Ευριπιδης Στυλιανιδης: «Περισσοτερο ετοιμη» απεναντι στην ενεργειακη απειλη η Ελλαδα απο ο,τι μεγαλες χωρες της Ευρωπης

Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ για την ατζέντα της επίσκεψης της Προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής Ντόρας Μπακογιάννη, τις επικείμενες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και την ενεργειακή κρίση

Οι βασικοί άξονες του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη, αλλά και το πλαίσιο στο οποίο διακομματικά και διαχρονικά θα αναπτυχθεί η στρατηγική για την θωράκιση και την ανάπτυξη της περιοχής θα αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης στην σύσκεψη η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί με φορείς της περιοχής, παρουσία της προέδρου της επιτροπής κ.Ντόρας Μπακογιάννη, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας στη Ροδόπη.

Όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Τρίτης, 6 Σεπτεμβρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης που αναμένεται να συνοδέψει την κ. Μπακογιάννη, κατά την διάρκεια της σύσκεψης αναμένεται να ακουστούν οι απόψεις των φορέων και της αγοράς ενώ θα επικαιροποιηθούν και ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης. Ακόμα αναμένεται να γίνει και ένας απολογισμός των όσων έχουν γίνει μέχρι στιγμής για την περιοχή με τον κ. Στυλιανίδη να στέκεται στην «επίλυση» του 12% όπου όπως έκανε γνωστό μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί περί των 65 εκατ. ευρώ από 840 συνολικά επιχειρήσεις της Θράκης  με την διαδικασία των συμψηφισμών να συνεχίζει με θετικούς ρυθμούς.

Στην «ατζέντα» της επίσκεψης της κ. Μπακογιάννη δεν λείπουν και συναντήσεις με θεσμικούς φορείς της μειονότητας αλλά και πολίτες, με τον βουλευτή της ΝΔ να εξηγεί πως η επικοινωνία που θα έχει η κ. Μπακογιάννη θα γίνει «προς όλες τις κατευθύνσεις».

«Θα κάνει μια ολιστική παρουσία στο νομό και είναι η πρώτη φορά και μετά και την περιπέτεια της υγείας της και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της διακομματικής επιτροπής, που εμφανίζεται στην περιοχή μας για να δούμε ποια από αυτά που αποφασίσαμε υλοποιούνται και ποια πρέπει να πιέσουμε για να αρχίσουν» ανέφερε.

Η επίσκεψη της Προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής έγκειται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κυβερνητικής παράταξης για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, από το βήμα της οποίας αναμένονται το βράδυ του Σαββάτου οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού καθώς και τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση των ανοιχτών ζητημάτων, όπως η ενεργειακή κρίση.

«Θωρακισμένη» η Ελλάδα ενώπιων της δύσκολης σημερινής συγκυρίας

Ερωτηθείς σχετικά με τις πολλαπλές «κρίσεις» που βιώνει η χώρα μας ο κ. Στυλιανίδης υποστήριξε πως η Ελλάδα αυτό το διάστημα «έτρεξε» με μεγαλύτερες ταχύτητες για να μπορέσει να θωρακιστεί ενώπιων αυτής της δύσκολης συγκυρίας, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη το έκανε με πληρότητα σε πάρα πολλούς τομείς».

Μεταξύ αυτών ο ίδιος μίλησε για τα μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, υπογραμμίζοντας πως στην Ροδόπη το προηγούμενο διάστημα «έπεσαν» περισσότερα των 96 εκατ. ευρώ μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής και λοιπά επιδόματα, 15 εκατ. για την στήριξη των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή, ενώ πάρθηκαν και μέτρα μεταρρυθμιστικά στον τομέα της οικονομικής πολιτικής, για να μην σταματήσει και η θετική εξέλιξη της οικονομίας.

Η θεαματική βελτίωση στο τουρισμό το φετινό καλοκαίρι δίνει «αέρα» στην κυβέρνηση για τον προσεχή δύσκολο όπως προβλέπεται χειμώνα, συζήτηση που όπως έκανε γνωστό ο ίδιος είχε πρόσφατα σε συνάντησή του και με τον υπουργό Ενέργειας τον κ. Σκρέκα, στον οποίο κατέστησε σαφή την ανάγκη διαμόρφωσης ενός μείγματος πολιτικής που θα προστατέψει την κοινωνία από την ενεργειακή κρίση.

