Ευριπιδης Στυλιανιδης: «Αξια εχει να μην ξεχνας ποτε απο που ξεκινησες»

Το πρόγραμμά του για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο παρουσίασε ο υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης με τη ΝΔ για μια «Ροδόπη που έχει Αξία»

Ισχυρότεροι αγρότες, περισσότεροι φοιτητές, περισσότερες και καλύτερες δουλειές και περισσότεροι τουρίστες το τετράπτυχο των στόχων του για την τετραετία 2023-2027

Τις προτεραιότητές του για την επόμενη τετραετία, 2023-2027 στη Ροδόπη παρουσίασε χθες Τρίτη, 2 Μαΐου, ο υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης, επικεντρώνοντας σε τέσσερις βασικούς άξονες που όπως εξήγησε θα μπορέσουν να αποτελέσουν «τέσσερις πηγές πλούτου για την Ροδόπη».

Με σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας το «Η Ροδόπη έχει αξία» ο κ.Στυλιανίδης ξεκίνησε την τοποθέτησή του απολογιστικά, της λήξασας πλέον κοινοβουλευτικής θητείας 2019 – 2023 τόσο σε ό,τι αφορά τα έργα και τις ημέρες της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ιδίου προσωπικά, ως εκπρόσωπο της Ροδόπης.

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση ο ίδιος έκανε λόγο για μία δύσκολη τετραετία που αφήσαμε πίσω μας κατά την διάρκεια της οποίας παρά τις μεγάλες, πολυεπίπεδες και συνδυαστικές κρίσεις, η διαχειριστική ετοιμότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν σε αρκετά υψηλό βαθμό. «Σε γενικό βαθμό η κυβέρνηση αυτή τα πήγε καλά και σε σύγκριση με προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και με κυβερνήσεις του εξωτερικού» ανέφερε για να τονίσει ωστόσο πως ο κόσμος θα είναι ο τελικός κριτής στις προσεχείς εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ως προς την προσωπική του πορεία ως βουλευτής Ροδόπης ο ίδιος έκανε λόγο για μία ισχυρή και αποτελεσματική εκπροσώπηση η οποία παρήγαγε αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν διετέλεσε σε θέση υπουργού. «Η εκπροσώπηση ενός κοινοβουλευτικού δεν είναι ίδια με την εκπροσώπηση ενός μέλους της εκτελεστικής εξουσίας, ενός υπουργού δηλαδή, ωστόσο νομίζω ότι τις εξετάσεις τις πέρασα και σε αυτό το κεφάλαιο» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως αν κάποιος κάνει μια γρήγορη αναδρομή στην εν λόγω κοινοβουλευτική περίοδο και τις πρωτοβουλίες που φέρουν την υπογραφή του, θα μπορέσει να βγάλει τα συμπεράσματά του.  Κι αυτό γιατί, όπως επεσήμανε, αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου είχε προηγηθεί μια τετραετία ορφανής και αδύναμης εκπροσώπησης, μια τετραετία κατά την οποία όπως επεσήμανε η εκπροσώπηση δεν ήταν «ισομερής» και δίκαια και κυρίως «δεν έδωσε στον τόπο αποτελέσματα ανάλογα με αυτά που προσδοκούσαμε» και ως εκ τούτου το 2019 «ξεκινήσαμε από ένα σημείο πολύ πιο πίσω από εκείνο που θα έπρεπε να αποτελέσει την αφετηρία μας».

«Η ανθεκτικότητα της παρουσίας μου στην πολιτική αποδίδεται κυρίως στην ειλικρίνειά μου»

Ο ίδιος ευχαρίστησε τους πολίτες της Ροδόπης για τη μακρά εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν στο πρόσωπό του, τονίζοντας πως «η ανθεκτικότητα της παρουσίας μου στην κεντρική και τοπική πολιτική σκηνή αποδίδεται κυρίως στην ειλικρίνεια με την οποία φέρομαι στους συμπατριώτες μου και στην αλήθεια που είναι το βασικό όπλο της έως τώρα προσπάθειάς μου» για να υπογραμμίσει πως «το βασικό μου όπλο σε σχέση με τους συνυποψηφίους μου, εντός και εκτός ΝΔ, είναι ότι τώρα έχουμε όλοι παρελθόν και άρα δεν θα συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα, ψεύτικες ελπίδες, φιλοδοξίες και ευχές με διοίκηση, αλλά θα συγκρίνουμε την αποτελεσματικότητα όλων μας, καθώς και την συνέπεια των κομμάτων που εκπροσωπούμε και τα επιτεύγματα που φέραμε ή δεν φέραμε στον τόπο».

