Ευριπιδης Στυλιανιδης: Χρονια «αντεπιθεσης» το 2023 για τη Ροδοπη

Πολλά υποσχόμενη η επικείμενη επίσκεψη Μητσοτάκη σύμφωνα με τον βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη

Δηλώνει παρών στην Ροδόπη και στις επερχόμενες εθνικές εκλογές προτάσσοντας την ανάγκη για συνεργασία όλων

Κομβικής σημασίας αναμένεται να είναι η επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε Ροδόπη και Αλεξανδρούπολη την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη ο οποίος μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει από την περιοχή μας, ένα μέρος του προγράμματος που θα υλοποιηθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια, που αποτελεί όπως ανέφερε «προϊόν σκληρής δουλειάς όλων μας που καταγράφαμε τα προβλήματα τα προηγούμενα χρόνια, αναδεικνύοντάς τα και διεκδικώντας συγκεκριμένες λύσεις».

Για τον σκοπό αυτόν ο βουλευτής το τελευταίο διάστημα ξεκίνησε εκ νέου έναν κύκλο επαφών με θεσμικούς φορείς της περιοχής αλλά και τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων προκειμένου να επικαιροποιηθεί η εικόνα της υφιστάμενης κατάστασης, να επισημανθούν λάθη κενά και παραλείψεις αλλά και να δρομολογηθούν οι καινούργιες προτεραιότητες για την καινούργια προφανώς κοινοβουλευτική περίοδο, που θα ξεκινήσει μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Το 2022 όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης αποτέλεσε ένα έτος κορύφωσης μιας συνεχούς και κλιμακούμενης κρίσης, η οποία ξεκίνησε από το 2010 και την οικονομία την περίοδο των μνημονίων, συνεχίστηκε με τον υβριδικό πόλεμο που «κήρυξε» η Τουρκία, ουσιαστικά εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό στον Έβρο, συνεχίστηκε με την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού που άλλαξε πλήρως της ζωής μας και έγινε αιτία να χάσουμε πάρα πολλούς φίλους αυτό το διάστημα, και ακολούθως με την ενεργειακή κρίση, η οποία δυσκόλεψε και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, και την οποία προσπαθούμε συνεχώς να αντιμετωπίσουμε περιορίζοντας τις αρνητικές συνέπειες.

Η μη απορροφητικότητα των κονδυλίων στην ΠΑΜ-Θ πρόβλημα που δεν αντιμετωπίστηκε

Παρά τις τεράστιες αυτές δυσκολίες «η πατρίδα μας άντεξε» υπογράμμισε ο ίδιος για να επισημάνει πως «η πολιτεία κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, με το υστέρημα κατάφερε να στηρίξει της μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ανέργους, του αναξιοπαθούντες, τα νοικοκυριά». Ερωτηθείς σε σχέση με το τι δεν πήγε καλά το 2022 ο ίδιος αναφέρθηκε στο αρνητικό γεγονός της απορροφητικότητας κονδυλίων της ΠΑΜ-Θ, η οποία κατετάγη για ακόμα μια φορά στις τελευταίες της Ευρώπης, την ώρα που υπάρχει η ρευστότητα. Ο ίδιος έσπευσε να τονίσει πως «στην υλοποίηση μιας αναπτυξιακής στρατηγικής δεν εμπλέκεται μόνο μια πλευρά, δεν εμπλέκεται μόνο ο βουλευτής που εκπροσωπεί την κοινωνία, ούτε μόνο η κυβέρνηση που πρέπει να εξασφαλίσει τους φόρους. Εμπλέκεται και η τοπική αυτοδιοίκηση η οποία πρέπει να υλοποιήσει τα τελικά έργα, ο ιδιωτικός τομέας, η περιφερειακή αυτοδιοίκηση, κλπ. Αν μου ζητάτε να επισημάνω τι δεν πήγε καλά, στο χώρο της υλοποίησης θα έβλεπα ως αρνητικό το γεγονός ότι οι απορροφητικότητες σε επίπεδο περιφέρειας είναι χαμηλές, ενώ υπάρχει ρευστότητα και αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη μελετών, και ενδεχομένως στην έλλειψη ενός αποτελεσματικού διοικητικού μηχανισμού ο οποίος έπρεπε να ενεργοποιείται για να καταγράφει αποτελέσματα».

