Ευριπιδης Στυλιανιδης: «Να παλεψουμε για την επαναλειτουργια της Shelman και τη διασφαλιση των νεων θεσεων εργασιας»

Οι στόχοι της επόμενης τετραετίας, το «στοίχημα» των νέων ψηφοφόρων και το διακύβευμα της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης με τη Νέα Δημοκρατία κ.Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Σε συνέχεια της παρουσίασης των τεσσάρων βασικών αξόνων του προγράμματός του για την επόμενη τετραετία, το μεσημέρι της Τρίτης, ο κ.Στυλιανίδης μίλησε αναλυτικότερα για την προσπάθεια επίτευξής τους σε βάθος τετραετίας, για τον στόχο του να «κερδίσει» την εμπιστοσύνη των νεαρότερων ψηφοφόρων, αλλά και τα κριτήρια με τα οποία κατά την άποψή του οι πολίτες της Ροδόπης θα πρέπει να κρίνουν τους υποψηφίους πριν κατέλθουν στην κάλπη της 21ης Μαΐου.

Ευριπίδης Στυλιανίδης όμως…

ΠτΘ: κ.Στυλιανίδη μας χωρίζουν 16 ημέρες από τις εκλογές τις 21ης Μαΐου και στις δημοσκοπήσεις «προηγούνται» οι αναποφάσιστοι, που στην πλειοψηφία τους είναι νέοι. Εσείς έχετε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη νέα γενιά…  

Ε.Σ.: Έχουν συμβεί τόσα γεγονότα που έχουν πληγώσει τη νεότερη γενιά, που εύλογα αυτή αντιδρά. Το ζήτημα είναι η αντίδρασή της να είναι δημιουργική. Η δική μου αγωνία και αυτό που βλέπω κα πρέπει να «προλάβω» είναι το ότι βλέπω πολλά παιδιά, μερικές φορές να αδιαφορούν. Βλέπω άλλα παιδιά να στρέφονται προς τα άκρα και να είναι έτοιμοι κάποιοι να τους εγκλωβίσουν είτε στη λογική των «μπαχαλάκιδων», είτε στη λογική της ακροδεξιάς. Πρέπει λοιπόν να προλάβουμε. Να δούμε είναι αυτό που τους καθοδηγεί τη σκέψη, ποιες ερωτήσεις είναι αναπάντητες, ποιες πικρίες δημιουργήθηκαν και για ποιο λόγο, να αναλάβουμε κι εμείς αν έχουμε τις ευθύνες μας και να δούμε πώς μπορούμε να τους ακούσουμε, ώστε οι αποφάσεις που θα πάρουμε για τον κόσμο στον οποίο αυτοί θα ζήσουν, να είναι αποφάσεις που τους ταιριάζουν και που τις θέλουν, γιατί διαφορετικά δεν έχει νόημα.  Προσωπικά θέλω πιο πολύ να ακούσω, γιατί και σαν καθηγητής εμένα οι φοιτητές μου περισσότερα μου δίδαξαν από ό,τι τους δίδαξα εγώ. Περισσότερο καθοδήγησαν την σκέψη μου και με απελευθέρωσαν από τη μιζέρια μιας διαχειριστικής πολιτικής πολλών ετών. Έστρεψαν την επιστημονική και πολιτική μου προσοχή σε άλλα αντικείμενα και μου επέτρεψαν να κατανοήσω ευκολότερα τον κόσμο που έρχεται και τον οποίο προσπαθώ να συνδιαμορφώσω μαζί τους. Από τη δική μου πλευρά αυτό που μπόρεσα να τους δώσω είναι η εμπειρία του αυτοδημιούργητου. Ουσιαστικά τους «φύτεψα», θέλω να πιστεύω, τα φτερά,  σε επίπεδο ακαδημαϊκό, τα οποία θέλω να είναι μεγάλα και δυνατά. Το πού θα πετάξουν αυτοί θα το αποφασίσουν, δεν θα το υποδείξουμε εμείς. Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους διευκολύνουμε, γιατί η μετάγγιση εμπειρίας καλύπτει ένα κενό το οποίο η δική μου γενιά δεν το είχε. Ειδικά αν δεν προέρχεσαι στην πολιτική από πολιτική οικογένεια ή αν δεν έχεις υποτάξει τη συνείδησή σου σε συμφέροντα, για να σε χειραγωγούν και να σε καθοδηγούν και θες πραγματικά μοναδικό αφεντικό σου να είναι ο λαός της Ροδόπης ή ο λαός γενικά που σε εμπιστεύεται. Τότε θα πρέπει να προσέχεις μόνος σου τις αποφάσεις για να μην κάνεις λάθη. Να παίρνεις τον σωστό προσανατολισμό. Και για να το πετύχεις αυτό θα πρέπει να ξέρεις και να ακούς, όχι μόνο να μιλάς.

