Ερωτηση των ευρωβουλευτων του ΣΥΡΙΖΑ που συνυπογραφουν αλλοι 9 ευρωβουλευτες για τον Μηχανισμο Καταγγελιων στην Ευρωπαικη Συνοριοφυλακη και Ακτοφυλακη

Υπερεξουσίες, καθεστώς ασυλίας και αδιαφάνεια στη «νέα Frontex» προσφέρει η Κομισιόν, ακόμη κι όταν αυτή παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα των προσφύγων

Τα νέα τείχη που προσπαθεί να υψώσει η «Ευρώπη Φρούριο» απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες αποκαλύπτουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους προς την Κομισιόν που συνυπογράφουν άλλοι οκτώ ευρωβουλευτές της GUE/NGL, αλλά και μία ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών. Η ερώτηση ρίχνει φως στην προσπάθεια της Κομισιόν να δώσει στη «νέα Frontex», την υπό συγκρότηση Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή (EBCG), υπερεξουσίες ενός πραγματικού στρατού απώθησης μεταναστών και προσφύγων, πέρα από κάθε δημοκρατική λογοδοσία και διαφάνεια, ακόμη κι όταν αυτή παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα των προσφύγων. Συγκεκριμένα, στο σχέδιο Κανονισμού της νέας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής που έχει εκπονήσει η Κομισιόν προβλέπεται μεν η δημιουργία μηχανισμού καταγγελιών από πρόσφυγες όταν παραβιάζονται δικαιώματά τους από ενέργειες προσωπικού της Συνοριοφυλακής, αλλά ο μηχανισμός αυτός συγκροτείται προσχηματικά, περίπου ως «υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων», χωρίς καμιά ανεξαρτησία από τον επιχειρησιακό βραχίονα της «νέας Frontex» και χωρίς την παραμικρή εγγύηση αμεροληψίας, δημοκρατικού ελέγχου και διαφάνειας. Για τον λόγο αυτό οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς ρωτούν την Κομισιόν αν δέχεται να εμπλακούν άμεσα και αποφασιστικά στη λειτουργία του Μηχανισμού Καταγγελιών τόσο το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και οργανώσεις διεθνούς κύρους όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.
 
Την ερώτηση υπογράφουν οι ευρωβουλευτές της GUE/NGL Κ. Κούνεβα, Σ. Κούλογλου, Δ. Παπαδημούλης, Κ. Χρυσόγονος (Ελλάδα), Marisa Matias (Πορτογαλία), Barbara Spinelli (Ιταλία), Martina Anderson, Matt Carthy, Lynn Boylan, Liadh Ni Riada, (Ιρλανδία) Νεοκλής Συλικιώτης (Κύπρος), Τάνια Γκονζάλες (Ισπανία) και Άννα Μαρία Γκομές (Πορτογαλία, S&D).
 
Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ανάλογες πρωτοβουλίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα φωτίσουν κι άλλες γκρίζες ζώνες του σχεδίου Κανονισμού της νέας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, που σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Σύνοδος Δεκεμβρίου) θα πρέπει να συμφωνηθεί και συγκροτηθεί το αργότερο μέχρι τον προσεχή Ιούνιο. 

Το πλήρες κείμενο των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της GUE/NGL έχει ως εξής:

«ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
 
Θέμα: Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή- Ακτοφυλακή και Μηχανισμός Καταγγελιών για παραβιάσεις δικαιωμάτων
 
Στις 15/12/2015 η Κομισιόν δημοσιοποίησε πρόταση δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Με δεδομένες τις ευρύτατες εξουσίες της στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., ακόμη και χωρίς συναίνεση των κρατών, είναι εκτεθειμένη σε σοβαρούς κινδύνους παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων προσφύγων, όπως συνέβη με τη FRONTEX στο παρελθόν. Για να αποφευχθεί αυτό, στο σχέδιο κανονισμού της νέας υπηρεσίας προβλέπονται: Συμβουλευτικό Φόρουμ Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, Υπεύθυνος Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Μηχανισμός Καταγγελιών για παραβιάσεις δικαιωμάτων από ενέργειές της (άρθρα 70,71,72) . Ωστόσο, ο προτεινόμενος Μηχανισμός υπόκειται στον πλήρη έλεγχο του Υπεύθυνου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και, μέσω αυτού, του Εκτελεστικού Διευθυντή της νέας υπηρεσίας, γεγονός που δεν εγγυάται αμεροληψία και διαφάνεια στις αποφάσεις του.
 
Με δεδομένο ότι η πρόταση κανονισμού βρίσκεται σε διαβούλευση, ερωτάται η Κομισιόν:
 
1. Πώς θα ενισχυθεί και θα ελεγχθεί η ανεξαρτησία του Μηχανισμού Καταγγελιών από τον επιχειρησιακό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής; Θα υπάρξει για παράδειγμα άμεση εμπλοκή του ΕΚ (επιτροπές LIBE ή DROIT), ώστε να ενισχυθεί το δημοκρατικό κύρος και η αξιοπιστία του Μηχανισμού;
 
2. Θα αναλάβει αποφασιστικό ρόλο στον Μηχανισμό το Φόρουμ για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα, στο οποίο θα συμμετέχουν οργανώσεις όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ή ο ευρωπαϊκός FRA ;»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.