Επιστροφη της συνδεδεμενης ενισχυσης στα καπνα θελουν οι καπνοπαραγωγοι

Την Κοινοπραξία Καπνοπαραγωγών Ροδόπης επισκέφτηκε ο Β. Κεγκέρογλου

Την ανάγκη ο καπνός να συμπεριληφθεί στις συνδεδεμένες ενισχύσεις στην αναθεώρηση της ΚΑΠ τόνισαν προς τον γραμματέα της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου τα μέλη της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Ροδόπης, σημειώνοντας πως από αυτό εξαρτάται η επιβίωση 6,200 οικογενειών που ζουν με την καλλιέργεια του καπνού μόνο στη Ροδόπη.
 
Ο κ. Κεγκέρογλου κατά τις επίσκεψή του στη Ροδόπη, βρέθηκε τόσο στη βιομηχανία Diaxon, που όπως τόνισε προσφέρει στην τοπική οικονομία, απασχολεί πάνω από 100 εργαζόμενους και δίνει πρώτη ύλη σε πολλές επιχειρήσεις, ενώ άκουσε τις απόψεις των ανθρώπων της και παρουσίασε τις θέσεις της ΔΗΣΥ για το πώς θα γίνει ανταγωνιστική.
 
Στη συνέχεια επισκέφτηκε την Κοινοπραξία Καπνοπαραγωγών Ροδόπης, όπου οι καπνοπαραγωγοί του κατέθεσαν τα προβλήματά τους, με έμφαση στην ανάγκη κατά την αναθεώρηση της υφιστάμενης ΚΑΠ και τον σχεδιασμό της νέας ΚΑΠ να μπει ξανά ο καπνός στις συνδεδεμένες ενισχύσεις.
 
Όπως τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου, ο οποίος συνοδευόταν από τον βουλευτή Ροδόπης της ΔΗΣΥ κ. Ιλχάν Αχμέτ και τον βουλευτή Σερρών κ. Μιχάλη Τζελέπη, ο αγροτικός τομέας έχει πληγεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια τόσο από την υπερφορολόγηση που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση και την αλλαγή του ασφαλιστικού.
 
Μίλησε δε για τις προτάσεις και τις σκέψεις της παράταξης για το πώς θα «ανασάνει» ξανά ο αγροτικός τομέας, υπενθυμίζοντας πως η ανάταση του αγροτικού τομέα ξεκίνησε μετά το 1981 και την έλευση του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ενώ φάνηκε θετικός στην αλλαγή της ΚΑΠ. 

Προτεραιότητα ο αγροτικός τομέας 

Από την πλευρά του ο Γραμματέας του τομέα αγροτικής πολιτικής, βουλευτής Σερρών κ. Μιχάλης Τζελέπης τόνισε πως ο χώρος της Δημοκρατικής παράταξης πάντα είχε σε προτεραιότητα τον αγροτικό τομέα, προστατεύοντάς τον ακόμα και την περίοδο της κρίσης.
 
Σήμερα όμως με την επιβάρυνση που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση φτάνει σε σημείο να είναι μη βιώσιμος, ενώ και οι επιδοτήσεις δεν είναι πλέον αφορολόγητες ή ακατάσχετες. 

Κλειδί οι συνδεδεμένες ενισχύσεις 

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού από την πλευρά του κατέθεσε επιστολή στους βουλευτές, στην οποία παραθέτει όλα τα αιτήματά τους, σημειώνοντας πως θα πρέπει η πολιτεία να στηρίξει την καπνοκαλλιέργεια με μέτρα από προγράμματα του Β' ΠΥΛΩΝΑ για να συνεχιστεί η καλλιέργεια του καπνού ή να εφαρμόσει το Ελβετικό μοντέλο όπου από τον φόρο των τσιγάρων επιστρέφει ένα ποσοστό στους καπνοπαραγωγούς της.
 
Ζήτησε δε την επανεξέταση Συνδεδεμένων Ενισχύσεων, ενώ για την νέα ΚΑΠ 2020-2026 πρότειναν να επιδοτηθεί ο καπνός με βασική ενίσχυση 220 ευρώ το στρέμμα και να ενταχθεί στον κατάλογο των προϊόντων με συνδεδεμένη ενίσχυση στα 100 ευρώ ανά στρέμμα
 
Άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί είναι η υψηλή φορολόγηση του εισοδήματος, οι συνεχόμενες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, η υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων που επιφέρει φόρο επιτηδεύματος, η γενικότερη αύξηση των γεωργικών εφοδίων και επίσης η αδιαφορία της πολιτείας να λύσει το θέμα των εποχιακών εργατών γης. 

370 εκατ. ευρώ τα έσοδα της χώρας από την εξαγωγή Μπασμά 

Κλείνοντας επισήμανε πως η ποικιλία Μπασμάς, που καλλιεργούν είναι παραδοσιακή καλλιέργεια που καλλιεργείται στην περιοχή μας πολλές δεκαετίες και με τον πλέον παραδοσιακό τρόπο. Τόνισε πως έχει κερδίσει άξια μία θέση στην παγκόσμια αγορά και στα χαρμάνια των καπνοβιομηχανιών, δίνοντας στο τσιγάρο γεύση και άρωμα ενώ υπάρχει συνεχής και αυξανόμενη ζήτηση από την παγκόσμια αγορά, με το 98% του προϊόντος να εξάγεται φέρνοντας έσοδα για την χώρα μας 370 εκ. ευρώ ετησίως.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.