«Αυτό που αντέχει στον χρόνο είναι η αξία»

ΠτΘ: Ξεκινήσατε την πρόσφατη συνέντευξη τύπου σας από την αξία και καλέσατε τους πολίτες να συγκρίνουν και να αποφασίσουν με βάση το αποτέλεσμα που έχει αφήσει ο καθένας από εσάς στον τόπο του.

Ε.Σ.: Βάζω τη λέξη αξία μπροστά, γιατί μετά από τόσα χρόνια -θεωρώ- επιτυχημένης διαδρομής στην πολιτική,  που αποδείχτηκε και ανθεκτική, το συμπέρασμά μου είναι τελικά από όλα τα επικοινωνιακά τερτίπια που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί για να μπορέσουν να αποσπάσουν ευκαιριακά ή στρατηγικά την ψήφο ή την εμπιστοσύνη του λαού, αυτό που αντέχει στο χρόνο είναι η αξία. Το επαρκές κριτήριο είναι ποιος κατ’ αρχάς μπορεί να ανατρέψει πράγματα και να πετύχει στόχους και ποιος το κάνει για όλους και όχι μόνο για τον εαυτό του. Το ένα έχει και ηθική διάσταση, από τα άλλα δυο το ένα σχετίζεται με την ικανότητα και το άλλο με τη βούληση. Έχω ακούσει από γηραιότερους και καθηγητές μου ότι η μεγαλύτερη απόσταση δεν είναι από τη γη στη σελήνη, ούτε από τη γη στον ήλιο, είναι από το μυαλό στη καρδιά και από την καρδιά στην τσέπη. Αν αυτά τα τρία μπορέσει κάποιος να τα συνδυάσει αρμονικά, αν δηλαδή το ιδιωτικό συμφέρον, το κέρδος, διέρχεται μέσα από το δημόσιο, το κοινωνικό και το εθνικό συμφέρον, είναι θεμιτό και είναι μάλιστα κινητροδότρα δύναμη. Εάν κάποιος έχει προετοιμαστεί για να πετύχει κάποιου στόχους, έχει σπουδάσει, έχει εκπαιδευτεί, έχει μελετήσει, δηλαδή το μυαλό του έχει ενεργοποιηθεί στην κατεύθυνση αυτή, τότε είναι πιο πλήρης. Και αν αυτά τα δύο, το ηθικό και το διανοητικό συνδυαστούν και με το ψυχικό, με το βουλητικό, αν κάποιος πραγματικά θέλει να προσφέρει, τότε θα προσφέρει. Αυτό τον συνδυασμό εγώ έχω επιδιώξει, και αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας μου μέχρι τώρα και πιστεύω πως γι’ αυτό οι συμπολίτες μου με εμπιστεύονται τόσα χρόνια. Αυτή τη στιγμή δεν λειτουργώ μόνο αυτάρεσκα, δεν προσπαθώ δηλαδή να δείξω ποιος είμαι και τι έχω κάνει, νοιώθω ότι λειτουργώ και λίγο παιδαγωγικά. Γιατί η πολιτική πρέπει να έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Οι πολιτικοί πρέπει να δείχνουν και να ανοίγουν τον δρόμο στους άλλους, κυρίως στη νεότερη γενιά.

