Εργαλειο για τη βελτιωση της καθημερινοτητας για της πολεις της ΑΜΘ τα ΣΒΑΑ

Συνολικά 90 εκ. ευρώ θα διατεθούν για Κομοτηνή, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα για αναπλάσεις αλλά και κοινωνικούς σκοπούς

Την αποτίμηση των χωρικών στρατηγικών της ΠΠ 2014- 2020, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θα προχωρήσει η υλοποίηση των χωρικών στρατηγικών στο τρέχον χρηματοδοτικό πρόγραμμα, παρουσίασε η ΠΕΔ ΑΜΘ το πρωί της Τετάρτης 15 Φεβρουαρίου, ενόψει και της διαμόρφωσης και υλοποίηση των νέων σχεδίων ΒΑΑ των Δήμων για την Προγραμματική Περίοδο 2021- 2027.

Στην πρώτη φάση της ημερίδας, συζητήθηκε η μελέτη της ΠΕΔ για την χρηματοδοτική περίοδο που ολοκληρώνεται, η οποία φιλοδοξούσε να αναδείξει τα δυνατά σημεία όσο και τις αδυναμίες που εντοπίστηκαν στον σχεδιασμό, τη διαδικασία διαβούλευσης και το σύστημα διακυβέρνησης των υλοποιούμενων σχεδίων σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Δράμα.

Να θυμίσουμε πως στο ΕΣΠΑ 2014-2020, είχαν κατατεθεί προτάσεις από τις 6 μεγάλες πόλεις της ΑΜΘ (Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα) με τρείς να επιλέγονται μετά από αξιολόγηση, μια διαδικασία που είχε προκαλέσει, να θυμίσουμε, πολλές αντιδράσεις.

Η διαδικασία άλλαξε πλέον, και κάθε μια από τις πόλεις θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί, καταθέτοντας προτάσεις χρηματοδότησης έργων που θα φτάνει μέχρι και τα 15,1 εκ. ευρώ για κάθε πόλη, με το σύνολο της χρηματοδότησης μέσω του ΠΕΠ ΑΜΘ  να ξεπερνά τα 90 εκ. ευρώ.

Αλλαγές στους άξονες των ΣΒΑΑ

Για να μπορέσουν λοιπόν να προετοιμαστούν οι Δήμοι που θα καταθέσουν τις προτάσεις, παρουσιάστηκαν οι άξονες των νέων ΣΒΑΑ, οι επιλέξιμες δαπάνες αλλά και οι κατευθύνσεις που μπορούν να ακολουθήσουν οι Δήμοι.

Όπως τονίστηκε, τα ΣΒΑΑ πρέπει να αποτυπώνουν μία σαφή λογική παρέμβασης με ισχυρό προσανατολισμό στα αποτελέσματα, με 30% των πόρων να συμβάλλει στις δράσεις για το κλίμα.

Τα ΣΒΑΑ της περιόδου 2014-20 (Αλεξανδρούπολης, Δράμας και Καβάλας) δύναται να συνεχισθούν, εφόσον επικαιροποιηθούν, ενώ ο κάθε δήμος θα δημιουργήσει ομάδες για την υλοποίηση των Στρατηγικών, οι οποίες θα έχουν και το βάρος της διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες.

Ποιες δράσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν

Ανάμεσα στις δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν είναι η ανάδειξη περιοχών ιστορικού, εμπορικού, πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, η αναβάθμιση, εκσυγχρονισμός εμβληματικών κτηρίων (ιστορικών, χαρακτηρισμένων και μη) και απόδοση προς χρήση για όφελος των πολιτών, αλλά και η επανάχρηση εγκαταλελειμμένων απαξιωμένων δημοτικών κτηρίων.

Επίσης συμπεριλαμβάνονται η Δημιουργία-Αναβάθμιση-Εκσυγχρονισμός των δημοτικών αγορών, δημοτικών χώρων άθλησης & αναψυχής συμπεριλαμβανομένων εξειδικευμένων χώρων σπορ και παιδικών χαρών, αλλά και βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των δημόσιων κτιρίων και κοινόχρηστων χώρων, καθώς και χρήση ήπιων-εναλλακτικών μορφών ενέργειας σε δημόσια κτίρια και κοινόχρηστους χώρους.

Αν ο Δήμος το επιθυμεί, μπορεί να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία διαδρομών επίσκεψης σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, αλλά και δράσεις προστασίας, ανάπτυξης και προβολής της φυσικής κληρονομιάς και του οικολογικού τουρισμού.

Φυσικά στα σχέδια δεν λείπει και η δυνατότητα για την ανάπλαση του αστικού περιβάλλοντος, με υλική ανάπλαση και ασφάλεια δημόσιων χώρων, δημιουργία ή αναβάθμιση ανοικτών δημοτικών χώρων αναψυχής, πρασίνου και χώρων στάθμευσης, αλλά και υποδομών ασφάλειας πεζών, επέκταση του αστικού οδικού δικτύου, αλλά και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Όσο για το περιβάλλον, οι Δήμοι θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν συστήματα παρακολούθησης της ποιότητας του περιβάλλοντος συμπεριλαμβανομένων σχεδίων δράσης αντιμετώπισης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και θορύβου, εγκαταστάσεις συστημάτων διαλογής / ανακύκλωσης απορριμμάτων αλλά και συστήματα για την πρόληψη φυσικών κινδύνων συμπεριλαμβανομένης της αντιπλημμυρικής προστασίας και της διευθέτησης ρεμάτων.

Από την στρατηγική δεν λείπουν και οι κοινωνικές παρεμβάσεις, με εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες και απλοποίηση της επικοινωνίας δήμου – πολιτών αλλά και ηλεκτρονικές υπηρεσίες και εφαρμογές σε τομείς όπως τουρισμός και πολιτισμός, αλλά και η δημιουργία δομών στήριξης επιχειρηματιών-επαγγελματιών και νέων.

Τέλος θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν υποδομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κοινωνικές υποδομές, αλλά και τοπικά χωρικά και πολεοδομικά σχέδια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.