Επιτιμος Διδακτορας της Νομικης Σχολης του ΔΠΘ αναγορευτηκε ο Προεδρος της Δημοκρατιας(+Gallery)

Προκόπης Παυλόπουλος: «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να στηριχθεί το πανεπιστήμιο και ιδίως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης»

Επίτιμος Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης αναγορεύτηκε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος σε ειδική τελετή που έλαβε χώρα στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου στην Πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής, παρουσία των Πρυτανικών αρχών καθώς εκπροσώπων της τοπικής πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας.

Η αναγόρευση αυτή έγινε με την ευκαιρία της παρουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κομοτηνή για τον εορτασμό των 96 χρόνων ενσωμάτωσης της περιοχή στον Εθνικό κορμό, και σε αναγνώριση της μακράς του πορείας ως νομικού επιστήμονα και του έργου του για την προώθηση και την ανάδειξη της Νομικής, τόσο μέσα στις πανεπιστημιακές αίθουσες ως καθηγητή όσο και μέσα στη Βουλή και την κυβέρνηση.

Η τελετή αναγόρευσης ξεκίνησε με την προσφώνηση του Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αθανάσιου Καραμπίνη, ενώ ακολούθως τον λόγο έλαβε η Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ κ. Μαρία Γιούνη και ο καθηγητής της Νομικής Σχολής κ. Κωνσταντίνος Ρέμελης, ο οποίος και παρουσίασε το έργο του τιμώμενου προσώπου.

Αθανάσιος Καραμπίνης
«Η σημερινή τελετή αποδεικνύει έμπρακτα τη μακρά και ιδιαίτερη αγάπη και το αμείωτο ενδιαφέρον του “ΠτΔ” για την περιοχή της Θράκης και το Πανεπιστήμιό μας»

«Η σημερινή τελετή αποδεικνύει έμπρακτα τη μακρά και ιδιαίτερη αγάπη και το αμείωτο ενδιαφέρον του “ΠτΔ” για την περιοχή της Θράκης και το Πανεπιστήμιό μας» υπογράμμισε ο κ. Καραμπίνης για να επισημάνει πως  «το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η μακράν σοβαρότερη ενέργεια της σύγχρονης ελληνικής πολιτείας στην περιοχή της Θράκης,  σήμερα είναι περήφανο που από ένα ακριτικό πανεπιστήμιο κατόρθωσε να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας. Να είναι ένα πανεπιστήμιο με ανοιχτούς ορίζοντες που εκτός από την παροχή ποιοτικής παιδείας και αποτελεσματικής εκπαίδευσης καλλιεργεί την κριτική σκέψη και παράγει αξίες και πολιτισμό. Να είναι ένα πανεπιστήμιο που δεν παύει να οραματίζεται και να βελτιώνεται, παρέχοντας σύγχρονη γνώση υψηλού επιπέδου, με διαρκή εκσυγχρονισμό της διδακτικής μεθοδολογίας, ανεξάρτητη έρευνα και αναπτυξιακές ερευνητικές πρωτοβουλίες».

Μαρία Γιούνη
«Στο πρόσωπό σας συγκεντρώνονται θεσμικά οι ύψιστες αξίες που διέπουν τη δημοκρατική μας πολιτεία»

