Ε.Σ.:   Αυτό δεν τίθεται έτσι. Στην προηγούμενη εκλογική περίοδο, το 2015, που έβλεπα ότι θα επισυμβεί αυτό που τελικά έβλαψε και την ίδια την μειονότητα, το είχα απλά επισημάνει και για να δείξω τελικά πόσο ιδιαίτερη είναι εδώ η μάχη και για να πω στους συμπολίτες μουσουλμάνους ότι τελικά εδώ δεν πρέπει να περιχαρακωθούμε, διότι αν τελικά δεν έχουμε πολυφωνική εκπροσώπηση τη ζημιά θα την πάθουμε όλοι. Και έτσι έγινε. Τώρα που είμασταν ισόρροποι στην εκπροσώπηση θα πάρουν 70-80 ευρώ de minimis για τα καπνά, όταν πάθαν ζημιές από τις καταστροφές αποζημιωθήκαν, σε λίγο θα πληρωθούν οι παγετοί από τα κεράσια κ.ο.κ. που είναι οφέλη για την μειονότητα και οφείλονται ακριβώς στο γεγονός ότι έχουμε πολυφωνική εκπροσώπηση και συνδυάζουμε δυνάμεις.

Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά γιατί η κοινωνία έχει ωριμάσει. Δεν έχουν πάψει να υπάρχουν μηχανισμοί που επιδιώκουν την χειραγώγηση από τη μία ή την άλλη πλευρά, αλλά και η κοινωνία έχει ωριμάσει. Βλέπω μια τάση έντονη κυρίως στη νέα γενιά, να απελευθερωθεί, να ψηφίσει με κριτήριο την αξία για αυτό και το μήνυμά μου είναι πολύ ξεκάθαρο και προς τη μία και προς την άλλη πλευρά της κοινωνίας. Να ψηφίσει με κριτήριο την αξία και ως άξιος νοείται αυτός που πραγματικά θέλει να προστατέψει την ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία που έχουμε χτίσει όλοι μαζί, αυτός που θέλει, μπορεί και έχει τις δυνατότητες, να διεκδικήσει και να πάρει για την περιοχή ανταλλάγματα που δικαιούται και έχει στερηθεί τα προηγούμενα χρόνια και τέλος έχει όραμα να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, δημογραφική ενίσχυση, ποιοτική ανάπτυξη, οικολογική διάσταση σε κάθε ενέργεια που αναπτύσσεται κτλ. Απευθύνομαι λοιπόν στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας και αυτή τη φορά. Πάντα είχα σεβασμό στους συνυποψηφίους μου και δεν ήθελα ποτέ να γίνομαι η αιτία να περιορίζονται εκλογικά, αλλά αυτή τη φορά ένιωσα το χρέος σε συντονισμό μαζί τους, και με την Σεβήλ Πεχλιβάν και τον Μουσταφά Κατραντζή, να απευθυνθώ και εγώ σε αυτό το κομμάτι, και να τους ζητήσω να μας στηρίξουν, όχι απαραίτητα εμένα, αλλά την συλλογική προσπάθεια που κάνουμε.

ΠτΘ: Πού σας βρίσκουμε σήμερα ως πολιτικό και που επιδιώκετε να βρίσκεστε την 22η Μαΐου;

Ε.Σ.: Η βλακεία που καμία φορά καταλαμβάνει τους πολιτικούς όταν βλέπουν τις φιλοδοξίες τους να ικανοποιούνται είναι να βλέπουν τον εαυτό τους σε μεγάλα πράγματα. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν καταλάβει ότι δεν αρκεί να θέλεις εσύ να γίνεις κάτι, πρέπει οι άλλοι να θέλουν να κάνεις κάτι. Πρέπει λοιπόν το βασικό σου μέλημα να είναι το να πείσεις τους άλλους ότι είσαι ο κατάλληλος για κάποιον ρόλο. Εγώ τουλάχιστον έτσι κινούμαι και έτσι έχω φτάσει εδώ που έφτασα. Υπό την έννοια αυτή, μπορεί το θέμα των φιλοδοξιών για κάθε άνθρωπο να μην έχει ταβάνι, πρέπει όμως να πείθεις τους άλλους ότι μπορείς και αυτό είναι μια διαρκής εξέταση και αξιολόγηση. Και δεύτερον πρέπει να είσαι προετοιμασμένος αν το τρένο «σφυρίξει» και ανέβεις να διαχειριστείς τον ρόλο που θα πάρεις. Το να πάρεις έναν ρόλο και να μην είσαι έτοιμος και να καταστρέψεις τα πάντα μετά δεν έχει νόημα.

