Εθνικες Εκλογες 2023: Το στοιχημα της καλπης αλλα και τα προσωπικα στοιχηματα για την επομενη ημερα της Ροδοπης

Οι εν ενεργεία και εκ νέου υποψήφιοι βουλευτές της Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, Δημήτρης Χαρίτου και Ιλχάν Αχμέτ στα πρώτα τους μηνύματα μετά και την ανακοίνωση του χρόνου των εκλογών

«Ο λόγος στον λαό», αυτή είναι η φράση που συνοψίζει τα πρώτα σχόλια των εν ενεργεία βουλευτών της Ροδόπης και στο σύνολό τους εκ νέου υποψήφιων, κ.κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, Ιλχάν Αχμέτ και Δημήτρη Χαρίτου, για την επίσημη ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών δια στόματος του Πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζουμε ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που έλαβε χώρα την τρέχουσα εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την ημερομηνία του πρώτου γύρου των εθνικών εκλογών, στις 21 Μαΐου, ορίζοντας ως χρόνο του δεύτερου γύρου, αν και εφόσον χρειαστεί τις αρχές Ιουλίου, την πρώτη δηλαδή Κυριακή, μετά το τέλος των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Και ενώ η επίσημη προκήρυξη των εθνικών εκλογών αναμένεται στα τέλη του προσεχούς Απρίλη, τα επιτελεία των κομμάτων αλλά και οι υποψήφιοι έχουν ήδη ριχτεί στην «μάχη» της ψήφου, δεδομένου ότι το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης της απλής αναλογικής, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τόσο το μετεκλογικό σκηνικό, όσο και το αποτέλεσμα της δεύτερης κάλπης, αν και εφόσον αυτή στηθεί.

Στη Ροδόπη ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, έχουν ήδη ανακοινώσει τα ψηφοδέλτιά τους, εν αντιθέσει με την ΝΔ, όπου ωστόσο η εκ νέου υποψηφιότητα του κ.Στυλιανίδη, είναι δεδομένη.

Με την αφορμή της ανακοίνωση του χρόνου των εκλογών, που σήμανε και «με τη βούλα» την έναρξη της προεκλογικής περιόδου οι εν ενεργεία βουλευτές της Ροδόπης μίλησαν στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» για το στοίχημα των εθνικών εκλογών αλλά και τους δικούς τους προσωπικούς στόχους σε ό,τι αφορά τη Ροδόπη.

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Τέσσερις νέες προτεραιότητες για τη Ροδόπη

Έτοιμος να προτάξει τέσσερις νέες προτεραιότητες για τη Ροδόπη με στόχο την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας, σε όρους οικονομίας και ανάπτυξης, με το επίσημο «άνοιγμα» της προεκλογικής περιόδου από την 1η του Μαΐου δηλώνει ο βουλευτής της ΝΔ κ.Ευριπίδης Στυλιανίδης. Προτάσεις που όπως εξήγησε θα αποτελέσουν το τοπικό και προσωπικό του πρόγραμμα και το οποίο έχει προκύψει μέσα από εκτενή διάλογο με κοινωνικούς φορείς και πολίτες της περιοχής.

Ο πολιτικός στόχος της ΝΔ, σύμφωνα με τον ίδιο είναι η αυτοδυναμία, γιατί όπως εξήγησε ένας αυτοδύναμος σχηματισμός έχει άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση από τους πολίτες επί του ξεκάθαρου και συγκεκριμένου προγράμματος για την επόμενη τετραετία που θα καταθέσει αλλά και επί των προσώπων που θα δείξει πως εμπιστεύεται για τη διαχείριση της κατάστασης. Όπως τόνισε η νομιμοποίηση αυτή στο σύστημα της απλής αναλογικής δεν είναι τόσο άμεση γιατί ουσιαστικά ο καθένας ψηφίζει το κόμμα της επιλογής του στην συνέχεια όμως ο σχηματισμός κυβέρνησης ή το υπό εφαρμογή εκλογικό πρόγραμμα αποτελεί σύμφωνα με τον ίδιο «έναν μετεκλογικός συμβιβασμός μεταξύ κομμάτων» επί του οποίου η Ελλάδα δεν έχει μέχρι στιγμής διαμορφώσει την σχετική κουλτούρα.

