Επιπλεον 7.000 Ελληνες του εξωτερικου στις εκλογες της 25ης Ιουνιου

Ενδέχεται να αυξηθεί και ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων

Οι Έλληνες του εξωτερικού θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν μία ημέρα πριν από τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, όπως έγινε και στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Πέραν των 22.857 εγγεγραμμένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, στις δεύτερες εκλογές θα μπορούν να ψηφίσουν περίπου 7.000 επιπλέον ψηφοφόροι, οι οποίοι έκαναν ετεροχρονισμένα την αίτηση εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους και είχε παρέλθει η προθεσμία που είχε τεθεί για τις πρώτες εκλογές, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό περί των 30.000. Πλέον, εφόσον πληρούν τα κριτήρια, θα συμπεριληφθούν κανονικά στις νέες λίστες του υπουργείου Εσωτερικών.

Η αύξηση των εγγεγραμμένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού ενδέχεται να αυξήσει και τον αριθμό των εκλογικών τμημάτων, καθώς για να δημιουργηθεί χρειάζεται μίνιμουμ 40 ψηφοφόρους. 

Αναλυτικά, μπορούν να ψηφίσουν στις επαναληπτικές εκλογές όσοι είχαν υποβάλει αίτηση η οποία εγκρίθηκε 12 ημέρες πριν από την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών. Ως εκ τούτου, αν η ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών είναι η 29η Μαΐου θα μπορούν να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού των οποίων η αίτηση της εγγραφή τους είχε εγκριθεί 12 ημέρες πίσω, ήτοι στις 17 Μαΐου.

Τι θα ισχύσει για όσους κάνουν τώρα αίτηση εγγραφής στους καταλόγους του εξωτερικού;

Διαφορετική είναι η αντιμετώπιση για όσους Έλληνες θελήσουν τώρα να ξεκινήσουν τη διαδικασία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού. Οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 101 του Ν. 5003/2022 (Α΄230), εγγραφές ή μεταβολές αιτήσεων που γίνονται σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 ημερών πριν την προκήρυξη των εκλογών θα καταχωρίζονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού μετά τη διενέργεια των εκλογών. Ως εκ τούτου, η εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού θα ολοκληρωθεί στο μέλλον.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.