Ευριπιδης Στυλιανιδης: Διαχρονικη και διακομματικη η επιδιωξη χειραγωγησης μερους της μειονοτητας

Ο υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ για την εκλογική συμπεριφορά της μουσουλμανικής μειονότητας, τις κατηγορίες περί εμπλοκής του τουρκικού προξενείου και το «φιτίλι» των δηλώσεων Μπακογιάννη

Ως μια ευκαιρία να αναδειχθεί και στο κέντρο η πραγματική εικόνα της Ροδόπης και δευτερευόντως να διεκδικήσουμε, ως περιοχή, εφαρμοσμένες πολιτικές που μπορούν να λύσουν προβλήματα, δίνοντας παράλληλα τα σωστά μηνύματα προς τις σωστές κατευθύνσεις,  αντιλαμβάνεται την «αναστάτωση» που κυριαρχεί με την Ροδόπη πρωταγωνίστρια στο πολιτικό και «μιντιακό» σκηνικό της χώρας ο υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης με τη ΝΔ κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Όπως εξήγησε ο ίδιος χαρακτηριστικά μιλώντας το πρωί της Τρίτης, 13 Ιουνίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται ο ίδιος επιδιώκει και μέσα από τηλεοπτικές του εμφανίσεις σε κεντρικά κανάλια, να εξηγήσει με ψυχραιμία την υφιστάμενη πραγματικότητα στην Ροδόπη, να «ερμηνεύσει» την παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ και να απαντήσει όπως εξήγησε σε προβοκάτσιες είτε κομμάτων είτε μηχανισμών, που αποσκοπούν να εξυπηρετήσουν ορισμένα συμφέροντα.

Ξεκινώντας από το πρώτο ο κ.Στυλιανίδης επέλεξε να κάνει μια σύντομη ιστορική αναφορά στην πορεία του «χαρακτηρισμού» της μουσουλμανικής μειονότητα στην περιοχή μας για να συνεχίσει υπογραμμίζοντας πως «διαχρονικά και διακομματικά υπάρχουν μηχανισμοί που επιδιώκουν να χειραγωγήσουν μέρος της εκλογικής συμπεριφοράς της μουσουλμανικής μειονότητας» τονίζοντας πως δεν είναι κάτι καινούργιο.

Φτάνοντας στο σήμερα, ο ίδιος εξήγησε πως υπάρχουν μηχανισμοί που παρεμβαίνουν, εξηγώντας πως και στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία της 21ης Μαΐου,  «υπήρξαν μηχανισμοί που επέδρασσαν πάνω σε αυτό και προσπάθησαν να αποξενώσουν τον Ιλχάν και να ενισχύσουν τον Οζγκιούρ και τον ΣΥΡΙΖΑ». Μηχανισμοί οι οποίοι «υπακούουν» στην Τουρκία και η επιρροή των οποίων, είτε πειστικά είτε εκβιαστικά, οδήγησε μεμονωμένους πολίτες να πάνε προς μια κατεύθυνση.

Αναφορικά με τα δύο πρόσωπα που απασχολούν την επικαιρότητα, ήτοι τους κ.κ.Οζγκιούρ Φερχάτ και Χουσεϊν Ζειμπέκ ο ίδιος τόνισε πως αμφότεροι εμφανίζοντας στην Τουρκία ως εκπρόσωποι της «τουρκικής» μειονότητας, την ώρα που θα μπορούσαν κάλλιστα να βγουν δημοσίως και να δηλώσουν εκπρόσωποι της μειονότητας, που είναι μουσουλμανική θρησκευτική μειονότητα κατά συνθήκη, την ώρα που ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ.Ιλχάν Αχμέτ δεν πήρε θέση, υπερασπίστηκε την ελευθερία της συνείδησης και το μοντέλο της κοινωνίας, παρά τους οποιουσδήποτε εθνοτικούς χαρακτηρισμούς που όπως τόνισε λειτουργούν διχαστικά για την κοινωνία.

«Θα επαναληφθεί η στήριξη στο πρόσωπο του Οζγκιούρ Φερχάτ»

Ως προς τον πρώτο, τον Οζγκιούρ Φερχάτ δηλαδή, ο υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ, έκανε λόγο για έναν άνθρωποι με αριστερό παρελθόν και φιλοδοξίες που του προσέδωσαν μια «εκλογική πελατεία» κατά την εκτίμησή του της τάξεως των 4.000 ψήφους, πάνω στους οποίους προσετέθη ένα κομμάτι του μηχανισμού. Μάλιστα εξέφρασε την άποψη πως « η τάση αυτή θα επαναληφθεί κατά την άποψή μου στο πρόσωπό του, γιατί τον έχουν πεισμώσει τα συστήματα και οι μηχανισμοί» για να υπογραμμίσει ωστόσο πως «αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς δεν πρέπει να μιλάμε».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα προς την απέναντι πλευρά ότι το “έργο” δεν πρέπει να επαναληφθεί»

