Ετοιμη η Περιφερεια να συνδραμει για την αντισεισμικη ενισχυση σχολειων

Με χρηματοδότηση προς τους Δήμους, αν εντοπιστούν προβλήματα από τους ελέγχους που θα πραγματοποιήσει το ΤΕΕ

Την προθυμία της Περιφέρειας ΑΜΘ να συνδράμει όπου της επιτραπεί για την αντισεισμική ενίσχυση των υφιστάμενων σχολικών υποδομών μετέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, απαντώντας σε επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης σε πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η επερώτηση κατατέθηκε μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία, με αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων, με τον επικεφαλής κ. Σιδέρη Μιχαηλίδη να επισημαίνει πως είναι απαραίτητος ο έλεγχος των σχολείων, όπως και γενικότερα των δημόσιων κτιρίων, ζητώντας από την Περιφέρεια να πάρει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως τόνισε ο κ. Αμοιρίδης, οι κατασκευές που γίνονται στην χώρα ακόμα από το 1959, αλλά ακόμη πιο πρόσφατα από το 2000 όταν μπήκε σε ισχύ νέα νομοθεσία, γίνονται με τα υψηλότερα στάνταρ, με τους μηχανικούς να παρακολουθούν τις κατασκευές, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, με αίσθημα ευθύνης, και θεωρεί πως το γενικότερο πλαίσιο κατασκευών στην χώρα είναι από τα ασφαλέστερα.

Στους Δήμους η συντήρηση, στο ΤΕΕ ο έλεγχος

Ειδικότερα για τα σχολικά κτίρια, η ευθύνη για την συντήρηση και τον έλεγχό τους μεταφέρθηκε μετά την κατάργηση του ΟΣΚ από το κράτους στους κατά τόπους Δήμους, με αποτέλεσμα η ΠΑΜΘ να μην μπορεί να παρέμβει σε αυτό το κομμάτι.

Περαιτέρω, επειδή το θέμα απασχόλησε την πολιτεία σε κεντρικό επίπεδο, πρόσφατα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ανέλαβε την διενέργεια των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σεισμικών ελέγχων των κτιρίων που στεγάζονται φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα καθώς και κρίσιμες εν γένει λειτουργίες του ιδιωτικού τομέα.

Έτσι αναμένεται να γίνουν άμεσα οι έλεγχοι, και μετά από αυτούς, αν υπάρξει ανάγκη χρηματοδότησης παρεμβάσεων για την ασφάλεια των μαθητών, η Περιφέρεια είναι πρόθυμη να συνδράμει προς τους Δήμους μέσα από τα όποια χρηματοδοτικά εργαλεία διαθέτει.

Η απάντηση δεν έπεισε τον κ. Μιχαηλίδη, ο οποίος επισήμανε πως για ακόμα μια φορά γίνονται μπαλάκι οι ευθύνες, την ώρα που πολλά σχολεία, ειδικά στους οικισμούς, δεν βρίσκονται σε καθόλου καλή κατάσταση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.