Ποια είναι η δική μου αντίληψη για τους πολιτικούς; Θεωρώ ότι πολιτικός δεν είναι αυτός που περιδιαβαίνει τα πολιτικά παράθυρα και ο οποίος αθροίζει δύναμη με τα “like” στα social media. Είναι αυτός που έχει απευθείας επαφή με την ζώσα κοινωνία, με την αγορά, είναι πάνω από το πρόβλημα, συναισθάνεται, νοιώθει, αγωνιά, αγωνίζεται, καταλαβαίνει τους ανθρώπους που τον περιβάλουν και προσπαθεί να τους στηρίξει. Ο πολιτικός κατά τη γνώμη μου είναι τρία πράγματα: Project Manager, Crisis Manager και Dreamer. Ως προς το πρώτο, το Project Manager σημαίνει να είναι παραγωγός αποτελεσμάτων. Δηλαδή, είπαμε θα φτιάξουμε τον Κάθετο άξονα. Πότε το είπαμε; Το 1974. Πότε το φτιάξαμε; Το 2009 και άρχισε να λειτουργεί το 2012. Είπαμε θα φτιάξουμε το Μέγαρο Μουσικής και το φτιάξαμε. Είπαμε θα φτιάξουμε το γήπεδο του Πανθρακικού και το φτιάξαμε. Είπαμε θα φτιάξουμε τις εργατικές κατοικίες στην Ξυλαγανή και τις φτιάξαμε. Project Manager θα πει να βάζεις στόχους και να τους υλοποιείς. Το δεύτερο στοιχείο ενός πολιτικού είναι το Crisis Manager, να ξέρει δηλαδή να αντιμετωπίζει και να διαχειρίζεται κρίσεις. Γιατί; Διότι όταν είσαι σε μια θέση ευθύνης, όσο πιο ψηλά τόσο πιο δύσκολα, χρειάζεται μια ψυχική και διανοητική εκπαίδευση ώστε σε μια δύσκολη στιγμή να μπορείς γρήγορα, να πάρεις μια απόφαση που θα καθορίσει όμως την ζωή των πολλών για πάρα πολλά χρόνια. Πρέπει να είσαι έτοιμος. Πρέπει να έχεις τον χαρακτήρα, την ψυχική εκπαίδευση, την ώρα που άλλοι σου λένε δέκα, εσύ να κάνεις το 1/10. Να τους ακούσεις όλους, αλλά μόνος σου να πάρεις τη σωστή απόφαση. Γιατί δεν είναι σίγουρο ότι όλοι αυτοί που σου λένε, σου λένε το σωστό. Ούτε είναι σίγουρο πως ότι λένε οι δημοσκοπήσεις είναι το σωστό. Γιατί οι αποφάσεις ενός πολιτικού δεν αφορούν μόνο τον λαό αλλά και το έθνος. Αφορούν αυτούς που «έφυγαν», και αυτούς που θα έρθουν. Και αυτές οι αποφάσεις που πολλές φορές συμφέρουν το έθνος, μπορεί να είναι αντίθετες στον λαό. Δηλαδή η περικοπή των συντάξεων στο παρελθόν ή των μισθών, μπορεί να σήμαινε καλύτερες συντάξεις στο μέλλον ή ύπαρξη συντάξεων στο μέλλον. Εκεί δούλευες για τη γενιά που έρχεται. Το δεύτερο στοιχείο ενός πολιτικού είναι όταν βλέπεις να κινούνται όλα τα στρατεύματα εναντίον σου, και ο πανικόβλητος και ο ανεκπαίδευτος θα πει, «πυροβολάτε», από τον πανικό του, εσύ να «πυροβολήσεις» τη σωστή στιγμή, στο σωστό στόχο και με ψυχραιμία, για να μπορέσεις να ανατρέψεις όλο αυτό το κύμα που κινείται εναντίον σου. Νομίζω ότι και εγώ προσωπικά, αλλά και ο πρωθυπουργός αυτή την περίοδο των απανωτών κρίσεων, αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό σε έναν ικανοποιητικό βαθμό.

