Ευριπιδης Στυλιανιδης «Η Ελλαδα πρεπει να αποφασιζει για τη μοιρα της. Κατα συνεπεια, κομματα, προσωπικα παθη και φιλοδοξια πρεπει να μπουν σε δευτερη μοιρα»

«Αν δεν είμαστε ορθολογιστές, ρεαλιστές και ψύχραιμοι σε αυτά που ζούμε αυτές τις ώρες με κριτήριο την ενότητα του ελληνικού λαού, τότε διαπράττουμε έγκλημα εναντίον του εαυτού μας»

Σ’ ένα ραδιοφωνικό μαραθώνιο μετετράπη την Παρασκευή η εκπομπή «Με το Ν και με το Β» κατά τη διάρκεια του οποίου οι κ.κ.Νατάσσα Βαφειάδου και Τζένη Κατσαρή συνομίλησαν με πολιτικούς εκπροσώπους της πολιτικής, απ’ όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, με σκοπό τη σφαιρική ενημέρωση του κόσμου, κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού, έτσι ώστε μέσω της σωστής ενημέρωσης να κατέλθουν την προσεχή Κυριακή στις κάλπες, γνωρίζοντας, στο μέτρο του δυνατού, το διακύβευμα του δημοψηφίσματος.  
 
Τον «χορό» του διαλόγου ξεκίνησε ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδη, ο οποίος μέσα από τη συχνότητα του Ράδιο Παρατηρητής, επανέλαβε το «ανύπαρκτο» κατά την άποψή του διακύβευμα του προσεχούς δημοψηφίσματος , υπογραμμίζοντας την ανάγκη, συστράτευσης όλων των πολιτικών κομμάτων της χώρας,  για κοινό μέτωπο διαπραγμάτευσης και την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου.

«Η πρόταση για τα μέτρα που καλούμαστε να ψηφίσουμε έχει αποσυρθεί με ανακοινώσεις όλων των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης»

ΠτΘ: κ.Στυλιανίδη δώσατε στη δημοσιότητα μια ανοιχτή επιστολή απευθυνόμενη στους Έλληνες πολίτες ασκώντας κριτική τόσο στον τρόπο με τον οποίο έχει δομηθεί η ΕΕ, όσο και στους χειρισμούς της κυβέρνησης, ενώ αναφέρατε ότι το ΝΑΙ δίνει ένα μεγαλύτερο περιθώριο διαπραγμάτευσης στη χώρα.
Ε.Σ: Να ξεκινήσουμε ξεκαθαρίζοντας πως μιλούμε για ένα ανύπαρκτο διακύβευμα. Το δημοψήφισμα της Κυριακής καλεί τους πολίτες να τοποθετηθούν σε ένα ερώτημα το οποίο δεν υφίσταται. Η πρόταση για τα μέτρα που καλούμαστε να ψηφίσουμε έχει αποσυρθεί με ανακοινώσεις όλων των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης. Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση δέχονταν μια βελτιωμένη πρόταση από τον κ. Γιούνκερ, της οποίας η διαφορά από την ενυπόγραφη πρόταση που είχε καταθέσει με την υπογραφή του ο κ. Τσίπρας είναι το κόστος του δημοψηφίσματος. Η διαφορά μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης είναι αυτά που θα πληρώσει το ελληνικό κράτος για να γίνει το δημοψήφισμα της Κυριακής κι ένα ανύπαρκτο δίλημμα. Το πραγματικό δίλημμα που καλούνται οι πολίτες να απαντήσουν είναι αν θέλει η Ελλάδα να μείνει στην Ευρώπη ή όχι. Ανάμεσα σ’ έναν κακό συμβιβασμό και μια αδιέξοδη επιλογή καλούνται οι πολίτες να πουν ΝΑΙ στην Ελλάδα της Ευρώπης για να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα της ανάκαμψης και της επιστροφής στην ομαλότητα.

«Ο ελληνικός πολιτικός κόσμος τα τελευταία πέντε χρόνια έχει επιδείξει εξαιρετική ανωριμότητα»

