Ευρεια συσκεψη του Περιφερειαρχη ΑΜΘ Χρηστου Μετιου για τα αντιπλημμυρικα εργα σε ολη την Περιφερεια

Οι παρεμβάσεις στη Ροδόπη

Ευρεία σύσκεψη για τα αντιπλημμυρικά έργα σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είχε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή.

Η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή στελεχών των Τεχνικών Υπηρεσιών των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων, Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας, της επιτελικής Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Υποδομών και Περιβάλλοντος και της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.

Ο κ. Μέτιος ζήτησε από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας να δοθεί προτεραιότητα στη δρομολόγηση των αντιπλημμυρικών έργων σε σχέση με άλλα έργα, με βάση και τις νέες ανάγκες που έχουν προκύψει μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε:

  1. Να αυξηθούν οι πόροι σε συγκεκριμένα αντιπλημμυρικά έργα για τα οποία κρίθηκε ότι πρέπει να γίνουν επιπλέον εργασίες και να δεσμευτούν πόροι για νέα έργα.
  2. Να υπάρξει υποστήριξη από εξωτερικό σύμβουλο για την καταγραφή και την προτεραιοποίηση των έργων πρόληψης που πρέπει να γίνουν στις περιοχές του Έβρου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Στη σύσκεψη εξετάστηκε επίσης η πορεία εξέλιξης όλων των αντιπλημμυρικών έργων που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό της Διοίκησης της Περιφέρειας και εκτελούνται.

Τα έργα για τη Ροδόπη

Σε ό,τι αφορά τη Ροδόπη λόγος έγινε για τα εξής:

Αποκατάσταση αναχωμάτων από τις πλημμύρες του 2021 (Σαλμώνη, Στρύμη, Βέννα, Ξυλαγανή, Μαυρομάτι, Σκάλωμα, Λοφάριο), π/υ 3,7 εκ. ευρώ (εκτελείται)

Αύξηση της δέσμευσης πόρων για τα δύο παρακάτω έργα:

  • Καθαρισμοί ρεμάτων και ποταμών, π/υ 1,1 εκ. ευρώ (υπό δημοπράτηση)
  • Καθαρισμός Τραύου, π/υ 830.000 ευρώ (υπό δημοπράτηση)

Δέσμευση πόρων για το έργο της αποκατάστασης της ροής του ποταμού Λίσσου στη θέση Σκάλωμα και συντήρησης αναχωμάτων, π/υ 1,2 εκ. ευρώ

Μελέτη για την αποκατάσταση του αναβαθμού στον ποταμό Κομψάτο, π/υ 120.000 € (εκπονείται) Η μελέτη οδηγεί σε έργο π/υ 4 εκ. ευρώ

Μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας Ανατολικού Τμήματος Ν. Ροδόπης, π/υ 1,6 εκ. ευρώ (υπό δημοπράτηση)

Μελέτη για την κατασκευή νέας γέφυρας στην περιοχή Ιμέρου Γλυφάδας, π/υ 370.000 ευρώ (εκπονείται)

Αποκατάσταση λειτουργίας αντλιοστασίων στην περιοχή της Σάλπης, εκτιμώμενος π/υ 200.000 ευρώ

Σχεδιάζεται η χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ του έργου: Οριοθέτηση Βοσβόζη, τρελοχειμάρρου και αντιπλημμυρικά έργα, π/υ 6,6 εκ. ευρώ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.