«Επισημη πρωτη» για τη Λαικη Ενοτητα στη Ροδοπη

Ηλίας Ιωαννίδης «Πρέπει να ξεφύγει ο κόσμος από τη φυλακή του ευρώ»

«Πρεμιέρα» έκανε και στη Ροδόπη την Παρασκευή το νεοϊδρυθέν κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η Λαϊκή Ενότητα, με την παρουσίαση των αρχών και των κεντρικών αξόνων της από τον πρώην βουλευτή Καβάλας και εκ νέου υποψήφιο κ. Ηλία Ιωαννίδη.
 
Η πρώτη επίσημη συνέντευξη τύπου των μελών της Λαϊκής Ενότητας πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης μας, παρουσία μελών και φίλων του κόμματος αλλά και μερίδας υποψηφίων που συνθέτουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος για την προσεχή εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτέμβρη, μεταξύ των οποίων και ο κ. Μουσταφά Τσολάκ. 

Ηλίας Ιωαννίδης «Θα υπερασπιστούμε τον αγώνα που είχε αναλάβει αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στα μνημόνια και τους δανειστές»

«Η Λαϊκή Ενότητα δημιουργήθηκε τώρα, κάτω από τις τρέχουσες πολιτικές συγκυρίες και μετά την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει το μνημόνιο. Έτσι, ελήφθη η απόφαση να σχηματοποιηθεί αυτή η νέα κοινοβουλευτική μας ομάδα με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και να συγκροτούμε ανά την Ελλάδα εκλογικές επιτροπές. «Αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε την κίνηση μας, να κατέβουμε στις εκλογές για να υπερασπιστούμε το “όχι”, του 62% του ελληνικού λαού. Μετά από τόσο δύσκολες συνθήκες και επικοινωνιακές προσπάθειες από ντόπιες αλλά και ευρωπαϊκές δυνάμεις κατάφερε να αποτραπεί αυτό το “όχι” και να μετατραπεί σε ναι», ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης.
 
Επεξηγώντας τους λόγους της αποχώρησης των πρώην βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συγκροτήσουν τη Λαϊκή Ενότητα ο κ. Ιωαννίδης επεσήμανε ότι αυτό έγινε για να συνεχιστεί ο αγώνας που είχε αναλάβει αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στα μνημόνια και στις προτάσεις των δανειστών. «Ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά άλλαξε πολιτική. Τώρα αυτόν τον αγώνα πρέπει εμείς να τον υπερασπιστούμε και να προτείνουμε λύσεις», δήλωσε. 

«Έπρεπε να παρουσιάσουμε στην κοινωνία ένα άλλο σχέδιο στο οποίο η αλλαγή νομίσματος είναι υποχρεωτική και θα την υπηρετήσουμε»

Το πρόβλημα που τίθεται κατά τον κ. Ιωαννίδη δεν είναι νομισματικό, αλλά πολιτικό, καθώς «ο άνεργος άνθρωπος δεν μπορεί να τρομάξει από την αλλαγή νομίσματος, από τη στιγμή που δεν έχει χρήματα». Η πολιτική που σκοπεύει να χαράξει η Λαϊκή Ενότητα δεν μπορεί να υλοποιηθεί στα πλαίσια που θέτει η ΕΕ, κατά τον πρώην βουλευτή. Το αρχικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να πετύχει μια συμφωνία στο πλαίσιο της Ευρωζώνης που να έχει σχέση με το πρόγραμμα που παρουσίασε στην κοινωνία, κάτι που τα νυν στελέχη της ΛΑ.Ε. εξ αρχής τόνιζαν ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί. «Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχτηκε ένα πολύ χειρότερο μνημόνιο από τα προηγούμενα, το υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να το υλοποιήσει. Νομίζαμε ότι μέσα στην Ευρωζώνη μπορούσαμε να αλλάξουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη ακόμα, όμως αυτό αποδείχτηκε ανέφικτο» υπογράμμισε, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «έπρεπε να παρουσιάσουμε στην κοινωνία ένα άλλο σχέδιο στο οποίο η αλλαγή νομίσματος είναι υποχρεωτική και θα την υπηρετήσουμε. Δεν είμαστε εκ των προτέρων οπαδοί της δραχμής, αλλά υποστηρικτές της άλλης οπτικής που προτείνουμε». 