ΠτΘ: Ασκείτε κριτική στην Ευρώπη και προτείνετε ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο για το οποίο καλείτε σε συνεννόηση. Με τον τρόπο που έχει δομηθεί η πολιτική ζωή στην Ελλάδα μπορεί αυτό να υιοθετηθεί; Μπορεί το πολιτικό σύστημα να κάνει την υπέρβαση;
Ε.Σ: Αυτή τη στιγμή είναι πολύ κρίσιμες οι στιγμές που ζούμε. Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίζει για τη μοίρα της. Κατά συνέπεια, κόμματα, προσωπικά πάθη και φιλοδοξία πρέπει να μπουν σε δεύτερη μοίρα. Ο ελληνικός πολιτικός κόσμος τα τελευταία πέντε χρόνια έχει επιδείξει εξαιρετική ανωριμότητα. Δεν μπόρεσε κανείς να συνεννοηθεί με κανέναν συνάπτοντας ένα εθνικό διαπραγματευτικό μέτωπο. Μέσα από αυτή την επιστολή έκανα έκκληση στον κ. Τσίπρα, επιδιώκοντας να περάσω και παρασκηνιακά ίσως, το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει αν πάρει πίσω το δημοψήφισμα, ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους και η κυβέρνηση θα πρέπει να επανέλθει στη διαπραγμάτευση και να κλείσει τη συμφωνία πάνω στη βάση της τελευταίας πρότασης των θεσμών, κάνοντας ευθεία αναφορά και στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Αντ’ αυτού πηγαίνουμε σ’ ένα διχαστικό κι επικίνδυνο δημοψήφισμα που κινδυνεύει να μας οδηγήσει στην εξώπορτα της ΕΕ. Αυτό θα είναι καταστρεπτικό για τους Έλληνες.
Έστω και την ύστατη ώρα έχουν την υποχρέωση οι πολιτικές δυνάμεις να συνεννοηθούν, αλλά εάν δεν επιτευχθεί αυτό και η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει από την ιδεοληπτική εμμονή της, τότε ο ελληνικός λαός πρέπει να απαντήσει με ένα ισχυρό ΝΑΙ, που θα μας επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα θεραπεύσει τον κίνδυνο που έχουμε μπροστά μας. Στο πλαίσιο της πρότασης αναφέρω την υποχρέωση που έχουν τα κόμματα σε ομάδα ειδικών εμπειρογνωμόνων για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, γιατί αυτό θα αποτελέσει τη βάση για την επιστροφή στην πραγματική οικονομία και τη διαπραγμάτευση του τρίτου πακέτου χρηματοδότησης το οποίο καθίσταται αναπόφευκτο, πράγμα το οποίο έχει πει και ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης. Είναι αναγκαίο να έρθει αυτό το πακέτο, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα έρθει αν ψηφίσουμε ένα ΟΧΙ στην κάλπη.
 
ΠτΘ: Με αυτόν τον τρόπο παρουσιάζετε μια εκσυγχρονιστική Νέα Δημοκρατία, την οποία δεν τη ζούμε και δεν την εισπράττουμε έτσι.
Ε.Σ: Ας αφήσουμε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ και όλες τις κομματικές δυνάμεις. Εγώ λέω την άποψή μου με την εμπειρία που έχω στο ελληνικό κοινοβούλιο χωρίς να έχω αποκοπεί από την κοινωνία που με εμπιστεύεται και με στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια και έχοντας και μια διεθνή διαδρομή και μια διοικητική εμπειρία. Αν δεν είμαστε ορθολογιστές, ρεαλιστές και ψύχραιμοι σε αυτά που ζούμε αυτές τις ώρες με κριτήριο την ενότητα του ελληνικού λαού, τότε διαπράττουμε έγκλημα εναντίον του εαυτού μας.

«Η Ροδόπη επέδειξε μεγάλη ωριμότητα αυτές τις μέρες»

ΠτΘ: Εσείς προτείνετε λύσεις οι οποίες δίνουν το επόμενο βήμα που όλοι διστάζουν να κάνουν.
Ε.Σ: Εγώ πιστεύω ότι αυτές τις ώρες έπρεπε όλα τα κόμματα να είναι μαζί για να βγούμε γρήγορα από αυτή την κατάσταση, αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε η ωριμότητα για να γίνει αυτό. Ας γίνει, λοιπόν, από το λαό στέλνοντας ένα ηχηρό ΝΑΙ στην Ελλάδα της Ευρώπης και στη συνέχεια να αναλάβουν την ευθύνη οι ταγοί. Ή θα τα βρούμε με τον ELA ή θα μπούμε σε απίστευτη περιπέτεια. Επιμένω στην ένωση, γιατί έχουν αρχίσει ήδη να εμφανίζονται ήδη διχαστικά φαινόμενα κι όσο ο κόσμος φανατίζεται στη μία ή την άλλη άποψη τόσο αυξάνεται η πιθανότητα εκτροπής από μια δημοκρατική συμπεριφορά.
Θέλω, ακόμη, να επισημάνω την ωριμότητα που επέδειξε αυτές τις ημέρες ο νομός Ροδόπης. Είναι αξιοσημείωτο ότι την Πέμπτη στην ανοιχτή ημερίδα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου προσήλθαν όλα τα σωματεία και οι σύλλογοι και προσυπέγραψαν το ΝΑΙ. Αποφασίσαμε με τα υπόλοιπα κόμματα που υποστηρίζουν αυτή την άποψη, να μη δώσουμε το παραμικρό κομματικό χρώμα σε αυτή τη μάχη.

*Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης είναι βουλευτής ΝΔ ν. Ροδόπης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.