Το δίδαγμα της προηγούμενης περιόδου είναι η ανάγκη συνεργασίας

«Δυστυχώς ή ευτυχώς, ό,τι χρηματοδοτήσεις κι αν εξασφαλίσουμε ως κυβέρνηση, η απόληξη είναι στις τοπικές αρχές για να μπορέσουν να υλοποιήσουν και εκεί είχαμε μια υστέρηση» πρόσθεσε δίνοντας το παράδειγμα των επιδομάτων για τον κορωνοϊό που ενώ άλλες περιφέρειες μοίραζαν την δεύτερη και τρίτη δόση, «εμείς δεν είχαμε καταφέρει να ξεκινήσουμε ούτε με την πρώτη δόση». «Ένα δίδαγμα που πρέπει να βγάλουμε από την προηγούμενη περίοδο είναι ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία και συνέργεια» πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορεί τα κομματικά ή τα προσωπικά πάθη να σταματούν τη λειτουργία μιας μηχανής που είναι ταγμένη να υπηρετεί την τοπική κοινωνία και την τοπική περιφερειακή ανάπτυξη. Αυτό είναι το δικό μου αυτοκριτικό στοιχείο, στο οποίο βάζω κι εμένα μέσα. Δεν εξαιρώ τον εαυτό μου και δεν είναι προσωπική αιχμή για κάποιον. Είναι μια επισήμανση που πρέπει να γίνει για να διορθωθούν κάποια πράγματα».

Επισημάνσεις δεν δίστασε όμως να κάνει, όπως τόνισε, και εντός του ελληνικού κοινοβουλίου σε «αποκλίνουσες» όπως τις χαρακτήρισε συμπεριφορές συγκεκριμένων κυβερνητικών στελεχών, τα οποία «είπαν περισσότερα από όσα έπραξαν και τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις υποτίμησαν του Θρακιώτες λέγοντας πράγματα που δεν υλοποίησαν ποτέ». «Το ποιους εννοώ θα το πω στο ίδιο τον πρωθυπουργό,  όταν με ρωτήσει. Εγώ οφείλω να πω ότι ο πρωθυπουργός έχει την ευαισθησία να διερευνά τέτοιου είδους ζητήματα» πρόσθεσε, τονίζοντας πως την επόμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός έρχεται στην Θράκη με ένα πλούσιο επιτελείο υπουργών,  οι οποίοι είναι εξουσιοδοτημένοι να καταγράψουν τι έγινε και τι δεν έγινε το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου πρώτα απ’  όλα να απολογηθούν για αυτά που ίσως δεν έγιναν, αλλά και για προγραμματίσουν αυτά που πρέπει να γίνουν.

Ερωτηθείς αν η περίπτωση του εργοστασίου της Shelman ανήκει στην περίπτωση των πολλών υποσχέσεων έναντι των πράξεων, ο ίδιος έκανε λόγο για μια «ταλαιπωρημένη υπόθεση» υπενθυμίζοντας πως στοίχισε τις θέσεις εργασίας 110 περίπου συμπατριωτών μας. Ο ίδιος επαίνεσε τους εργαζομένους καθώς όπως επεσήμανε «με αυταπάρνηση διαφύλαξαν την ακίνητη περιουσία της SHELMAN, κοιμόταν  μέσα στο εργοστάσιο για να μην γίνει πλιάτσικο στα μηχανήματα, και να κρατήσουν ζωντανή την προοπτική επαναλειτουργίας του εργοστασίου» για να προσθέσει έπειτα πως το θέμα είχε από την αρχή πολλά σκαμπανεβάσματα έως και την τελευταία εξέλιξη ανεύρεσης επενδυτικού σχήματος το οποίο ανέλαβε να ξαναβάλει μπροστά το εργοστάσιο. Ο κ. Στυλιανίδης μετέφερε την ικανοποίηση των εργαζομένων για την εξέλιξη αυτή για να τονίσει πως «τώρα είμαι από πάνω και παρακολουθώ την εξέλιξη στην πράξη για να βεβαιωθώ ότι το εργοστάσιο θα αρχίσει να λειτουργεί κανονικά και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και προς όφελος των οικογενειών που θα απασχοληθούν εκεί».

Οι θετικές εξελίξεις σύμφωνα με τον ίδιο δεν σταματούν εκεί αλλά υπάρχουν και σε άλλες βιομηχανίες της περιοχής, που επεκτείνουν επενδυτικά τις δραστηριότητές τους, όπως οι ALFA BETA ROTO, PHARMATHEN κ.α. που αποτελούν παράδειγμα της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται ακόμα και από ημιθανείς επιχειρήσεις να κρατηθούν όρθιες και να συνεχίσουν να εξελίσσονται τονίζοντας πως «ο δρόμος αυτός είναι σίγουρα ανηφορικός μιας και για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια βρισκόμαστε σε ένα τέτοιο κλίμα».

