Ετοιμαζεται να ανασχεσει την επανεμφανιση των ακριδων στη Ροδοπη η ΠΑΜΘ

Σε ύφεση το φαινόμενο για φέτος, ενώ θα τεθεί θέμα αποζημίωσης και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ

Τις κινήσεις της Περιφέρειας ΑΜΘ τόσο για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των ακρίδων τις επόμενες χρονιές, όσο και για να πιέσει για την αποζημίωση των αγροτών που έχουν πληγεί στην Ανατολική Ροδόπη, παρέθεσε στο περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ της Δευτέρας 27 Ιουνίου ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Δελησταμάτης, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Να θυμίσουμε πως πριν από 15 περίπου μέρες σμήνη ακρίδων εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Κρωβύλης και των Ασκητών, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές όπου προσγειωνόταν, κυρίως καλλιέργειες που έχουν τρυφερά μέρη, όπως βαμβάκια αφήνοντας τα φυτά εντελώς κατεστραμμένα.

Το φαινόμενο, σημείωσε ο κ. Δελησταμάτης, βρίσκεται σε ύφεση, με τις ακρίδες να έχουν φτάσει στα όρια του Έβρου, όμως φαίνεται πως δεν έχουν μπει εκεί σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Η περιοχή, τόνισε ο κ. Δελησταμάτης, κηρύχτηκε άμεσα ακριδόπληκτη, και ξεκίνησαν οι έλεγχοι των γεωπόνων, όμως πλέον όταν εντοπίστηκε, επειδή οι ακρίδες είχαν φτάσει στην ωριμότητα, διαπιστώθηκε πως δεν μπορούσε να καταπολεμηθεί.

Για τις πληγείσες περιοχές ο κ. Δελησταμάτης τόνισε πως ήδη έχει οριστεί μια τριμελής επιτροπή σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και το Δήμο Μαρωνείας Σαπών, παρόλο που δεν προβλέπεται αποζημίωση για τις προσβολές από έντομα, για να γίνει καταγραφή και να διαπιστωθούν οι ακριβείς εκτάσεις που έχουν πληγεί. Μάλιστα θα τεθεί το θέμα και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο σε επικείμενη επίσκεψή τους στην Περιφέρεια.

Όσο για την ανάσχεση του φαινομένου την επόμενη χρονιά, μιας και την άνοιξη θα εκκολαφθούν τα αυγά που άφησαν οι φετινές ακρίδες, ο Αντιπεριφερειάρχης σημείωσε πως σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προγραμματιστεί μέτρα, ώστε να προληφθεί το πρόβλημα του χρόνου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.