Επιφυλαξεις για τα αιολικα στη Ροδοπη

Ναι σε 2 αιολικά στα ορεινά, όχι στο αιολικό πάρκο κοντά στην Κομοτηνή από το Περιφερειακό Συμβούλιο

Συνολικά θα αντιμετωπίσει το θέμα της χωροθέτησης των αιολικών η Περιφέρεια

Το θέμα της χωροθέτησης των αιολικών πάρκων στην Περιφέρεια ΑΜΘ, και ο τρόπος με τον οποίο αυτή μπορεί να εξορθολογιστεί ή και να περιοριστεί, συζητήθηκε την Τρίτη 13 Απριλίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με αφορμή την εισαγωγή τεσσάρων θεμάτων εγκατάστασης αιολικών πάρκων στη Ροδόπη.

Οι απόψεις διίσταντο, ακόμα και εντός των παρατάξεων, για το αν θα πρέπει ή όχι να δημιουργηθούν, και πού, κάτι που φαίνεται και στο τελικό αποτέλεσμα των γνωμοδοτήσεων του Συμβουλίου: Σε δύο αιολικά πάρκα, που χωροθετούνται στα ορεινά, το Συμβούλιο έδωσε θετική, κατά πλειοψηφία γνωμοδότηση, ενώ για το μεγάλο πάρκο κοντά στην Κομοτηνή, η γνωμοδότηση ήταν ομόφωνα αρνητική. Το τελευταίο θέμα δε, που αφορά δημιουργία αιολικού κοντά στον οικισμό της Χλόης, αναβλήθηκε για να συζητηθεί εκ νέου.

Πρόβλημα ο τρόπος της χωροθέτησης

Της άποψης ενάντια στη θετική γνωμοδότηση για τα αιολικά πάρκα που ήρθαν στο Συμβούλιο ηγήθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» κ. Κώστας Κατσιμίγας, ο οποίος εξέθεσε εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου τις ενστάσεις που έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο και το προηγούμενο διάστημα.

Ειδικά για τον Αιολικό Σταθμό συνολικής ισχύος 44,80MW στη θέση «ΛΟΦΟΣ – ΠΟΥΛΙΑ» του Δ. Αρριανών, ανεμογεννήτριες του οποίου βρίσκονται πολύ κοντά στον οικισμό του Κέχρου, εστίασε την κριτική του και στο γεγονός ότι, λίγες ημέρες αφού το τοπικό Συμβούλιο εκφράστηκε αρνητικά, ο πρόεδρος του, μαζί με αντιδήμαρχο του Δήμου Αρριανών, υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό με την εταιρεία για την παροχή αντισταθμιστικών, τα οποία χαρακτήρισε «χάντρες και καθρεφτάκια».

Επιφυλάξεις για το θέμα της χωροθέτησης των αιολικών πάρκων, μιας και οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στην ΡΑΕ προς αδειοδότηση ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα είναι πάρα πολλές, εκφράστηκαν και από άλλους συμβούλους, τόσο από τις παρατάξεις της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης.

Μάλιστα από αρκετούς προτάθηκε να υπάρξει διερεύνηση της ικανότητας της περιοχής να «αντέξει» αυτό τον αριθμό αιολικών, αλλά και να μπουν κάποιοι κανόνες, ώστε οι εταιρείες να γνωρίζουν πέρα από το νομικό πλαίσιο, και τις θέσεις των τοπικών κοινωνιών για την χωροθέτηση κοντά σε οικισμούς, ή σε χώρους σπάνιας φυσικής ομορφιάς.

