Ερχονται οι καφε καδοι στην Κομοτηνη

Ο πρώτος Δήμος στην Περιφέρεια ΑΜΘ που θα τοποθετήσει τους συγκεκριμένους κάδους κομποστοποίησης

Την έλευση των καφέ κάδων την επόμενη εβδομάδα στην Κομοτηνή, προανήγγειλε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Γκαράνης τόνισε πως οι καφέ κάδοι, που αφορούν τη συλλογή υπολειμμάτων τροφίμων (οργανικά απόβλητα), θα τοποθετηθούν αρχικά στο κέντρο της πόλης, κοντά σε σημεία όπου λειτουργούν επιχειρήσεις που έχουν σημαντικό όγκο ανάλογων υπολειμμάτων.

Οι συγκεκριμένοι, που θα είναι μεγάλου μεγέθους, θα είναι κλειδωμένοι, με το κλειδί να έχουν οι επαγγελματίες, ώστε να μην πετιούνται υλικά που δεν ανήκουν σε αυτόν, ενώ στη συνέχεια σκοπεύουν να επεκτείνουν την χρήση τους και αλλού.

Στους κάδους αυτούς θα ρίχνονται υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών (και τα κόκκαλα), υπολείμματα καφέ και τσάι (και τα φίλτρα τους), Φρούτα και λαχανικά (και τις φλούδες και τα κοτσάνια τους), Ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια, Τσόφλια αυγών, Γαλακτοκομικά όπως τυρί, κρέμες και γιαούρτι, φύλλα.

Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η ενημέρωση των επαγγελματιών, για να κατανοήσουν πως η χρήση τους, θα βοηθήσει να μειωθεί ο όγκος των υπολειμμάτων, και κατ’ επέκταση το κόστος της αποκομιδής των σκουπιδιών.

Ο Δήμος Κομοτηνής θα είναι ο πρώτος που θα υιοθετήσει τον καφέ κάδο, σημείωσε ο δήμαρχος, κάνοντας ένα βήμα μπροστά γιατί θέλει να βοηθήσει τους δημότες.

Έμφαση στη χρήση και των κάδων ανακύκλωσης

Ο κ. Γκαράνης έκανε αναφορά και στην έλλειψη κάδων ανακύκλωσης, που παρατηρείται σε συγκεκριμένα σημεία, που κάνει την σωστή χρήση των υφιστάμενων κρισιμότερη. Όπως παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του συμβουλίου από τον κ. Λουτατίδη, υπάρχουν πολλά ζητήματα με την απόθεση των ανακυκλώσιμων, γιατί δεν γίνεται με το σωστό τρόπο.

Όπως παραδέχτηκε ο Δήμαρχος, πολλές φορές, ιδιαίτερα τα χαρτοκιβώτια, δεν τοποθετούνται σωστά με αποτέλεσμα να γεμίζει αμέσως ο κάδος, εμποδίζοντας την σωστή του λειτουργία.

Πολλές φορές έχουν δοθεί οδηγίες στους επαγγελματίες, για τη σωστή χρήση, αλλά πολλές φορές αγνοούνται, και δημιουργείται πρόβλημα, σημειώνοντας πάντως πως θα κάνουν ξανά ενημερώσεις για το ζήτημα.

Όσο για την προμήθεια κάδων, σημείωσε πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή προμήθειά τους από τους Δήμους, και περιμένουν νομοθετική ρύθμιση για να προχωρήσει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.