«Δε νομίζω ότι είναι προσαρμογή να υλοποιείς το πρόγραμμα των αντιπάλων σου»

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη η προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ στα δεδομένα των δανειστών οδήγησε σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα και αυτό οδηγεί τη ΛΑ.Ε να μην επιθυμεί να προσαρμοστεί σε ανάλογες καταστάσεις. «Να υλοποιείς το πρόγραμμα των αντιπάλων σου δεν νομίζω ότι είναι προσαρμογή», παρατήρησε αναφορικά με τη μέχρι τώρα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβανόμενος ότι η προσπάθεια και οι προτάσεις του κόμματος έχουν σοβαρές δυσκολίες, αλλά δε θα ακολουθήσουν το δρόμο που ακολούθησαν τα άλλα κόμματα. Ο κ. Ιωαννίδης δε έκανε λόγο για προσπάθεια αποτροπής των σχεδίων της ΛΑ.Ε, μέσω της σύντομης προεκλογικής περιόδου, λέγοντας ότι «εμείς πιστεύουμε πως οι εκλογές προκηρύχτηκαν τόσο γρήγορα για να αποτραπούν οι προσπάθειές μας και να μην προλάβουμε να δημιουργήσουμε κόμμα». 

«Πρώτη φορά αριστερά! Αριστερά να την κάνει ο Θεός»

Ο κ. Ιωαννίδης αποκάλυψε ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις, γεγονός για το οποίο ευθύνεται η πλειοψηφία του κόμματος. «Εμείς, λοιπόν, δεν δεχόμαστε ότι δεν υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις, όπως είπε ο κ. Τσίπρας. Απλά, εκείνος δεν πήρε καμία εναλλακτική, γιατί στις διαπραγματεύσεις πήγε με το δόγμα “πάση θυσία στο ευρώ”. Έτσι, όταν οι δανειστές αρνήθηκαν τις προτάσεις μας και μας πρότειναν να φύγουμε από το ευρώ εμείς παραδοθήκαμε», ανέφερε με δεικτικό ύφος, προσθέτοντας «πρώτη φορά αριστερά! Αριστερά να την κάνει ο Θεός». 

«Θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και η ΛΑ.Ε θα συγκροτήσει ένα αντιμνημονιακό μέτωπο»

Αναφορικά με το μετεκλογικό σκηνικό, ο πρώην βουλευτής Καβάλας και εκ νέου υποψήφιος υπογράμμισε ότι υπάρχει η πίστη πως δεν θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση από ένα ή δύο κόμματα. Τα μέλη της ΛΑ.Ε θεωρούν ότι μετεκλογικά θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη σκοπεύει να συγκροτήσει ένα αντιμνημονιακό μέτωπο και να παλέψει απέναντι σε ανάλογες πολιτικές. «Μετά τις εκλογές επιθυμούμε αυτό το σύνολο που πάμε να οργανώσουμε να μεγαλώσει. Ήδη 19 κόμματα και συλλογικότητες συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα. Όχι μόνο από το χώρο της αριστεράς, αλλά και πατριωτικές και άλλες δυνάμεις. Μετά τις εκλογές το σύνολο αυτό θα πάρει μορφή, θα γίνει κόμμα με συνέδριο και καταστατικό» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

«Το πρόβλημα μας ήταν η πολιτική βούληση που δεν υπήρχε»

Ο κ. Ιωαννίδης παρατήρησε ακόμη ότι η απαγόρευση της συζήτησης για τη δραχμή είναι κάτι πρωτόγνωρο, η ΛΑ.Ε ωστόσο θέτει ενόψει εκλογών το ζήτημα αυτό και καλεί το λαό να το συζητήσει επ’ αυτού. «Πρέπει να ξεφύγει ο κόσμος από τη φυλακή του ευρώ. Το πρόβλημα μας ήταν η πολιτική βούληση που δεν υπήρχε», τόνισε. Την Τετάρτη η ΛΑ.Ε πρόκειται να παρουσιάσει το σύνολο του προγράμματος της, σύμφωνα με το οποίο η μετάβαση πρέπει να γίνει σταδιακά, ώστε να μην πληγούν οι ομάδες που έχουν ανάγκη, δηλαδή οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι. «Θα υποχρεωθούμε να παράγουμε για να μειώσουμε τις εισαγωγές. Θα έχουμε ένα διάστημα ενός χρόνου που το στάδιο μετάβασης θα είναι δύσκολο αλλά όχι πιο δύσκολο από αυτά που βιώνουμε», εξήγησε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.