Επιχειρηματικοτητα και υγιη αναπτυξη θελει για τη Ροδοπη ο Χρηστος Σταικουρας

Όλη τη Ροδόπη επισκέφτηκε κλιμάκιο της Κυβέρνησης την Τετάρτη, για θέματα Οικονομίας, Πολιτισμού και Υγείας

Έμφαση στην επιχειρηματικότητα και την υγιή ανάπτυξη, ώστε να μείνουν ή να επιστρέψουν οι άνθρωποι της Ροδόπης στην περιοχή, θέλει να δώσει το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τον Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα, που βρέθηκε στην Κομοτηνή την Τετάρτη 6 Ιουλίου επικεφαλής κλιμακίου στελεχών της Κυβέρνησης αποτελούμενο από τον Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Υγείας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, και τους βουλευτές Φωτεινή Αραμπατζή, Κων/νο Βλάσση, Σπύρο Τσιλιγγίρη και Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως με τις πολιτικές τους θέλουν να δώσουν έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και του ιδιωτικού τομέα, που θα φέρουν με τη σειρά τους νέες θέσεις απασχόλησης, και υγιή ανάπτυξη, και σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουν να κινούνται.

Αναφέρθηκε δε στην ανάγκη, να αναπτυχθούν στοχευμένες πολιτικές, όσο το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά, σε μια περιοχή όπως η Ροδόπη, που για πολλούς διαφορετικούς λόγους πρέπει να ενισχυθεί. Προειδοποίησε παρόλα αυτά πως θα πρέπει, με την αβεβαιότητα που υπάρχει τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και στο υγειονομικό πεδίο, να έχει η κυβέρνηση κάτι στην άκρη για ακραίες περιπτώσεις.

Να έρθουν οι νέοι άνθρωποι πίσω ζήτησε ο Μητροπολίτης

Όλο το κλιμάκιο βρέθηκε μαζί στην πρώτη στάση των επισκέψεων, στο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, όπου συνομίλησαν με αυτόν τόσο για θέματα της τοπικής εκκλησίας, όσο και για την κατάσταση της περιοχής.

Μάλιστα ο Σεβασμιώτατος τόνισε προς όλους ότι «το μόνο που ζητάμε για την περιοχή, είναι υγιής ανάπτυξη στη Ροδόπη και τη Θράκη», επισημαίνοντας πως το στοίχημα της σημερινής κυβέρνησης αλλά και κάθε κυβέρνησης, θα πρέπει να είναι να έρθουν οι νέοι άνθρωποι πίσω.

Κοντά στην κοινωνία της Ροδόπης

Ο κ. Σταϊκούρας σε δηλώσεις του τόνισε πως η περιοδεία τους αποτελεί μια ευκαιρία να ακούσουν, να ξεδιπλώσουν πολιτικές, αλλά και προτεραιότητες για την επόμενη περίοδο. «Είναι σημαντικό να συζητάς με την κοινωνία, να αφουγκράζεσαι τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και κάθε φορά να βελτιστοποιείς τις πολιτικές επ’ ωφέλεια του συνόλου της κοινωνίας, ιδιαίτερα όμως της μεσαίας τάξης και των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων» σημείωσε.

Αυτή η κυβέρνηση, επεσήμανε, σε όλους τους τομείς και ειδικά στο πεδίο της οικονομίας, είναι απολύτως συνεπής με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Έτσι μείωσαν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, για το σύνολο της χώρας, ενώ ιδιαίτερα για τη Ροδόπη, σημείωσε ενδεικτικά πως ο ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν οι πολίτες είναι 5,5 εκ. ευρώ λιγότερος, από αυτόν που πλήρωναν το 2018.

Μέσα στην υγειονομική κρίση, δόθηκαν πάνω από 96 εκατ. ευρώ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για να στηριχθούν, σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ λύνονται θέματα που εκκρεμούσαν για περισσότερα από 10 χρόνια, όπως το 12%, και περισσότερες από 387 επιχειρήσεις έχουν ήδη αξιοποιήσει αυτό το εργαλείο της πολιτείας, συμψηφίζοντας φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές.

«Είμαστε κοντά στην κοινωνία, ώστε να περιορίσουμε τις πράγματι δυσμενείς συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, στο διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη» ανέφερε ο υπουργός, ενώ μίλησε, επ’ ευκαιρία της επίσκεψής του στο Μητροπολίτη, για την στήριξη που παρέχουν στην Εκκλησία, στηρίζοντας το δύσκολο αλλά πολύτιμο έργο της.

«Η Ελληνική πολιτεία, η κυβέρνηση συνολικά, συλλογικά, σε επίπεδο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και την πίεση του Ευριπίδη Στυλιανίδη για να κάνουμε όσα μπορούμε περισσότερα, θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε επ’ ωφελείας του πολίτη» ανέφερε.

Φράγμα Ιάσμου και παρέμβαση στην ΕΤΑΔ

Στον κ. Σταϊκούρα τέθηκαν μια σειρά από θέματα κατά την επίσκεψή του στην πόλη μας, από την διαφυγή συναλλάγματος από την περιοχή μας προς τη Βουλγαρία, λόγω της υψηλής τιμής των καυσίμων, αλλά και ζητήματα χρηματοδότησης υποδομών, όπως το φράγμα Ιάσμου  και την αξιοποίηση των ιδιοκτησιών της ΕΤΑΔ, τόσο στην Κομοτηνή όσο και το παραλιακό μέτωπο.

Επίσης ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης επανέλαβε την πρότασή του για την εγκατάσταση Ελλήνων Ομογενών από την Ουκρανία, ιδίως σε αγροτικές περιοχές, για την ενίσχυσή τους.

Ειδικά για το Φράγμα Ιάσμου, συζητήθηκε η προσπάθεια για ένταξη του στο Ταμείο Ανάκαμψης, μιας και είναι ώριμο και εκκρεμεί μόνο η έγκριση της επικαιροποιημένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Όσο για το θέμα της ΕΤΑΔ, και την αξιοποίηση των ακινήτων, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως θα έρθει σε επαφή με την Εταιρεία, όμως αυτή, είναι  στο Υπερταμείο, και έτσι ανεξάρτητη από το υπουργείο Οικονομικών.

Την επόμενη περίοδο, σε όλη τη χώρα όσο αφορά τις εκτάσεις, θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα περίφημα κατεχόμενα, με κτήσεις γης από ιδιώτες που ανάγονται στον προηγούμενο ή και τον προπροηγούμενο αιώνα, και το θέμα δυσκολεύει γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση πέρασε το σύνολο των ακινήτων στην ΕΤΑΔ.

Το δεύτερο είναι το θέμα του αιγιαλού, που θεωρεί πως θα έχουν λύσει μέχρι το τέλος του 2022, και τελευταία είναι η περιουσία της ΕΤΑΔ, και ο τρόπος με τον οποίο αυτή αξιοποιείται.

Οι διαγωνισμοί βγήκαν άγονοι, κάτι που μπορεί να οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο έγιναν, αλλά και στην έλλειψη ενδιαφέροντος. «Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να σας φέρω σε επαφή με τους αρμόδιους της ΕΤΑΔ, για να λάβουμε μια απάντηση» ανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.