Επιθεση υπ. Μεταναστευσης σε ΣΥΡΙΖΑ για το περιστατικο στη νησιδα του Εβρου

Αφορμή ερώτηση που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές Στ. Κούλογλου και Κ. Αρβανίτης

«Εργαλειοποιείτε τον πόνο – Μας δυσφημείτε στο εξωτερικό»

Αντιδρά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στην ερώτηση που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου και Κώστας Αρβανίτης, προς την Κομισιόν για το περιστατικό με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη νησίδα στον Έβρο.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, κατηγορεί τους δυο ευρωβουλευτές ότι «επέλεξαν, δυστυχώς, να δυσφημήσουν τη χώρα μας στο εξωτερικό, τη στιγμή που ακόμα μια προσπάθεια εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου από την τουρκική πλευρά βρισκόταν σε εξέλιξη».

Τι λέει το υπουργείο

«Περιήλθε εις γνώσιν μας ερώτηση των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς την Επιτροπή με θέμα “Νέα τραγωδία στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Νεκρή 5χρονη παραμένει άταφη”. Οι κ.κ. Κούλογλου και Αρβανίτης επέλεξαν, δυστυχώς, να δυσφημήσουν τη χώρα μας στο εξωτερικό, τη στιγμή που ακόμα μια προσπάθεια εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου από την τουρκική πλευρά βρισκόταν σε εξέλιξη. Η Ελλάδα εκπλήρωσε με ταχύτητα το ανθρωπιστικό της καθήκον, προσφέροντας υγειονομική περίθαλψη και δυνατότητα υποβολής αιτήματος ασύλου στην ομάδα των 38 μεταναστών που εισήλθε στο ελληνικό έδαφος στις 14/8. Απώλεια ανθρώπινης ζωής δεν υπήρξε εντός ελληνικού εδάφους.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να φυλάσσει τα σύνορα της με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, διασώζοντας χιλιάδες ζωές σε στεριά και θάλασσα. Η τραγωδία αυτή είναι το αποτέλεσμα της πρακτικής των τουρκικών αρχών να προωθούν, με τη χρήση βίας σύμφωνα με τις καταθέσεις, μετανάστες προς την Ελλάδα, καταστρατηγώντας τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου και της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.

Επιπροσθέτως, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επικοινώνησε, από την πρώτη στιγμή, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς και με τον Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου αν δώσει άδεια η οικογένεια, να συμβάλουν στην μεταφορά του πτώματος του 5χρονου κοριτσιού από την Τουρκία στη χώρα μας, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί με αξιοπρέπεια η ταφή από την οικογένεια του.

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για πολλοστή φορά, κουνούν το δάχτυλο προς τη χώρα μας και υπονομεύουν μονίμως τη διεθνή αξιοπιστία της. Σε εθνικά ζητήματα, όπως το Μεταναστευτικό, θα περίμενε κανείς να μη παραμένουν εγκλωβισμένοι στις ιδεοληψίες και το αντικυβερνητικό τους μένος».

Η ερώτηση των ευρωβουλευτών Στ. Κούλογλου και Κ. Αρβανίτη

Είχε προηγηθεί η κατάθεση της ερώτησης από τους δύο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

«Νέα τραγωδία στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Νεκρή 5χρονη παραμένει άταφη. 

Στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον ποταμό Έβρο, 40 αιτούντες άσυλο έχουν εγκλωβιστεί  σε νησίδα. Η ελληνική αστυνομία ισχυρίζεται ότι πρόκειται για τουρκικό έδαφος και αρνείται να παράσχει βοήθεια, ενώ η τουρκική υποστηρίζει το αντίθετο.
Οι πρόσφυγες πέρασαν στην ελληνική πλευρά στις 14/7 όταν και επαναπροωθήθηκαν από τις ελληνικές αρχές, και αποκλείστηκαν στη νησίδα. Στις 26/7 επιχείρησαν να εισέλθουν στην Τουρκία όπου φυλακίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν.
Ένα κορίτσι 5 ετών έχασε τη ζωή του από τσίμπημα σκορπιού στη νησίδα και η μητέρα της διατηρεί το πτώμα της στο νερό του ποταμού προκειμένου να επιβραδύνει τη σήψη. Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται και άλλο 9χρονο κορίτσι ενώ υπάρχουν τρεις έγκυες και αρκετοί που χρήζουν επείγουσας ιατρικής βοήθειας. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έκανε επίσης έκκληση.
Από τη νησίδα εκπέμπονται κραυγές αγωνίας.
Ερωτάται η Επιτροπή:

-Θα επέμβει η Frontex προκειμένου να απεγκλωβιστεί η ομάδα των προσφύγων, να τύχει της αναγκαίας ανθρωπιστικής προστασίας και ιατρικής φροντίδας και να εξασφαλιστούν συνθήκες αξιοπρεπούς ταφής για το 5χρονο κορίτσι;

-Τι πρόκειται να κάνει για να διακοπεί η, κατά παράβαση κάθε διεθνούς νομιμότητας και θεμελιωδών δικαιωμάτων, πρακτική των pushbacks σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας που συνεχίζεται παρά τη διεθνή κατακραυγή;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.