Στην Ελλάδα όπως τόνισε «καλός πολιτικός θεωρείται αυτός που βρίζει τον αντίπαλο. Ο φανατισμός μας τυφλώνει και δεν μας αφήνει πολλές φορές να δούμε το βάθος και την σοβαρότητα των επιχειρημάτων που ακούγονται», ενώ ερωτηθείς για την τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ.Νίκου Ανδρουλάκη επί της επιλογής «τρίτου» των κ.κ.Μητσοτάκη και Τσίπρα, προσώπου για Πρωθυπουργό σε μια πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας μίλησε για λάθος τακτική.

Ειδικότερα όπως ανέφερε «ο κ.Ανδρουλάκης έχει βρει έναν έξυπνο τακτικό τρόπο να τραβά πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Το έκανε με το θέμα των υποκλοπών προσπαθώντας να αυτοθυματοποιηθεί, το κάνει και τώρα προσπαθώντας να είναι στο κέντρο των εξελίξεων ανέφερε για να τονίσει πως «αυτό δεν είναι λύση στα προβλήματα του τόπου».

«Ο πολίτης δεν θα πάει να ψηφίσει ένα κόμμα χωρίς να ξέρει ποιος θα τον κυβερνήσει» πρόσθεσε για να υπογραμμίσει πως «ωραία είναι τα προγράμματα αλλά θέλουν και πρόσωπα που θα εγγυηθούν την εφαρμογή τους».

Η ΝΔ όπως τόνισε έχει πολύ ξεκάθαρη θέση στα προβλήματα και τα ζητήματα που αυτή τη στιγμή απασχολούν τους πολίτες, γεγονός στο οποίο βασίζει την πεποίθησή του ότι θα είναι και το κόμμα εκείνο με την «μεγαλύτερη πειθώ» κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα που είτε θα οδηγήσει σε αυτοδυναμία και σε κάθε περίπτωση σε ξεκάθαρες προτεραιότητες.

Ο ίδιος δήλωσε έτοιμος ως προς την εκκίνηση της προεκλογικής περιόδου, ζητώντας την ψήφο των πολιτών, καθώς όπως επεσήμανε «θεωρώ ότι όσο πιο ισχυρή είναι η εντολή που θα πάρω τόσο πιο αυξημένες θα είναι οι δυνατότητες να πετύχω αποτελέσματα πάνω στις προτεραιότητες που θα καταθέσω».

Ερωτηθείς σε σχέση και με τις διαφορές των δύο εκλογικών αναμετρήσεων ο ίδιος έσπευσε να εξηγήσει πως «στην πρώτη εκλογή δημιουργούμε δυναμικές και επιλέγουμε πρόσωπα. Αν σκορπίσουμε την ψήφο μας, τον σταυρό μας δηλαδή, σε άστοχες επιλογές, σε επιλογές διαμαρτυρίας ή σε αδύναμες επιλογές είναι σαν να καίμε την ψήφο μας».

«Εγώ στην πρώτη κάλπη ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης για να συνεχίσω την προσπάθεια και να παλέψω για τέσσερις συγκεκριμένους στόχους που θα διατυπώσω ξεκάθαρα μόλις ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος και γιατί πιστεύω ότι αν η ψήφος χαθεί δεν θα μπορέσει η περιοχή να έχει την ισχυρή εκπροσώπηση που απαιτείται για να ξεφύγει από προβλήματα και να επιτύχει καλύτερες προοπτικές» πρόσθεσε και συνέχισε εξηγώντας πως «στην δεύτερη κάλπη δεν υπάρχει σταυρός και ο εκλογικός νόμος μπορεί να κάνει επικίνδυνες καραμπόλες. Εκεί λοιπόν απαραίτητη προϋπόθεση, πριν πάμε στις κάλπες, είναι να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε αν θέλουμε ισχυρή κυβέρνηση, ποια θέλουμε και να μην σπαταλίσουμε ψήφους μόνο σε μικρά κόμματα που μπορεί να δημιουργήσουν ανωμαλίες στην εκπροσώπηση της περιοχής που πρέπει να είναι και πολυφωνική και απολύτως ισόρροπη ανάμεσα στα σύνοικα στοιχεία για να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα και για την πλειονότητα και για την μειονότητα». «Δεν βάζω ζητήματα διαχωρισμού» τόνισε για να καταλήξει απευθυνόμενος στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας «επί τη βάση μιας συγκεκριμένης στοχοθέτησης, ενός συγκεκριμένου προγράμματος που το έχω συζητήσει με όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους της κοινωνίας, την πλειονότητα και την μειονότητα».