«Περισσότερο έτοιμη» απέναντι στην ενεργειακή απειλή η Ελλάδα από ότι μεγάλες χώρες της Ευρώπης

Ο κ.Στυλιανίδης εξέφρασε την άποψη πως «η χώρα μας βρίσκεται περισσότερο έτοιμη απέναντι ενεργειακή απειλή, απ’  ό,τι μεγάλες χώρες της Ευρώπης όπως είναι η Γερμανία, διότι από πολύ νωρίς, από τη στρατηγική που είχαμε διαμορφώσει στις αρχές του 2000, λάβαμε υπόψη μας την ανάγκη να έχουμε ενεργειακή αυτονομία και ασφάλεια».

«Έτσι η υλοποίηση των πλωτών εξεδρών στην Αλεξανδρούπολη βρίσκεται μέσα στο χρονοδιάγραμμα, ο αγωγός ΤΑΡ έχει ολοκληρωθεί, ο IGB πριν από λίγες εβδομάδες εγκαινίασε τη λειτουργία του από του  δύο πρωθυπουργούς, τον κ. Πεφκόφ και τον κ. Μητσοτάκη, καθιστώντας και την Κομοτηνή σταυροδρόμι ενεργειακό. Έχει επεκταθεί η λειτουργία της Ρεβυθούσας, προωθείται ένας αντίστοιχος σταθμός αεριοποίησης  και αποθήκευσης από τον Όμιλο Βαρδινογιάννη στην Κόρινθο, ο ελληνικός εφοπλισμός έχει αγοράσει σημαντικό αριθμό πλοίων διαφόρων τύπων και αυτή τη στιγμή μεσουρανεί στις αγορές ενέργειας  προς την Ευρώπη και την Αμερική. Στοιχεία που στο σύνολό τους δείχνουν μια προετοιμασία και μια στρατηγική που αποδίδει» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «όταν πλέον αυτή η στρατηγική ολοκληρωθεί στην πράξη, θα μπορεί να προστατεύσει ακόμα περισσότερο και τους Έλληνες πολίτες και τις επιχειρήσεις από την ανεπάρκεια ενέργειας ή από το υψηλό κόστος ενέργειας, τουλάχιστον συγκριτικά με άλλες χώρες που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν πρόβλημα».

Βέβαια όπως έσπευσε να επισημάνει «δεν μπορούμε να απλώνουμε τα πόδια πέρα από το πάπλωμα, γιατί εκεί μπορεί να εκτεθούμε και μετά τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα», τονίζοντας πως «ο ευρωπαϊκός βοράς έδειξε μεγάλη αδράνεια και καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση, όπως και η Ευρώπη καθυστέρησε να υιοθετήσει την πρόταση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ενιαία πολιτική στο θέμα της ενέργειας».

Το έργο του φυσικού αερίου να ολοκληρωθεί ωστόσο δεν θα αποδώσει τα προσδοκώμενα

«Δεν λέω ότι τα πράγματα είναι καλά στην Ελλάδα, αλλά είναι πολύ καλύτερα απ’ ό,τι είναι σε άλλες χώρες και αυτό οφείλεται σε μέτρα που έχουμε προλάβει να λάβουμε εγκαίρως» πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας πως «αν υπήρχε ισχυρή βούληση ολόκληρη η Ευρώπη  ενιαία να αντιμετωπίσει το θέμα της ενεργειακής κρίσης όπως έκανε με τα εμβόλια, είναι βέβαιο ότι θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα». «Το ζητούμενο όμως είναι να είμαστε ακόμα πιο καλά, και να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τον χειμώνα. Δεν θέλω να αποκλείσω αστοχίες που έγιναν κυρίως γιατί δεν μπορούσαμε να δούμε τι έρχεται» συνέχισε εξηγώντας πως «δεσμεύσαμε μια σειρά από κονδύλια για να συνδεθούμε με το φυσικό αέριο, διότι το φυσικό αέριο τότε είχε το 1/3 της τιμής του πετρελαίου και σήμερα το φυσικό αέριο είναι ισότιμο ή και πολύ πιο ακριβό από το πετρέλαιο με αποτέλεσμα όσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στην Αθήνα για παράδειγμα, εγκλωβίστηκαν στο φυσικό αέριο, να αντιμετωπίζουν πρόβλημα».

Ο κ.Στυλιανίδης εξέφρασε την άποψη πως εφόσον υπάρχουν οι πόροι το έργο του φυσικού αερίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως αυτή τη στιγμή δεν θα αποφέρει τα προσδοκώμενα οφέλη,  τονίζοντας πως στη Θράκη επιμένουμε στην επέκταση των αιολικών και ηλιακών πάρκων, αλλά και στην συνέχεια της λειτουργίας κάποιων λιγνιτικών μονάδων προσωρινά, την γρήγορη ολοκλήρωση της πλατφόρμας της Αλεξανδρούπολης που θα μας επηρεάσει θετικά,  και τέλος στη γρήγορη ολοκλήρωση των σημαντικών έργων εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που γίνονται στην περιοχή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.