Το τρίτο είναι να είσαι οραματιστής, Dreamer. Πρέπει να μπορείς να οριοθετείς ένα όραμα, το οποίο θα αφυπνίζει και θα κινητοποιεί τους πολλούς. Ένα όραμα μέσα στο οποίο θα μπορεί να χωράει το μικρό ή το μεγάλο όνειρο της κάθε οικογένειας, της κάθε επιχείρησης, της κάθε παρέας, του κάθε χωριού, της κάθε γειτονιάς, της καθεμιάς και του καθένα. Διότι όταν εσύ νοιώθεις μέσα από την προσπάθεια που ξεκινώ εγώ να κάνω για τη Ροδόπη, ότι μπορείς να δεις και τα δικά σου όνειρα να υλοποιούνται, τότε θα κινητοποιηθείς και εσύ, θα αφυπνιστείς, και τότε η δύναμή σου θα αθροιστεί στη δική μου. Και τότε η τελική δύναμη που θα συγκεντρώσουμε ως κοινωνία, ως περιοχή, ως πατρίδα, θα είναι πολύ πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που θα συγκεντρώναμε αν πηγαίναμε κατά μόνας. Αυτή είναι η δυσκολία του πολιτικού οραματιστή, να οριοθετήσει ένα όραμα που να είναι ρεαλιστικό, όχι ουτοπικό και μέσα σε αυτό να χωρέσει τα μικρά όνειρα των πολλών, και στη συνέχεια να  προχωρήσει στην υλοποίησή του.   

«Τιμώ όσους με συνέπεια στέκονται δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια, αλλά είναι πιο ελκυστικό για μένα να προσπαθώ να πείσω ανθρώπους που σκέφτονται διαφορετικά»

ΠτΘ: Θα διευρύνετε το ακροατήριό σας, εκτός των λεγόμενων παραδοσιακών ψηφοφόρων της δεξιάς κ. Στυλιανίδη;

Ε.Σ.: Μόνο έξω από τα όρια έχω κινηθεί. Βεβαίως τιμώ τους ανθρώπους που με συνέπεια έχουν σταθεί δίπλα μου και με αγάπη όλα αυτά τα χρόνια και μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, αλλά είναι πιο ελκυστικό για μένα να προσπαθώ κάθε φορά να πείθω ανθρώπους που σκέφτονται διαφορετικά, και να τους δείχνω πρωτότυπες ιδέες και σκέψεις και δρόμους που μπορεί να τους εμπνεύσουν καλύτερα από κει που ήτανε. Νομίζω πως ως ένα βαθμό αυτό  έχει επιτευχθεί και μπορεί να το δει κανείς και από την σύνθεση του εκλογικού σώματος που με έχει στηρίξει κατά καιρούς. Ένα 70% περίπου προέρχεται από την κλασική κεντροδεξιά αντίληψη της περιοχής μας, αλλά έχω και πολλούς ανθρώπους από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, της αριστεράς, ανένταχτους, που έχουν στηρίξει την προσπάθειά μου και έχω και έναν σημαντικό αριθμό μουσουλμάνους συμπολιτών οι οποίοι στηρίζουν την προσπάθειά μου, γιατί για αυτούς το στοίχημα είναι να λειτουργήσουν ελεύθερα και ακηδεμόνευτα. Είναι μεγάλο σπάσιμο ταμπού ένας μειονοτικός να ψηφίζει ένα χριστιανό γιατί πίστεψε τα ίδια πράγματα μαζί του, ως προς την προοπτική αυτού του τόπου. Περίπου 2000 συμπολίτες μου μειονοτικοί στήριξαν την υποψηφιότητά μου την προηγούμενη φορά και αυτό είναι διπλά τιμητικό, το οποίο μπορώ να επικαλούμαι και στο Συμβούλιο της Ευρώπης κάθε φορά που μιλώ για τα δικαιώματα με τους συναδέλφους μου, αλλά και τους τούρκους συναδέλφους, ώστε να δουν πόσο σημαντικό είναι αυτό το οποίο κάνουμε εδώ, και να προσπαθήσουν και αυτοί στη χώρα τους να κάνουν το αντίστοιχο, που δεν γίνεται, δυστυχώς. Το καινούργιο στοίχημα είναι ότι έχουν αλλάξει οι γενιές των ψηφοφόρων. Ανησυχώ γιατί βλέπω την προσπάθεια της ακροδεξιάς ή των «μπαχαλάκιδων» της ακροαριστεράς να εγκλωβίσουν τους νέους και θέλω να μιλήσω μαζί τους.