Δημήτρης Χαρίτου: Προτάσεις, προγράμματα και αξιολόγηση ώστε ο λαός να αποφασίσει

«Με την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών πλέον ο λόγος ανήκει στο λαό», ο οποίος θα είναι και αυτός που θα αποφασίσει για την επόμενη ημέρα, ήταν το πρώτο σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ.Δημήτρη Χαρίτου, ο οποίος προέκρινε την ανάγκη εις βάθος διαλόγου, για τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία. Ο ίδιος ζήτησε να κατατεθούν προτάσεις και προγράμματα και απαραιτήτως να αξιολογηθούν τα έργα της τετραετίας, την οποία και χαρακτήρισε «επώδυνη για την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας». Ένας διάλογος ο οποίος όμως όπως τόνισε θα πρέπει να γίνει «χωρίς εκβιαστικά διλήμματα, όπως αυτά που έθεσε με το καλημέρα ο κ. Μητσοτάκης».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ο ίδιος έκανε λόγο για ένα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα προτάσεων που «απαντά στις μεγάλες ανάγκες της πλειοψηφίας της κοινωνίας, που δίνει διέξοδο στους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες που σήμερα πλήττονται από την ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια μιας μικρής οικονομικής ελίτ» αλλά και ένα πρόγραμμα «τομών και αλλαγών στο κράτος που σήμερα ο πολίτης το αισθάνεται ως εχθρό, ένα πρόγραμμα αλλαγών σε κρίσιμους τομείς, όπως παιδεία, η υγεία και η εργασία».

Ως προς τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ο κ.Χαρίτου εμφανίστηκε ανοιχτός για συζήτηση με τις προοδευτικής δυνάμεις του τόπου, «ανοιχτά και δημόσια», χωρίς όπως επεσήμανε ηγεμονισμούς και προαπαιτούμενα, για να υπογραμμίσει πως βασική προϋπόθεση ώστε να σχηματιστεί μια προοδευτική διακυβέρνηση συνεργασίας, ικανή να βγάλει τον τόπο από τα σημερινά αδιέξοδα, είναι «ο ΣΥΡΙΖΑ να νικήσει, να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου».

Ο ίδιος μάλιστα κάλεσε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει αν μπορεί να συνεργαστεί με τη ΝΔ, εφόσον, όπως αφήνει ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης να εννοηθεί, δεν είναι στη θέση του Πρωθυπουργού ο κ.Μητσοτάκης ή «αν πραγματικά ενδιαφέρονται να υπάρξει μία προοδευτική κυβέρνηση και άρα οφείλει να απαντήσει στην πρόταση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση «το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να πατά σε δύο βάρκες».

Αναφερόμενος στα «ανοιχτά» για τη Ροδόπη ζητήματα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημείωσε πως «ο λαός της Ροδόπης απαιτεί απαντήσεις για την πρωτοφανή στασιμότητα τα τέσσερα αυτά χρόνια σε μεγάλα ζητήματα της περιοχής που οδηγούν στη φυγή των νέων στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας», κάνοντας αναλυτική αναφορά σε μια σειρά ζητημάτων η εξέλιξη ή η αδράνεια επί των οποίων όπως τόνισε «αποδυναμώνουν τη Ροδόπη σε όφελος γειτονικών περιοχών διευρύνοντας τις περιφερειακές ανισότητες».

«Αντιτάχθηκα σε αυτούς τους σχεδιασμούς γιατί πάντα έβαζα πάνω από όλα τις ανάγκες του τόπου και των ανθρώπων μας» ανέφερε για να καταλήξει τονίζοντας πως «αξιοποίησα κάθε δυνατότητα που μου έδωσε η Βουλή για να αναδειχθούν όλα τα μεγάλα θέματα της περιοχής και σήμερα είναι ισχυρό το αποτύπωμα της Ροδόπης στη Βουλή».

Ιλχάν Αχμέτ: «Το θέμα είναι να είμαστε χρήσιμοι στους πολίτες»

«Ήρθε η ώρα της κρίσης των πολιτών, ευρύτερα για τα κόμματα, αλλά και ειδικότερα για το τι έπραξε ο κάθε ένας» υπογράμμισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ.Ιλχάν Αχμέτ, σπεύδοντας να υπογραμμίσει πως ο ίδιος στην τρέχουσα θητεία «είχα και έχω ένα συγκεκριμένο όραμα, μια συγκεκριμένη ατζέντα, ιδεολογία και στάση έναντι των προβλημάτων της περιοχής μου».