«Η κορυφαία τιμητική διάκριση που μπορεί να απονείμει ένα πανεπιστήμιο είναι αυτή του επίτιμου διδάκτορα» είπε λαμβάνοντας τον λόγο η Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ κ. Μαρία Γιούνη για να επισημάνει απευθυνόμενη προς τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο πως « η απόφαση της Σχολής μας να απονείμει τον τίτλο αυτό σε εσάς, απέχει πολύ από το να είναι μονοσήμαντη. Στο πρόσωπό σας συγκεντρώνονται θεσμικά οι ύψιστες αξίες που διέπουν τη δημοκρατική μας πολιτεία. Η εγγύηση της τήρησης του Συντάγματος, η διασφάλιση του δημοκρατικού πολιτεύματος και η κατοχύρωση των πολιτειακών θεσμών έναντι εσωτερικών και εξωτερικών απειλών, η εξασφάλιση της αδιάλειπτης εφαρμογής των   θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Είναι ευχάριστη σύμπτωση ότι οι ίδιες αυτές αρχές τις οποίες ανέφερα, είναι εκείνες που αποτελούν επί δεκαετίες το αντικείμενο της ακαδημαϊκής σας διδασκαλίας και της επιστημονικής σας έρευνας στην “αδελφή σχολή” του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα η προάσπιση των ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων αλλά και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, η κατοχύρωση της ισότητας και της ελευθερίας, η δημοκρατική παιδεία αποτελούν τις βάσεις κάθε περαιτέρω επιστημονικής γνώσης που στοχεύουν να μεταλαμπαδεύσουν οι νομικές σχολές. Πέραν αυτών των συνταγματικών επιταγών, που είναι δεσμευτικές, υπάρχουν κάποιες άλλες αξίες, όπως διδάσκονται οι φοιτητές μας, οι οποίες οφείλουν να διακρίνουν τον ολοκληρωμένο πολίτη, ειδικότερα τον νομικό, πολλώ δε μάλλον τον αρχηγό ενός κράτους. Οφείλουν επιπλέον να διέπουν την άσκηση της δικαστικής, της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας. Τέτοιες αξίες είναι η αρχή του διαλόγου, η διαλεκτική σύνδεση των απόψεων και των γνωμών, η επιείκεια, η πραότητα,   η μετριοπάθεια. Αρετές κύριε Πρόεδρε που όπως εκτιμά η Γενική Συνέλευση της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ χαρακτηρίζουν τη δική σας σταδιοδρομία».

Κωνσταντίνος Ρέμελης
«Τιμούμε σήμερα τον άνθρωπο που σε όλη την πολιτική και επιστημονική του διαδρομή  με σύνεση, προσήλωση στο καθήκον και γνώση κατέκτησε την εμπιστοσύνη και την αναγνώριση της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου»


«Τιμούμε σήμερα τον άνθρωπο που σε όλη την πολιτική και επιστημονική του διαδρομή με σύνεση, προσήλωση στο καθήκον και γνώση κατέκτησε την εμπιστοσύνη και την αναγνώριση της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και με την εκλογή στο κορυφαίο αξίωμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας»  τόνισε ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Κωνσταντίνος Ρέμελης.

« Στο πρόσωπο του τιμώμενου συναντώνται και συμπλέκονται  δύο σπουδαίες και ύψιστες ανθρώπινες λειτουργίες, αυτές του διακεκριμένου επιστήμονα και του διαπρεπούς πολιτικού» επεσήμανε «δύο λειτουργίες που είναι καταδικασμένες να μην αναμένουν το θαύμα και την εξ αποκαλύψεως αλήθεια, αλλά να κινούνται καθημερινά και αδιάκοπα στην διχοτομία δίκαιου άνθρωπου και ορθού λάθους. Δύο ανθρώπινες δραστηριότητες που δεν κρίνονται μόνο από το αποτέλεσμα αλλά ίσως περισσότερο και από τα μέσα που χρησιμοποιούν» για να συνεχίσει με την παρουσίαση του έργου του τιμωμένου.

Ακολούθησε η ανάγνωση του Ψηφίσματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από την Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής Καθηγήτρια κ. Μαρία Γιούνη, η περιένδυση του τιμωμένου από τον Πρύτανη του Δ.Π.Θ.  κ. Αθανάσιο Καραμπίνη και η επίδοση των διασήμων επίσης από την κ. Γιούνη.

Προκόπης Παυλόπουλος
«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να στηριχθεί το πανεπιστήμιο και ιδίως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης»

Στη σημασία του έργου που επιτελούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλης της χώρας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος τονίζοντας πως «διαχρονικά, όλοι οι βουλευτές και όλες οι κυβερνήσεις  γνωρίζουμε τι έχει στοιχίσει αυτή η περίοδος στα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλης της χώρας». «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να στηριχθεί το πανεπιστήμιο και ιδίως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης» επεσήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του απευθύνοντας ευχαριστίες προς το ΔΠΘ τονίζοντας πως  «η ύψιστη τιμή μου γίνεται αυτή την ιστορική μέρα για την πόλη της Κομοτηνής, για την περιοχή της Δυτικής Θράκης, δηλαδή στην επέτειο όπου ενσωματώθηκε στον εθνικό μας κορμό». 

Ακολούθησε η προγραμματισμένη ομιλία του  με θέμα «Η συνταγματική κατοχύρωση της Αστικής Ευθύνης του Δημοσίου» 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.