Φ. Καζάκου: Ναι στις επενδύσεις ΑΠΕ αλλά επί τη βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της περιφερειακής συμβούλου Ροδόπης κ. Φελίνας Καζάκου η οποία ξεκαθάρισε πως «ήμουν και είμαι, υπέρ της ανάπτυξης επενδύσεων που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ως αναγκαία προτεραιότητα προστασίας του περιβάλλοντος και της οικονομίας». Ωστόσο η ίδια έσπευσε να αντιτείνει πως «θεωρώ αδιανόητο και εκπλήσσομαι με την επιμονή κάποιων που θέλουν να μετατρέψουν τη Ροδόπη σε ένα τεράστιο Αιολικό Πάρκο, με τους σταθμούς αιολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να τοποθετούνται σε απόσταση μόλις τριών και τεσσάρων χιλιομέτρων έξω από οικισμούς, ακόμη και από την πόλη της Κομοτηνής».

Παράλληλα η κ. Καζάκου επεσήμανε με νόημα πως «υπέρμαχοι αυτών των επενδύσεων είναι πολλοί αυτοδιοικητικοί της Ροδόπης και διερωτώμαι ποιο το αναλογικό όφελος των κατοίκων της Ροδόπης».

«Η ανεξέλικτη δημιουργία αιολικών σταθμών δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς να λαμβάνονται υπόψη όλα τα περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις συνήθεις αντιδράσεις που αφορούν την αλλοίωση του φυσικού οικοσυστήματος. Οι συνεχείς εγκρίσεις αντίστοιχων επενδύσεων στερούν από την περιοχή μας από άλλου τύπου επενδύσεις. Επιφέρουν επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην κτηνοτροφία, στην τουριστική προοπτική των εναλλακτικών μορφών τουρισμού (οικοτουρισμός) ακόμη και στη γεωργία» εξήγησε η κ. Καζάκου για να υπογραμμίζει καταλήγοντας πως «κρίνεται απαραίτητη προϋπόθεση η πραγματοποίηση εκ μέρος της διοίκησης της περιφέρειας, μελέτης των προϋποθέσεων, των δυνατοτήτων και των προδιαγραφών αντίστοιχων επενδύσεων τόσο για την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης αλλά και για τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες».

Τελικά το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο, καθώς και ένα δεύτερο ισχύος 10,8 MW, στη θέση «Μεταλλικόν», που χωροθετείται περίπου 2,5 χλμ δυτικά του οικισμού Δρανιά, 1,5 χλμ βόρεια του οικισμού Κάτω Δροσίνη και 3 χλμ βορειοανατολικά του οικισμού Δρύμη εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία.

Όχι στο πάρκο στην πεδιάδα της Κομοτηνής

Εντελώς αρνητικό ήταν όμως το σώμα για το αιολικό πάρκο που σχεδιάζεται στην πεδιάδα της Κομοτηνής.

Το έργο ξεκίνησε να αδειοδοτείται πριν από τρία χρόνια, με μεγαλύτερη ισχύ, με το Περιφερειακό Συμβούλιο τότε να γνωμοδοτεί θετικά για το πάρκο, με είκοσι δύο ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 4MW έκαστη, και συνολική ισχύ 88MW, το τέλος του 2019, με ψήφους 40 υπέρ και 3 κατά.

Η εταιρεία όμως χρειάστηκε να κάνει αλλαγές στο έργο, και τελικά το επανέφερε προς έγκριση, με συνολική ισχύ 84 ΜW και δεκατέσσερεις ανεμογεννήτριες, μεγαλύτερης ονομαστικής ισχύος, 6 MW η κάθε μία.

Όμως αυτή τη φορά όλες οι πλευρές εξέφρασαν επιφυλάξεις για την κατασκευή του στην πεδινή περιοχή που περικλείεται από τους οικισμούς Ροδίτη, Λαμπρό, Γρατινή, Βραγιά, Πάσσος, Άρατος, Ανθοχώρι, Θρυλόριο, και τελικά η γνωμοδότηση ήταν ομόφωνα αρνητική.

Να σημειωθεί κλείνοντας πως για το τελευταίο πάρκο ισχύος 36ΜW που θα δημιουργηθεί κοντά στην περιοχή της Χλόης δεν λήφθηκε απόφαση, μιας και αποσύρθηκε για να έρθει σε επόμενη συνεδρίαση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.