«Δεν διαχώρισα κανέναν και εξυπηρέτησα με όλες μου τις δυνάμεις τον τόπο μου, παρά το γεγονός ότι κάποιοι προσπάθησαν να μου αποδώσουν ευθύνες για τη στάση μου, να πληρώσω τίμημα γιατί κατά αυτούς δεν ήμουν ίσως και ο “πρέπων” μειονοτικός βουλευτής» πρόσθεσε για να τονίσει πως αποτιμά θετικά την έως τώρα πορεία του. «Νομίζω πως ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό» ανέφερε για να υπογραμμίσει πως «δεν επιτέθηκα σε κανένα, δεν κήρυξα πόλεμο σε κανένα, αντιθέτως υπερασπίστηκα απλώς τον τόπο και τη χώρα μου, υπερασπίστηκα τη μειονότητα, αλλά και το σύνολο των πολιτών της περιοχής και την ισόνομη ανάπτυξή τους και αν θέλετε υπερασπίστηκα και τη δημοκρατία, την ελευθερία του λόγου και της σκέψης και η απάντησή μου σε όλους αυτούς ήταν ακριβώς αυτή η δουλειά και το έργο μου».

Ερωτηθείς σχετικά ο ίδιος δήλωσε σίγουρος για το γεγονός ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες κάλπες, για να εξηγήσει πως οι πιθανές συνεργασίες θα «ξεκλειδώσουν» στην δεύτερη αναμέτρηση. Ως προς τα λεγόμενα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο ίδιος μίλησε για συγκεκριμένες θέσεις και πρόγραμμα που έχει ήδη κοινοποιηθεί στους πολίτες και το οποίο «συνοψίζεται» στην φράση «το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ πρωταγωνιστής των εξελίξεων μέσα από μία ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό στις 21 Μαΐου».

Ο κ.Αχμέτ μίλησε για διψήφια νούμερα ως προς τα ποσοστά του κόμματός του, αποφεύγοντας ωστόσο να τα ορίσει, τονίζοντας άλλωστε πως «ο λαός, η πολιτική και η κοινωνία είναι ευμετάβλητα και πολλά μπορούν να συμβούν έως την τελευταία στιγμή που θα επηρεάσουν αρνητικά ή θετικά το αποτέλεσμα».

«Νομίζω ωστόσο πως όλα θα πάνε καλά, αλλά από κει και πέρα το θέμα είναι να είμαστε χρήσιμοι στους πολίτες» πρόσθεσε για να τονίσει πως «ο Έλληνας δεν ενδιαφέρεται για το ποιος θα κυβερνήσει αλλά για το ποια θα είναι η χρησιμότητά του». «Νομίζω ότι ο στόχος της κάθε κυβέρνησης από την πρώτη ημέρα που θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, θα πρέπει να είναι η εργατική τάξη -όχι με την ορολογία του ΚΚΕ- η μεσαία τάξη και οι μισθοί» ανέφερε για να τονίσει πως «η χρησιμότητα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έγκειται σε αυτό και εφόσον ο λαός επιλέξει να μας δώσει μεγαλύτερη δύναμη στις 21 Μαΐου θα το δούμε».

Ως προς το προσωπικό μήνυμα του ίδιου προς τους συμπολίτες του στην Ροδόπη ο ίδιος ζήτησε την ευκαιρία να ολοκληρώσει το έργο του, αρχής γενομένης από τη διαμόρφωση ενός ισχυρού μηνύματος ότι «στη Ροδόπη και σε όλη την Θράκη είμαστε όλοι ενωμένοι. Δεν υπάρχουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι, όσον αφορά και την επιλογή της ψήφου. Πώς ένας χριστιανός συμπολίτης μου υποψήφιος, είτε είναι στην περιφέρεια, είτε είναι δήμαρχος, είτε είναι υποψήφιος βουλευτής, μπορεί κάλλιστα να ψηφιστεί από έναν μουσουλμάνο, διότι ο μουσουλμάνος συμπολίτης μου θα κρίνει ότι αυτός είναι ικανός να τον εκπροσωπήσει είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση, είτε στη βουλή, έτσι και οι χριστιανοί συμπολίτες μου μπορούν να ψηφίσουν έναν μειονοτικό, έναν μουσουλμάνο ο οποίος θα τον εκπροσωπήσει».

«Αυτό το μήνυμα νομίζω θα είναι πάρα πολύ ισχυρό ειδικά για την Αθήνα, η οποία μιλά για ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά δεν ξέρει την Θράκη» πρόσθεσε, τονίζοντας πως το μήνυμα αυτό θα απευθύνεται και προς το εξωτερικό, τόσο την Τουρκία όσο και προς άλλες χώρες και θα λειτουργήσει προς όφελος της περιοχής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.