Επτα νικητες και ενας ηττημενος στις εκλογες της 25ης Ιουνιου

Αυτοδυναμία της ΝΔ και οχτώ κόμματα στη νέα βουλή

Επτά νικητές και έναν ηττημένο έβγαλε η εθνική κάλπη της 25ης Ιουνίου. Το παράδοξο της εκλογικής αναμέτρησης ήταν πως ενώ στις προηγούμενες εκλογές που διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής τα κόμματα που κατάφεραν να περάσουν το κατώφλι του 3% και να καταλάβουν έδρες στην βραχύβια βουλή ήταν μόλις πέντε, στις εκλογές της 25ης Ιουνίου που διεξήχθησαν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής τρία επιπλέον κόμματα κατάφεραν να κερδίσουν την είσοδό τους στη Βουλή. Ο λόγος για τους Σπαρτιάτες που με ποσοστό 4,64% καταλαμβάνουν 12 έδρες, τη Νίκη που με ποσοστό 3,69% καταλαμβάνει 10 έδρες και την Πλεύση Ελευθερίας με ποσοστό 3,17 να καταλαμβάνει 8 έδρες.

Για τα υπόλοιπα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να συγκρατήσει σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση τα ποσοστά της, πετυχαίνοντας εκλογική επίδοση 40,55% καταφέρνοντας έτσι την πολυπόθητη αυτοδυναμία καταλαμβάνοντας 158 έδρες στη νέα βουλή.

Ο ηττημένος της εκλογικής βραδιάς δεν ήταν άλλος από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που είδε τα ποσοστά του να πέφτουν κάτω από το 20% (17,84% για την ακρίβεια) καταλαμβάνοντας έτσι 48 έδρες.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατάφερε να συγκρατήσει τα ποσοστά του, πετυχαίνοντας τον στόχο του διψήφιου ποσοστού, που ανέδειξε ως διακύβευμα η ηγεσία του κόμματος. Έτσι στη νέα βουλή η κοινοβουλευτική του ομάδα θα απαρτίζεται από 32 βουλευτές.

Ενισχυμένο από την κάλπη της 25ης Ιουνίου βγήκε και το ΚΚΕ που με ποσοστό 7,69% εκλέγει 20 βουλευτές, ενώ η Ελληνική Λύση με ποσοστό 4,44% εκλέγει 12 βουλευτές.

Ιστορικό ρεκόρ 47,17% σημείωσε η αποχή

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιστορικό ρεκόρ σημείωσε η αποχή στις εκλογές της Κυριακής. Το 47,17% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους δεν προσήλθε στις κάλπες, με αποτέλεσμα να καταγραφεί το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής, τουλάχιστον στην περίοδο της μεταπολίτευσης. Το υψηλότερο ποσοστό αποχής καταγράφεται στην εκλογική περιφέρεια Φλώρινας με 66,76% και ακολουθούν η Κεφαλληνία με 62,48%, η Ευρυτανία με 61,37% και η Λακωνία με 61%.

Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό αποχής καταγράφηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 με 43,84%, ενώ υψηλά ήταν τα ποσοστά και στις δύο προηγούμενες εκλογές, του 2019 με 42,22% και του περασμένου Μαΐου με 39,06%.

Στον αντίποδα, εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά αποχής καταγράφονται στις δυο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις του 1989 (19,67% και 19,31%), στις πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης, το 1974 (20,47%) και στις εκλογές του 1985 (20,9%).

Οι βουλευτές επικρατείας

Συνολικά 15 βουλευτές εκλέγονται από τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων μετά το πέρας των σημερινών εκλογών, εκ των οποίων οι 7 προέρχονται από τη ΝΔ, οι 3 από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι 2 από το ΠΑΣΟΚ και από 1 βουλευτή για το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και τη ΝΙΚΗ.

Πιο αναλυτικά, από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ εκλέγονται οι: Ειρήνη Αγαπηδάκη, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Χρήστος Στυλιανίδης, Ιωάννα Λυτρίβη, Γεώργιος Σταμάτης, Μαρία – Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, Μαρία Πολύζου.

Από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται οι: Όθωνας Ηλιόπουλος,Έλενα Ακρίτα, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ εκλέγονται οι: Παναγιώτης Δουδωνής και Δημήτρης Μάντζος

Από το ΚΚΕ εκλέγεται ο Θανάσης Παφίλης, από την Ελληνική Λύση ο Παύλος Σαράκης και από την Νίκη ο Γεώργιος Αποστολάκης.

Να σημειωθεί ότι, υπάρχει πρόβλημα με το κόμμα «Σπαρτιάτες», καθώς δεν έχει καταθέσει ψηφοδέλτιο επικρατείας και άρα δεν εκλέγει υποψήφιο. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με την «ορφανή» έδρα, που βάσει των ποσοστών θα έπρεπε να λάβει.

Εμπλοκή με το ψηφοδέλτιο επικρατείας υπάρχει και για την Πλεύση Ελευθερίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.