Ερωτηση Ευρωβουλευτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την συμφωνια κυβερνησης – «Ελληνικος Χρυσος»

Για την εκμετάλλευση των Μεταλλείων Κασσάνδρας

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την νέα επενδυτική συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και την καναδικών συμφερόντων εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Πέτρου Κόκκαλη.

Όπως αναφέρουν οι ευρωβουλευτές στην ερώτησή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ελληνική κυβέρνηση «τροποποίησε την από 17ετίας σύμβαση για την εκμετάλλευση των Μεταλλείων Κασσάνδρας, κατόπιν αδυναμίας της εταιρείας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της». Αναφέρουν ακόμη ότι «με την τροποποιητική σύμβαση, η εταιρεία απαλλάσσεται από την υποχρέωση κατασκευής και λειτουργίας μεταλλουργικής μονάδας στο Μαντέμ Λάκου, η οποία αποτελούσε βασικό σημείο της σύμβασης, επεκτείνοντας έτσι τις δραστηριότητές της στην περιοχή της Χαλκιδικής παρά το τεράστιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εν λόγω επένδυσης».

Στην συνέχεια οι Ευρωβουλευτές ρωτούν την Κομισιόν αν οφείλει η εταιρία να πραγματοποιήσει νέα μελέτη εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς και να αιτηθεί νέας και όχι τροποποιητικής άδειας έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, δεδομένου ότι η τροποποιητική συμφωνία παρεκκλίνει σημαντικά από την αρχική. Ακόμη η Κομισιόν ερωτάται ποιο είναι το απαιτούμενο ελάχιστο διάστημα για την δημόσια διαβούλευση και την ενημέρωση των πολιτών και κυρίως του τοπικού πληθυσμού για την νέα μελέτη εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας, δεδομένων των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, το βιοτικό επίπεδο και την υγεία των πολιτών. Τέλος, ερωτάται για το πώς σκοπεύει να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές αρχές και η εταιρεία θα συμμορφωθούν στο ακέραιο με το σύνολο των υποχρεώσεων που απορρέουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.