Ο κ.Στυλιανίδης αναφέρθηκε επιγραμματικά σε στόχους που πέτυχε κατά την διάρκεια της προηγούμενης θητείας, δίνοντας τα χαρακτηριστικά παραδείγματα του συμψηφισμού της επιδότησης εργασίας 12%, της ενίσχυσης του ΔΠΘ, της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, που, όπως εξήγησε, σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες της Ροδόπης ανέρχεται σε 5,5 εκατ. ευρώ, παρότι η αντικειμενική αξία των ακινήτων αυξήθηκε κατά 9%, της αποτροπής του κλεισίματος του μεθοριακού σταθμού της Νυμφαίας, δράσεις και έργα πολιτισμού απ΄ τα οποία ξεχώρισε την παρουσίαση προσφυγικών συλλόγων της Ροδόπης από το βήμα του Εθνικού Κοινοβουλίου, καθώς και τα εγκαίνια του νέου αγωγού IGB από κοινού με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στόχος της επόμενης τετραετίας η ποιοτική ανάπτυξη της περιοχής

«Ο απολογισμός είναι θετικός παρά τις δυσκολίες» ανέφερε ο ίδιος εξηγώντας πως στην προηγούμενη θητεία ο ίδιος έδωσε έμφαση στο παράγοντα άνθρωπο, ενώ τώρα θέτει στο επίκεντρο την ποιοτική ανάπτυξη της περιοχής, καθώς «διανοίγονται ευκαιρίες που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με γνώση, εμπειρία και αποφασιστικότητα στην διεκδίκηση».

Ισχυρότεροι αγρότες

Παρουσιάζοντας τους τέσσερις βασικούς άξονες που όπως εξήγησε θα αποτελέσουν τέσσερις εναλλακτικές πηγές εισοδήματος για την τοπική κοινωνία και αγορά της Ροδόπης, ξεκίνησε από την πρωτογενή τομέα και την ενίσχυσή του με δράσεις που θα αφορούν το 40% του πληθυσμού καθώς εντάσσει σε αυτόν πέραν των παραγωγών και τον μεταποιητικό κλάδο. Ο υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης προανήγγειλε την παρουσίαση ενός νέου εναλλακτικού προγράμματος αξιοποίησης της νέας ΚΑΠ που δημιούργησε σε συνεργασία με επαγγελματίες αγρότες, ούτως ώστε, όπως τόνισε, να επαυξήσουν το στρεμματικό εισόδημα του καθενός και να καταστήσουν βιώσιμη την παραγωγή του παρά την πολυδιάσπαση του κλήρου.

Επίσης έθεσε ως στόχο την ένταξη προς χρηματοδότηση του φράγματος του Ιάσμου, τονίζοντας ότι απαιτείται επικαιροποίηση της περιβαλλοντικής μελέτης ώστε να είναι επιλέξιμη, κάνοντας επίσης ειδική μνεία και στα «συνοδά» έργα όπως το δίκτυο άρδευσης και τους μικρότερους ταμιευτήρες.

Περισσότεροι φοιτητές

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην προσέλκυση περισσότερων φοιτητών, προς ικανοποίηση του στόχου που έθεσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ώστε το ΔΠΘ να καταστεί το 3ο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας. Η ενίσχυση του ΔΠΘ δεν αφορά μόνο στην αύξηση του φοιτητικού πληθυσμού, αλλά και στην ενίσχυση τόσο των τμημάτων αλλά και του προσωπικού, την εμβάθυνση της έρευνας και την διεθνοποίηση των συνεργασιών του, κάνοντας γνωστό πως πριν από λίγα 24ωρα επισκέφθηκε τις πρυτανικές αρχές με εκπροσώπους του κινεζικού υπουργείου παιδείας. «Το φοιτητικό έσοδο μαζί με τις συμβολές του ΔΠΘ στην πνευματική θωράκιση και στις μελέτες που πολλαπλασιάζουν την υπεραξία τους στην περιοχή μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά οφέλη» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά για να παρουσιάσει τον τρίτο άξονα που αφορά σε περισσότερες αλλά και ποιοτικότερες θέσεις εργασίας.

