Ευριπιδης Στυλιανιδης: «Η Ελληνικη Δικαιοσυνη χρειαζεται αμεσα πολλους εξειδικευμενους δικαστικους υπαλληλους»

Κεντρικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης ο βουλευτής Ροδόπης

Ο Βουλευτής Ροδόπης και Αν. Καθηγητής Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ. Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης ήταν ο κεντρικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στο νομοσχέδιο του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, που αφορά στο νέο θεσμικό πλαίσιο για την πρόσληψη και την εκπαίδευση των δικαστικών υπαλλήλων από την Εθνική Σχολή Δικαστών.

Ο Εισηγητής επισήμανε την μεγάλη ανάγκη άμεσης στελέχωσης των υπηρεσιών των δικαστηρίων και των εισαγγελιών με εξειδικευμένο και δια βίου εκπαιδευόμενο προσωπικό, ώστε οι τραγικές καθυστερήσεις να μην οδηγούν σε αρνησιδικία.

Ιδιαίτερη αναφορά κατά την επεξεργασία του Σχεδίου Νόμου έκανε ο Ε. Στυλιανίδης για την τραγική κατάσταση των δικαστηρίων και στην Περιφέρεια με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα δικαστήρια της Θράκης και ιδιαίτερα της Ροδόπης για τα οποία μεταξύ άλλων κατατέθηκε και σχετική τροπολογία.

«Όσο φιλότιμο κι αν είναι το υφιστάμενο προσωπικό, αυτό δεν αρκεί»

Όπως εξήγησε ο βουλευτής Ροδόπης κατά την τοποθέτησή του, «κεντρική επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η βελτίωση της ταχύτητας και της ποιότητας της παρεχόμενης δικαιοσύνης. Η επίτευξη ενός τόσο κρίσιμου εθνικού στόχου είναι πολυπαραγοντική υπόθεση.

Μία σημαντική παράμετρος εκτός των άλλων που την επηρεάζει είναι αναμφισβήτητα η υποστελέχωση των κεντρικών και περιφερειακών δικαστηρίων από εξειδικευμένους και συνεχώς καταρτιζόμενους στα νέα δεδομένα δικαστικούς υπαλλήλους.

Όσο φιλότιμο κι αν είναι το υφιστάμενο προσωπικό, όσο ικανοί και ευσυνείδητοι και αν είναι οι Έλληνες δικαστές, αυτό δεν αρκεί, αν οι υποδομές και τα μέσα δεν εκσυγχρονίζονται και η διοίκηση δεν ενισχύεται κεντρικά και περιφερειακά από δικαστικούς υπαλλήλους κατάλληλα επιλεγμένους, σωστά εκπαιδευμένους αποκλειστικά γι’ αυτό το σκοπό και συνεχώς επιμορφούμενους για να μπορούν να προσαρμόζονται στις σύγχρονες ανάγκες απονομής δικαιοσύνης με ποιότητα αλλά κυρίως και με ταχύτητα».

«Σημαντική μεταρρύθμιση που για πολλά χρόνια υπήρξε ζητούμενο»

Σύμφωνα με τον βουλευτή, σε αυτήν την αναγκαιότητα απαντά με πληρότητα το παρόν Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Εξ ου και υπογράμμισε πως « η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση που διασφαλίζει μεν το αυτονόητο, το οποίο όμως δυστυχώς για πολλά χρόνια υπήρξε ζητούμενο στη χώρα μας.

Ο κ. Στυλιανίδης μάλιστα παρέθεσε και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από το 2015 και μετά η αναλογία δικαστών – δικαστικών υπαλλήλων μειώθηκε από 1 δικαστή ανά 2,53 υπαλλήλους σε 1 δικαστή ανά 1,09 δικαστικούς υπαλλήλους με συνέπεια όπως εξήγησε «αρκετά δικαστήρια να δυσκολεύονται να λειτουργήσουν, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται απαράδεκτα υποθέσεις με κίνδυνο να φτάσουμε ακόμα και σε αρνησιδικία λόγω έλλειψης εξειδικευμένων δικαστικών υπαλλήλων».

«Την εκτίμηση αυτή» έσπευσε να διευκρινίσει «δεν την κάνω εγώ αλλά η CEPEJ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης) σε μελέτη της για τη λειτουργία των δικαστικών συστημάτων στα κράτη μέλη της ΕΕ».

«Ο νέος νόμος στοχεύει στην αποκατάσταση της αναλογίας 3 δικαστικών υπαλλήλων ανά 1 δικαστή»

Κλείνοντας ο βουλευτής Ροδόπης υπογράμμισε πως «ο νέος νόμος στοχεύει στην αποκατάσταση της αναλογίας 3 δικαστικών υπαλλήλων ανά 1 δικαστή, διασφαλίζει την αξιοκρατική επιλογή, την άρτια θεωρητική και πρακτική τους εκπαίδευση, την εξ αρχής συνεργασία των δικαστικών υπαλλήλων με τους δικαστές, τη δια βίου εκπαίδευση τους σε νέες δεξιότητες και επομένως την εξοικείωση με την συνεχώς εξελισσόμενη ψηφιακή τεχνολογία.

Ο νόμος εκσυγχρονίζει τεχνικά, βελτιώνει λειτουργικά και θωρακίζει θεσμικά το χώρο της Ελληνικής Δικαιοσύνης γι’ αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.

Για τους λόγους αυτούς η Νέα Δημοκρατία ψηφίζει το Νομοσχέδιο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.