Ερωτηση του ΣΥΡΙΖΑ: Θα στηριξετε επιτελους την καλλιεργεια καπνου και τους παραγωγους στη Θρακη;

Μεγάλη ανησυχία για την εγκατάλειψη της καλλιέργειας

O βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου ζήτησε με ερώτησή του από τον Υπουργό Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων  κ. Λιβανό να στηρίξει την καπνοκαλλιέργεια στη Θράκη και κατ’ επέκταση τους καπνοπαραγωγούς υλοποιώντας τη δέσμευση που ανέλαβε έναντι της διοίκησης του συνεταιρισμού των καπνοπαραγωγών για ενίσχυση ύψους τουλάχιστον 95 ευρώ το στρέμμα λόγω των σοβαρών προβλημάτων που εμφανίστηκαν στην ανάπτυξη της καλλιέργειας, με συνέπεια τη μείωση της παραγωγής την καλλιεργητική περίοδο του 2020, εξαιτίας της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης.

Την ερώτηση συνυπογράφουν άλλοι 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτήν επισημαίνουν την ανησυχία τους για την εγκατάλειψη της καλλιέργειας εξαιτίας των πιέσεων που δέχονται οι τιμές στις αγοραπωλησίες, του υψηλού κόστους παραγωγής και της αδιαφορίας της σημερινής κυβέρνησης αφού δεν φρόντισε να ανανεώσει τη συμφωνία με την Philippe Morris International για την αγορά ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου, όπως είχε επιτευχθεί επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ,  εξασφαλίζοντας την αγορά από την εταιρεία 30.000 τόνων καπνού.

Ο βουλευτής καλεί την κυβέρνηση και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσει στην υιοθέτηση μέτρων όπως:

  • Οικονομική ενίσχυση λόγω Covid-19 στους καπνοπαραγωγούς των ποικιλιών καπνού που καλλιεργούνται στη Θράκη.
  • Να προβεί σε ενέργειες ώστε να λειτουργήσουν ομαλά και με βάση κανόνων οι αγοροπωλησίες του καπνού, που ουσιαστικά θα ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες.
  • Να αξιοποιήσει τον δεύτερο πυλώνα των πόρων της νέας ΚΑΠ προκειμένου να στηρίξει την καπνοκαλλιέργεια προτού αυτή εγκαταλειφθεί οριστικά.
  • Να  αντιμετωπίσει την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.