Εργα οδοποιιας 3 εκατ. ευρω ερχονται στη Ροδοπη

Στα 800 χιλιόμετρα το Εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Ροδόπης, τα 560 εξ αυτού ασφαλτοστρωμένα

Έργα 5,5 εκατ. ευρώ έχει πραγματοποιήσει στους δρόμους της Ροδόπης τα προηγούμενα 4 χρόνια, και προγραμματίζει έργα ακόμα 3 εκατ. ευρώ, η Αντιπεριφέρεια Ροδόπης.

Αυτό τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Τσαλικίδης κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ την Τετάρτη, απαντώντας σε επερώτηση του επικεφαλής της Παράταξης της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας κ. Κώστα Κατσιμίγα, για την κατάσταση του οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας.

Πλήρως απαραίτητες οι εργασίες

Αναπτύσσοντας την επερώτησή του ο κ. Κατσιμίγας, αναφέρθηκε και σε έγγραφο που του αποστάλθηκε από την αρμόδια υπηρεσία, αφού είχε κατατεθεί, με στοιχεία για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Από αυτό, βγαίνουν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα. Ένα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι η υπηρεσία δεν γνωρίζει τα χιλιόμετρα του οδικού δικτύου που πρέπει να συντηρήσει, μιλώντας για 600 χιλιόμετρα, όταν είναι 805.

Περαιτέρω, η υπηρεσία μιλά για 70.000 τ.μ. συντήρησης της ασφαλτόστρωσης κάθε χρόνο, τα οποία όμως αντιστοιχούν μόλις σε 10 χιλιόμετρα, όταν το ασφαλτοστρωμένο δίκτυο στη Ροδόπη είναι 560 χιλιόμετρα, δηλαδή λιγότερο του 2%.

Οι αριθμοί αυτοί, σημείωσε, δεν είναι καθόλου ικανοποιητικοί, και πρέπει με κάθε τρόπο να δοθούν περισσότεροι πόροι για τη συντήρηση του οδικού δικτύου.

Τέλος ανέφερε πως η υπηρεσία δεν απαντά για τον προγραμματισμό για συντηρήσεις πέρα του οδοστρώματος, όπως ερείσματα, τεχνικά κτλ, παρά μόνο με αναφορά για ενοικίαση μηχανημάτων, τα οποία δεν θεωρεί ότι θα μπορέσουν να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.

«Δεν αγνοούμε ότι φέτος είδαμε σημαντικά έργα επουλώσεων και νέους ασφαλτοτάπητες στο Εθνικό Δίκτυο, ωστόσο κάνουμε έκκληση για την επισκευή των σημείων ακραίας επικινδυνότητας που υπάρχουν στο επαρχιακό δίκτυο, και πιο επιμελή προγραμματισμό για τα πέρα των ασφαλτοστρώσεων έργα που απαιτούνται» σημείωσε ο κ. Κατσιμίγας.

Έμφαση στα μεγαλύτερα προβλήματα και στους πολυσύχναστους δρόμους

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Τσαλικίδης, σημείωσε πως έχοντας επισκεφτεί όλους τους οικισμούς της Ροδόπης, το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Ροδόπης έχει πολλά «αδικημένα» σημεία, με μεγάλα προβλήματα.

Άλλωστε συγκαταλέγεται στις περιοχές με το πιο απαρχαιωμένο δίκτυο για πολλά χρόνια, για αυτό και έχει γίνει ο ανάλογος σχεδιασμός και προγραμματισμός των έργων, ώστε να αποκατασταθούν το γρηγορότερο και με αρτιότερο τρόπο προβλήματα και ζημιές στο οδόστρωμα. Ο προγραμματισμός, τόνισε, δίνει προτεραιότητα σε σημεία με ιδιαίτερα προβλήματα, και υψηλής κυκλοφορίας.

Από το 2017 μέχρι το 2020 έχουν γίνει παρεμβάσεις ύψους 5,5 εκ. ευρώ, με τις περισσότερες να έχουν ολοκληρωθεί και άλλες να συνεχίζονται. Το επόμενο διάστημα ξεκινούν έργα 3 εκ. ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν και σημεία τα οποία αναφέρονται στην επερώτηση του κ. Κατσιμίγα, σε Νυμφαία και Κομψάτο αρχικά, στην περιοχή μεταξύ των Αγίων Θεοδώρων και Ν. Αδριανής.

Ένα σημείο το οποίο δεν περιλαμβάνεται στην τρέχουσα εργολαβία, είναι αυτό της Νέας Σάντας, που όμως περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό για το επόμενο έργο που θα προκηρυχθεί.

Όσο για τα τη συντήρηση ερεισμάτων και σημείων πέρα του οδοστρώματος, ο κ. Τσαλικίδης τόνισε πως ο προγραμματισμός είναι ευέλικτος και βασίζεται πάντα στις ανάγκες και την περίοδο. Όσο για τα μηχανήματα, θα γίνει ενοικίαση των κατάλληλων για κάθε περίπτωση, με ειδική μέριμνα για τον καθαρισμό των τεχνικών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.