Ο κ.Στυλιανίδης υπεραμύνθηκε των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζοντας πως «μίλησε τολμηρά και ανοιχτά στέλνοντας μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις». «Τράβηξε την κουρτίνα και περιέγραψε μια πραγματικότητα που ισχύει εδώ πέρα πολλά χρόνια και σε πολλά κόμματα, μεταξύ των οποίων και στο δικό μας που έχει ισχύσει» πρόσθεσε για να συμπληρώσει πως «στα παλιά, τα έμπειρα, τα θεσμικά κόμματα, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία, ή το ΠΑΣΟΚ, όταν αντιμετώπιζαν ένα τέτοιο φαινόμενο καλούσαν τον υποψήφιο και τον βάζανε να κάνει μια διορθωτική δήλωση η οποία αντικαθιστούσε την τάξη, τουλάχιστον όσον αφορά τον χαρακτήρα της μειονότητας, που έχει να κάνει με τις διεθνοπολιτικές σχέσεις της χώρας». Αντίθετα με το «έθος» αυτό όπως εξήγησε «αυτή τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έκανε παρότι ο αρχηγός του ήταν ενημερωμένος και πριν τις εκλογές και μετά τις εκλογές» για να επαναλάβει πως «ο κ. Μητσοτάκης τράβηξε την κουρτίνα στέλνοντας μήνυμα τόσο προς την απέναντι πλευρά, με την οποία θα συζητήσει μετά τις εκλογές, ότι αυτό το έργο δεν πρέπει να επαναληφθεί – διότι κι εμείς θα μπορούσαμε να παρεμβαίνουμε, αλλά δεν το κάνουμε ποτέ στα εσωτερικά άλλης  χώρας – όσο και προς τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας ότι σε αυτά τα θέματα θα πρέπει να συνεννοείται και να σέβεται τους βασικούς άξονες της εθνικής και αναπτυξιακής πολιτικής. Ιδιαίτερα στις ευαίσθητες περιοχές όπως η Θράκη, στέλνοντας μήνυμα και προς όλους αυτούς οι οποίοι κερδοσκοπούν είτε μικροκομματικά, είτε ακόμα ακόμα και οικονομικά, εκφράζοντας ιδεολογήματα ακραία, εθνικιστικά κλπ, είτε κινούνται από το εσωτερικό, είτε κινούνται από το εξωτερικό. Γιατί υπάρχουν και τα δύο».

«Διαχρονική η υποστήριξη των δικαιωμάτων της μειονότητας από την Ντόρα Μπακογιάννη»

Ερωτηθείς σχετικά και με τις πρόσφατες δηλώσεις της κ.Μπακογιάννη στην Άνω Βυρσίνη κατά την περιοδεία της στην Ροδόπη, ο ίδιος υπεραμύνθηκε των λεγομένων της προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής, κάνοντας λόγο για επιλεκτική προβολή φράσεων της κ. Μπακογιάννη από «τρολάκια» του ΣΥΡΙΖΑ που σε συνεργασία με «τα τρολάκια του τουρκικού παρακράτους, προσπαθούν να περάσουν το ίδιο ενιαίο μήνυμα, ότι η κ. Μπακογιάννη πήγε εκεί για να εκβιάσει».