«Σχεδιάζω πάντα με κριτήριο το χειρότερο, ώστε αν έρθει το καλύτερο όλα καλά, αν έρθει όμως το χειρότερο να είμαστε έτοιμοι»

ΠτΘ: Το έχετε σκεφτεί αυτό;

Ε.Σ.: Πολλές φορές. Εγώ καθόμουν σε ουδέτερο χρόνο και σκεφτόμουν αν βρεθείς στο τάδε υπουργείο, από ποιους πρέπει να πλαισιωθείς, ποιες να είναι οι πρώτες σου προτεραιότητες, τι κινδύνους θα πρέπει να αντιμετωπίσεις; Είναι φοβερό στρες αυτό το πράγμα. Την ώρα που σου έρχεται ξαφνικά η ευθύνη ο προθάλαμός σου είναι γεμάτος γλύφτες. Αν βγεις έξω και αρπάξεις τυχαία δυο τρεις, θα κάνεις τραγικά λάθη και μετά βλέπετε τι γίνεται όταν γίνουν λάθος επιλογές. Το είδαμε σε μια σειρά γεγονότα. Εγώ πάντοτε σκέφτομαι και το χειρότερο και το καλύτερο.  Σχεδιάζω πάντα με κριτήριο το χειρότερο, ώστε αν έρθει το καλύτερο όλα καλά, αν έρθει όμως το χειρότερο να είμαστε έτοιμοι. Όταν οι άνθρωποι κάνουν όνειρα και σχέδια ο Θεός γελάει λέει ο λαός.  Εγώ βλέπω ότι έχουμε μπροστά μας μια περίοδο κρίσιμη και δύσκολη, και για την χώρα και για την περιοχή. Μακάρι να υπάρχει σταθερότητα και σύμπνοια για να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα. Ο κ. Μακρόν προχθές μίλησε για επερχόμενη διατροφική κρίση που θα είναι σκληρότερη από τις υπόλοιπές. Εγώ το πιστεύω, μέσα όμως σε αυτόν το κίνδυνο βλέπω και μια μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο μας. Ο Θρακιώτικος κάμπος έχει φοβερές δυνατότητες, εάν αξιοποιήσουμε οργανωμένα και σωστά αυτές τις δυνατότητες του μικροκλίματος του ανθρώπινου δυναμικού μπορούμε να βγούμε μπροστά από τις εξελίξεις και να φύγουμε στην πρωτοπορία.

«Με το μυαλό μου έχω δουλέψει έως τώρα και με αυτό θα συνεχίσω»

ΠτΘ: Πώς εξειδικεύεται εσείς το δίλημμα της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης, σε εθνικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο;

Ε.Σ.: Σε ό,τι αφορά το πρώτο από τη μία έχουμε την ακυβερνησία, την πολυδιάσπαση του κοινοβουλευτικού κλίματος την αδυναμία προγραμματικών συγκλήσεων, γιατί όλοι μιλούν για προοδευτική κυβέρνηση και κάθε κόμμα πράττει άλλα. Ακόμα κα ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ εξετέθη με την δήλωση Κατρούγκαλου που ήταν αυθόρμητη αλλά και πραγματική. Το δίλημμα λοιπόν σε εθνικό επίπεδο είναι σταθερότητα ή αστάθεια, σταθερή διακυβέρνηση ή πολυδιάσπαση του πολιτικού συστήματος, μεταρρυθμίσεις μαζί με κοινωνική φροντίδα για τους αδύναμους και διασφάλιση δικαιοσύνης και ίσων ευκαιριών κόντρα ενδεχομένως σε ένα σύστημα κρατικοπαρεμβατικό που κατά την γνώμη μου έχει κριθεί ως αδιέξοδο.

Σε τοπικό επίπεδο το δίλημμα είναι με ποια πρόσωπα και ποιες πολιτικές διεκδικούμε κεντρικό ρόλο και σε ποιόν βαθμό. Αυτό θα εξαρτηθεί από τα πρόσωπα που θα επιλέξουμε. Να είναι άξια, έντιμα, να έχουν την ικανότητα και την βούληση να πετύχουν αποτελέσματα, από τις πολιτικές που προκρίνουν και μετά είναι η τακτική, με ποιόν τρόπο θα καταφέρεις να πείσεις το κεντρικό σύστημα ότι είσαι απαραίτητος ή απειλητικός. Αυτό είναι ένα παιχνίδι της επόμενης ημέρας. Η λογική του απαραίτητου χτίζεται με πολύ κόπο. Απαραίτητος μπορεί να είναι ο εκπρόσωπος ενός νομού με πολλές ψήφους, ένας πολιτικός με συντεταγμένα συμφέροντα από πίσω του ή ένας πολιτικός του οποίου οι γνώσεις και οι δεξιότητες, ο ποιοτικός λόγος είναι αναγκαίος για την διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής ισορροπίας. Εγώ ποντάρω περισσότερο στο τελευταίο. Με το μυαλό μου έχω δουλέψει έως τώρα και με αυτό θα συνεχίσω.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.