Επισημη τελετη για την ανακηρυξη της Μαρωνειας ως ιστορικης εδρας σχεδιαζει ο Δημος

Αναζητείται η κατάλληλη ημερομηνία

Επίσημη τελετή, για την ανακήρυξη της Μαρώνειας ως ιστορικής έδρας του Δήμου Μαρωνείας Σαπών σκοπεύει να διοργανώσει η δημοτική αρχή. Να θυμίσουμε ότι το 2021 ο δήμος, μέσα από τα συλλογικά του όργανα, είχε αναλάβει πρωτοβουλία για την επίμαχη αναγνώριση του ιστορικότερου οικισμού της Ροδόπης, με το ΦΕΚ να εκδίδεται ένα χρόνο μετά, στην εκπνοή του Μαΐου του 2022. Οι υγειονομικές συνθήκες δεν βοήθησαν τη δημοτική αρχή να προσδώσει μέχρι τώρα την επισημότητα που θα ήθελε στην εν λόγω εκδήλωση. Όμως φαίνεται πως νυν καιρός επέστη.

Μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής ο Δήμαρχος κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, αποκάλυψε πως φιλοδοξία είναι στην σχετική εκδήλωση το παρών να δώσει ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης,  λόγω των ιστορικών δεσμών που συνέδεαν τις δύο πόλεις κατά την αρχαιότητα, αλλά και η υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη, «ώστε να δοθεί μια έμφαση διαφορετικού τύπου στη Μαρώνεια». Η ημερομηνία της εκδήλωσης ακόμα παραμένει ανοιχτή όπως επεσήμανε ο κ. Χαριτόπουλος, καθώς εξαρτάται από τρεις παράγοντες, την ημερομηνία των εκλογών, τις εκδηλώσεις του δήμου, καθώς και το πρόγραμμα των προσκεκλημένων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην ίδια λογική εντάσσεται και η ημερομηνία έλευσης της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Χαραλάμπους στη Μαρώνεια από τη Μητρόπολη Πειραιώς, με τον δήμαρχο να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής όσο και τον Μητροπολίτη Πειραιώς.

Μιλώντας για τη Μαρώνεια, ο δήμαρχος αποκάλυψε ακόμα πως επεξεργάζεται σχέδιο για την αξιοποίηση του παλιού σχολείου, το οποίο μετά την αποχώρηση του Λιμενικού Φυλακίου, παραμένει αναξιοποίητο. «Ίσως εκεί μπορέσουμε να κάνουμε ένα Επισκοπείο μαζί με εκκλησιαστικό μουσείο σε συνεννόηση με τον Μητροπολίτη, αλλά και την εμπλοκή της περιφέρειας μέσω ΕΣΠΑ» μετέφερε ο κ. Χαριτόπουλος, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει πως «αυτό είναι ένα μακρόπνοο σχέδιο για την ιστορική μας Μαρώνειας».

Ο σχεδιασμός εργασιών και εκδηλώσεων

Ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών αναφέρθηκε και στον προγραμματισμό δράσεων και έργων του δήμου για το επόμενο διάστημα. Στον τομέα του πολιτισμού επεσήμανε πως θα σχεδιαστούν κάποιες εκδηλώσεις για τις απόκριες, ενώ όσο αφορά τα έργα που τρέχει ο δήμος,  αναμένεται αυτές τις μέρες να εγκατασταθεί και ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο ύδρευσης των Σαπών. Παράλληλα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τα αντιπλημμυρικά έργα σε όλη την έκταση του δήμου «με στόχο να περάσει ο χειμώνας ανώδυνα και ανεπαίσθητα» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαριτόπουλος, και θα ακολουθήσουν εργασίες στο οδικό δίκτυο τόσο το αγροτικό όσο και των οικισμών, «ειδικά σε όσες περιοχές για χρόνια έμειναν παραμελημένες» υπογράμμισε κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.