Ειδικότερα ο ίδιος αναφερόμενος στη Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για μία πολιτική προσωπικότητα που «διαχρονικά έχει βγει μπροστά για την υποστήριξη των δικαιωμάτων της μειονότητας σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο» σε σημείο που όπως τόνισε χαρακτηριστικά «πολλές φορές μπορεί να παρεξηγηθεί ακόμα και από συντηρητικούς κύκλους της ίδιας της χώρας μας». «Εδώ ήρθε και τους είπε, ως πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής, ότι “προσπάθησα να διαμορφώσω ένα πλαίσιο ανάπτυξης για σας, χτυπήσαμε με τον Ευριπίδη τη σχολική διαρροή στα σχολεία, δημιουργήσαμε και δημιουργούμε έργα υποδομής για να βοηθήσουμε την ποιότητα της ζωής σας, διασφαλίσαμε έκτακτες χρηματοδοτήσεις στους καπνοπαραγωγούς, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα ταμιευτήρων με μια πολιτική υδροοικονομίας στον ορεινό όγκο και στον κάμπο, θέλουμε να δώσουμε ευκαιρίες στα παιδιά σας να σπουδάσουν σε μεγαλύτερα ποσοστά, θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν τα νεαρά κορίτσια και να νικήσουμε τις προκαταλήψεις που υπάρχουν έναντι αυτών, θέλουμε πραγματικά να σας δώσουμε την ευκαιρία πλήρως ενσωματώσεως ως γνήσιοι ευρωπαίοι πολίτες και στην κοινωνία και στην αγορά” προσθέτοντας ότι “είμαι λίγο στενοχωρημένη διότι είδα ότι αυτή την πολιτική που υποστήριξα δεν την ενισχύσατε με την ψήφο σας. “Επιλέξατε ενδεχομένως να ψηφίσετε κάποιους άλλους βουλευτές, αυτό είναι δικαίωμά σας, αλλά  επιλέξατε και να στηρίξετε παρεμβατικές πολιτικές οι οποίες εμένα με αποδυναμώνουν και επειδή είναι δύσκολοι καιροί, θέλω να με στηρίξετε πολιτικά  να εγκρίνετε αυτά που πιστεύω για να μπορέσω να σας δώσω ακόμα περισσότερα που δικαιούστε”. Αυτό τους είπε» εξήγησε ο κ.Στυλιανίδης για να συμπληρώσει πως «αυτό που έγινε είναι ότι απομόνωσαν μια φράση της Ντόρας που μιλούσε καθαρά ανθρώπινα, παρουσία δέκα διαφορετικών συνεργείων εκεί, και προσπαθούν τα τρολάκια του ΣΥΡΙΖΑ συνεργαζόμενα με τα τρολάκια του τουρκικού παρακράτους, να περάσουν το ίδιο ενιαίο μήνυμα, ότι πήγε η κ. Μπακογιάννη εκεί να εκβιάσει».

«Πρώτα απ’  όλα εκβιασμός ενώπιον καμερών δεν γίνεται. Αυτό είναι πολιτική επικοινωνία και είναι και ανθρώπινη επικοινωνία» ανέφερε ο ίδιος κάνοντας λόγο για «πολιτική αλητεία» καθώς όπως υποστήριξε «σπιλώνουν έναν άνθρωπο που έχει πρωτοστατήσει για να στηρίξει τα δικαιώματα εδώ και μάλιστα  με ψεύδη, διότι δεν υπήρξε τέτοιου είδους διάσταση». «Κανείς δεν εξέλαβε εκεί την τοποθέτησή της ως εκβιασμό» συνέχισε «μόνο ο νοσηρός νους του ΣΥΡΙΖΑ απομόνωσε δυο κομμάτια από τα στιγμιότυπα που δημοσιευτήκανε και προσπάθησε να το παρουσιάσει έτσι για να βγει από τη δύσκολη θέση από τη γωνία που τους έβαλε η ειλικρινής καταγγελία της κ. Λαφτσή, ότι  το τουρκικό προξενείο παρενέβη στις εκλογές».

«Η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ροδόπη, καθώς δεν είναι καθοριστικό για τη νίκη της»

Ο κ.Στυλιανίδης εξέφρασε την άποψη πως «το προξενείο είχε κάθε λόγο να πολώσει τη μειονότητα σε αυτές τις δύσκολες ώρες γιατί θέλει να επαναλάβει αυτό το αποτέλεσμα τοπικά» για να τονίσει πως η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ροδόπη, καθώς αυτό δεν είναι καθοριστικό για τη νίκη της ΝΔ. «Η Νέα Δημοκρατία είναι η επόμενη κυβέρνηση, θα μπορούσαμε να αδιαφορήσουμε και εντελώς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας ο ίδιος τόνισε πως η ΝΔ απευθύνεται προς όλους τους πολίτες της Ροδόπης, πλειονότητα και μειονότητα. «Στη μεν πλειονότητα θέλουμε να ξεχάσει τις κομματικές διακρίσεις και τους φανατισμούς και να δώσει μια απάντηση σε αυτά που συμβαίνουν. Να συσπειρωθεί στη Νέα Δημοκρατία για να δώσει μια απάντηση σε όλους αυτούς που πιστεύουν ότι μέσα ή έξω από τη χώρα μπορούν να χειραγωγούν το εκλογικό σώμα και να βάφουν αυτοί τον χάρτη της Ροδόπης» ανέφερε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει πως «στη δε μειονότητα θέλω να ζητήσω να ψηφίσει ελεύθερα. Να ψηφίσει με βάση βούλησή της την πολιτική, την ιδεολογική, και να μας δώσει δύναμη για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε περισσότερα πράγματα που θα θωρακίζουν αυτό το μοντέλο της ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας και θα προασπίζουν την ελευθερία συνείδησης και των μειονοτικών συμπολιτών, γιατί προς τα εκεί πρέπει να κοιτάξουμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.