Περισσότερες και καλύτερες δουλειές

Μια διαδικασία που όπως τόνισε έχει ήδη ξεκινήσει μέσα από σημαντικές προσπάθειες όπως αυτή της επαναλειτουργίας της Shelman αλλά και της περαιτέρω ανάπτυξης των ήδη «μεγάλων» επιχειρήσεων της περιοχής, καθώς και μέσα από την αύξηση των προγραμμάτων πρόσληψης προσωπικού σε εμπορικές επιχειρήσεις, βιομηχανία και μεταποίηση. Ωστόσο όπως ο ίδιος ανέφερε «υπάρχουν πάρα πολλοί που προτιμούν το επίδομα ανεργίας από την εργασία» για να καλέσει και τους ίδιους τους πολίτες να «σκεφτούν λίγο λογικά και να μην αναζητούμε ευθύνες μόνο αλλού».

Περισσότεροι τουρίστες

Ο κ. Στυλιανίδης επικέντρωσε και στον τουρισμό, ως τον τέταρτο άξονα του προγράμματός του καθώς την ώρα που η υπόλοιπη μισή η Ελλάδα προσμετρά έσοδα 27 δις ευρώ και ενώ ο μεθοριακός σταθμός της Νυμφαίας καταγράφει 1,9 διελεύσεις, «δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να κατεβάσουμε στην πόλη και τους οικισμούς μας ένα μέρος αυτών ώστε να ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημά μας». Ο ίδιος προέκρινε τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου σχεδίου προσέλκυσης επισκεπτών σε συνεργασία με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και την «σωστή» όπως την χαρακτήρισε προβολή της περιοχής στην αγορά των Βαλκανίων και της Τουρκίας, με ταυτόχρονη ενίσχυση των διπλωματικών προσπαθειών για τη διέλευση λεωφορείων από τη Νυμφαία.

Το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου

«Αυτό που πρέπει να κάνει η τοπική κοινωνία για να αποφασίσει σωστά είναι να συγκρίνει. Η ψήφος του πολίτη που δίδεται κάθε τέσσερα χρόνια μοιάζει με τη σφαίρα. Όταν  θα φύγει από τη θαλάμη του όπλου δεν επιστρέφει. Επομένως η περισυλλογή που πρέπει να υπάρξει μέχρι την εκλογή, θα πρέπει να είναι σοβαρή» ανέφερε ο ίδιος περνώντας στο διακύβευμα των εκλογών, για να τονίσει πως «το ζητούμενο είναι τι θέλουν οι Ροδοπίτες από τους εκπροσώπους τους».

«Να δείξει ο καθένας μας τι έκανε για τον τόπο»

«Εγώ νομίζω ότι έχω δώσει τις εξετάσεις μου. Υπάρχει από την μεριά μου αγάπη για την περιοχή και το έχω αποδείξει εμπράκτως. Υπάρχει πίστη στις δυνατότητές της και αυτό είναι κάτι που αποδεικνύεται καθημερινά όπως υπάρχει εμπιστοσύνη και προς τους συμπολίτες, οι οποίοι πιστεύω ότι έχουν τις δυνάμεις και τις δυνατότητες, αλλά δεν είχαν ενδεχομένως μέχρι τώρα ευκαιρίες να τις ξεδιπλώσουν. Υπό  αυτή την έννοια δεν θα κατηγορήσω τους αντιπάλους μου για να φανώ καλύτερος, ούτε θα τους “κοντύνω” για να φανώ ψηλότερος, γιατί γενικώς αρνούμαι να εφαρμόσω σε όλη την πολιτική μου διαδρομή μέχρι σήμερα αυτές τις μεθόδους, που χαρακτηρίζουν και προσδιορίζουν τη “δικτατορία των μετριοτήτων” που πολλές φορές την είδαμε να μεσουρανεί είτε τοπικά  είτε πανελλαδικά» πρόσθεσε για να υπογραμμίσει πως «θα τους καλέσω όμως δι’ υμών να πάμε όλοι μαζί στο νομό Ροδόπης και να δείξει ο καθένας μας τι έκανε για τον τόπο. Να μιλήσουμε δηλαδή με αποτελέσματα».

Ο κ.Στυλιανίδης επέμεινε στο ότι «είσαι βουλευτής, είτε υπουργός, έχεις τη δυνατότητα να πετύχεις  μόνο όταν αναμετράσαι όχι με τους αντιπάλους σου, αλλά με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών» για να εκφράσει την αισιοδοξία του πως «σε αυτή την σύγκριση εμείς θα κερδίσουμε το στοίχημα».

Απευθυνόμενος προς τους πολίτες της Ροδόπης ο ίδιος ζήτησε εκ νέου την εμπιστοσύνη τους, αλλά και την σύγκριση με πρόταγμα την «πραγματική αξία» που θα πρέπει να προηγηθεί πριν αποφασίσουν για την κάλπη.