Εργαλεία προς αξιοποίηση ο πρωτογενής τομέας και το ΔΠΘ

Στην κατεύθυνση αυτή ο κ.Στυλιανίδης επεσήμανε την ανάγκη αξιοποίησης και δύο ακόμα σημαντικών για την περιοχή εργαλείων το πρώτο εκ των οποίων είναι ο πρωτογενής τομέας και το δεύτερο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

«Στον μεν πρωτογενή τομέα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να είμαστε παρόντες στη διατροφική κρίση που πιθανότατα θα χτυπήσει την πόρτα της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια, να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του θρακιώτικου κάμπου, με επενδύσεις κυρίως στον τομέα της υδροοικονομίας» ανέφερε κάνοντας λόγο για φράγματα, ταμιευτήρες, υποδομές άρδευσης, συμβολαιακή γεωργία, γεωργία ακριβείας, σύνδεση της παραγωγής με τη μεταποίηση, οργάνωση των εξαγωγών των προϊόντων που παράγουμε εδώ αλλά και την καθιέρωση των προϊόντων με ονομασία προέλευσης τη Θράκη, που στο σύνολό τους «μπορούν να αυξήσουν και την υπεραξία των προϊόντων που παράγουμε, αλλά και τα έσοδα των παραγωγών μας, εμπορικά, όχι επιδοματικά».

Σε ό,τι αφορά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αυτό θα πρέπει σαφώς να ενισχυθεί και να επεκταθεί στο σύνολο της Περιφέρειας, τόνισε και παράλληλα να δούμε την πορεία των νέων τμημάτων που έχουμε διεκδικήσει και στην Κομοτηνή και στον Έβρο, καθώς και ζητήματα όπως η στελέχωση και η χρηματοδότηση αλλά και η δυνατότητα αύξησης του αριθμού φοιτητών, και των ερευνητικών ή των διδακτικών προγραμμάτων. «Αυτό είναι που θα μας δώσει δύναμη σαν τοπική κοινωνία, διότι άλλο είναι να φιλοξενείς 4.000 φοιτητές,  όπως ήταν παλιά, άλλο 8.500 που τους κάναμε το 2008 που ήμουν στο υπουργείο Παιδείας και άλλο 6.000 που είναι σήμερα, μετά από μια κουραστική κρίση, κλπ, η οποία θα πρέπει να μας βοηθήσει να επανακινήσουμε τη λειτουργία» ανέφερε.

Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε εκ νέου παρών στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές σε συνέχεια όπως τόνισε της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. «Αυτό το λέω γιατί συνήθως όταν πλησιάζουμε στις εκλογές κάποιοι σπεύδουν πάντα να πουν ότι εγκαταλείπω τη Ροδόπη, ότι σκέφτομαι άλλη περιφέρεια, ότι σκέφτομαι το Επικρατείας, κλπ.  Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα» ξεκαθάρισε τονίζοντας πως η προσπάθειά του θα συνεχιστεί από την Ροδόπη.  

Η ώρα της αντεπίθεσης

Ερωτηθείς σχετικά με το βασικό ζητούμενο της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης ο ίδιος υπενθύμισε πως «την προηγούμενη τετραετία που διέβλεπα τις καταστάσεις είχα κατέλθει υποψήφιος με το σύνθημα “Ισχυρή Εκπροσώπηση”. Έδωσα βάρος και βαρύτητα κυρίως στη στήριξη διαφόρων κοινωνικών ομάδων από την τοπική κοινωνία που δοκιμάζονταν. Ενώ πριν είχα δώσει μεγάλο βάρος στα έργα. Θυμίζω το Μέγαρο Μουσικής, τον Κάθετο Άξονα, την επέκταση του πανεπιστημίου, την  ανακαίνιση των σχολείων, την ΑΣΠΑΙΤΕ στις Σάπες, το νέο γήπεδο του Πανθρακικού, το κλειστό γυμναστήριο στην Εκτενεπόλ. Τώρα για τη δεύτερη περίοδο που αφήνουμε πίσω μας, της ισχυρής εκπροσώπησης, θυμίζω την αποκατάσταση και τη στήριξη των αγροτών, χριστιανών και μουσουλμάνων, καπνοπαραγωγών και βαμβακοπαραγωγών, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,  το 12%, από το οποίο εισρέουν αυτή τη στιγμή πάνω από 120 εκατ. στις επιχειρήσεις της Θράκης και αυτή τη ρευστότητα ακουμπάει η επέκταση των θέσεων εργασίας και οι νέες επενδύσεις κάποιων βιομηχανιών της περιοχής μας, καθώς και τη στήριξη στους αναξιοπαθούντες, όπως την τεράστια προσπάθεια που κάναμε να κρατήσουμε όρθιο το νοσοκομείο την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, τη βοήθεια σε ορισμένους κλάδους που επιδοκιμάστηκαν, όπως οι μεταφορές κ.ο.κ.». «Τώρα περνούμε στην αντεπίθεση» πρόσθεσε για να τονίσει πως «το ’23 μας δίνει πάρα πολλές ευκαιρίες, οι οποίες θα αρχίσουν να διαφαίνονται από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και του κυβερνητικού κλιμακίου του στην Θράκη, όπου θα φανεί ποια θα είναι η διάθεση αυτής της κυβέρνησης όταν θα ξανακερδίσει τις εκλογές, στα θέματα που αφορούν την περιοχή μας και τη ζωή μας εδώ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.