«Δίνουμε μεγάλη μάχη για τη SHELMAN»

 ΠτΘ: Πως θα συνεχίσετε το επόμενο διάστημα έως τις εκλογές;

Ε.Σ.: Πίσω από τους τέσσερις στόχους που θέτω, έναν  για κάθε χρόνο, υπάρχει μια ολόκληρη μελετημένη δουλειά. Δηλαδή, πώς θα ενισχυθούν οι αγρότες, πώς θα γίνουν ισχυρότεροι, πώς θα αυξηθεί ο τουρισμός, πώς θα δυναμώσει το Δημοκρίτειο, πώς θα βοηθηθεί η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Υπάρχει μελέτη πίσω από το καθένα. Επειδή τα περισσότερα χρειάζονται διυπουργικές αποφάσεις και δύσκολα οι εκάστοτε υπουργοί μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, σε κάθε ένα από αυτά θα πρέπει να υπάρχει ένας συντονιστής και εμείς από δω να εποπτεύουμε και να παρακολουθούμε την πορεία αυτού του σχεδιασμού. Το ίδιο μπορώ να πω για τους αγρότες, με τους οποίους θα κάνω μια ειδική συνάντηση για να τους παρουσιάσω τα 3-4 προγράμματα που ωριμάζουμε  για να ενισχύσουμε στρεμματικά τις παραγωγές τους. Το ίδιο μπορούμε να πούμε για τη βιομηχανική παραγωγή, όπου δίνουμε μεγάλη μάχη για τη SHELMAN. Αυτή τη στιγμή είναι στα χέρια της δικαιοσύνης, αλλά θα πρέπει και η δικαιοσύνη να καταλάβει ότι εμείς δεν παλεύουμε για κανένα επιχειρηματία, παλεύουμε για 120 θέσεις εργασίας οι οποίες θα ξαναλειτουργήσουν και για μια βιομηχανία η οποία θα δημιουργήσει τρομερό κύκλο  εργασιών στην περιοχή και σε αυτό θέλουμε να συνδράμει και η πολιτεία και όλοι ώστε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Μια θέση εργασίας για να δημιουργηθεί θέλει χρόνο ωρίμανσης 5 ετών. Αυτές οι 120 θέσεις εργασίας οι οποίες θα ξαναξεκινήσουν, θα είναι πολύ ισχυρό μήνυμα πανελληνίως και θα θέλουν ένα μήνα. Δηλαδή από την ώρα που θα απελευθερωθεί αυτή η διαδικασία από το δικαστικό σύστημα, ο επιχειρηματίας είναι εδώ, το κράτος του έχει εγγυηθεί και τη σχετική χρηματοδότηση, θα αρχίσει αμέσως να κάνει προσλήψεις και τα μηχανήματα θα αρχίσουν να δουλεύουν. Αν χαθεί αυτή η ευκαιρία, έχουμε μετά τελειώσει με τη συγκεκριμένη βιομηχανία. Ο οδηγός μας είναι ουσιαστικά η αγωνία και η πίεση των εργαζομένων. Όποιος κι αν ήταν ο εργοδότης το ίδιο θα λέγαμε. Αφού τώρα λοιπόν έχουν μπει εγγυήσεις από το κράτος, τις έχει υπογραμμίσει ο ίδιος ο υπουργός, τις έχει πει η κυβέρνηση, γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει η τοπική κοινωνία να πιέσει, να δημιουργήσει κλίμα για να μπορέσουμε να έχουμε γρήγορο αποτέλεσμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.