«Δεν ξέχασα ποτέ από που ξεκίνησα»

«Η αξία μετριέται βεβαίως με τα αποτελέσματα που παράγει ο καθένας για τον τόπο, με το ήθος, την αφοσίωση, τη διάθεση προσφοράς, με κριτήρια όχι μόνο οικονομικά και πολιτικά, αλλά και με κριτήρια ηθικά» ανέφερε για να προσθέσει πως «έχει πολύ μεγάλη σημασία ο πολιτικός να είναι ταυτισμένος στη μοίρα του, με τη μοίρα της περιοχής του, αυτής που τον εκλέγει». «Εγώ ποτέ δεν ξέχασα από πού ξεκίνησα. Δίπλα στην έννοια της αξίας προσθέτω και την έννοια της μνήμης» ανέφερε για να γνωστοποιήσει πως η φωτογραφία του προεκλογικού του φυλλαδίου είναι στο 3ο δημοτικό σχολείο της Κομοτηνής απ’ όπου και ξεκίνησε.

Μάλιστα ο ίδιος θέλησε να απαντήσει σε όσους τον κατηγορούν για «απουσία» από την Ροδόπη τονίζοντας πως έχει δεχτεί τρεις τουλάχιστον φορές προτάσεις για κάθοδο στις εκλογές σε διαφορετική εκλογική περιφέρεια. «Η απάντηση είναι όταν ο Στυλιανίδης είναι στην Αθήνα δουλεύει για τον εαυτό του ή για τη Ροδόπη; Και μέχρι τώρα αυτή η ισορροπία έφερε αποτελέσματα ή δεν έφερε; Ποιος έσπασε μετά από μισό αιώνα ένα κατεστημένο που μας είχε στην περιφρόνηση; Πενήντα χρόνια είχε ο τόπος αυτός να δει άνθρωπο στην κεντρική διοίκηση. Ποιος κατάφερε να λέει κάτι για τη Θράκη και να γίνεται είδηση; Ποιος κατάφερε να διεκδικεί κάτι και να γίνεται πράξη; Αυτά νομίζω ότι πρέπει να είναι τα κριτήρια με τα οποία θα μας κρίνετε σε αυτές τις εκλογές, και συγκρίνοντας θα αποφασίσετε» πρόσθεσε.

«Θέτω εκ νέου στην διάθεση των συμπολιτών μου ότι έχω δημιουργήσει έως σήμερα»

Κλείνοντας ο ίδιος θέλησε να δηλώσει την αυτοπεποίθηση, που, όπως τόνισε, «μου δημιουργεί τόσο η αγάπη μου για τον τόπο όσο και η εμπειρία που έχω αποκτήσει» για να τονίσει πως «θέτω εκ νέου στη διάθεσή τους ό,τι έχω δημιουργήσει μέχρι τώρα ως δύναμη, είτε αυτό είναι δίκτυο, είτε είναι γνώση, είτε είναι ικανότητα, για να μπορέσω να εξυπηρετήσω τα συμφέροντα και τα δίκαια αυτού του τόπου, γιατί στα δίκαια όταν ξέρεις να τα διατυπώνεις μπορείς να  βρεις και συμπαραστάτες. Για τα συμφέροντα όμως πρέπει να παλεύεις μόνος σου. Είμαι αποφασισμένος να το ξαναπράξω όπως το έκανα και παλιότερα, απλά νοιώθω πολύ πιο ισχυρός αυτή τη φορά, γιατί πιστεύω ότι η γνώση και η εμπειρία που απέκτησα μου επιτρέπει με λιγότερες κινήσεις να επιτυγχάνω περισσότερα αποτελέσματα».

Για τη νέα γενιά

«Μπαίνω σε αυτόν τον αγώνα με την πεποίθηση ότι η Ροδόπη έχει αξία, ότι οι άνθρωποί της αξίζουν, ότι η ιστορία της και ο πολιτισμός της αξίζει και ότι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι αυτή την αξία και να την προασπίσουμε και να την αναδείξουμε για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα το οποίο θα το προσφέρουμε στη νεότερη γενιά» κατέληξε κάνοντας ειδική αναφορά στη νέα γενιά την οποία όπως τόνισε «έχουμε χρέος να βοηθήσουμε να γίνει καλύτερη από εμάς, να τους μεγαλώσουμε τα φτερά, να τους μεταγγίσουμε την εμπειρία μας και να τους επιτρέψουμε να αποφασίζουν αυτοί προς τα πού θα πετάξουν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.