Επερωτηση στο περιφερειακο συμβουλιο απο τον Χρηστο Τρελλη

Για τις καθυστερήσεις αδειών εγκατάστασης κτηνοτροφικών μονάδων στον Έβρο - Λόγω ανάσυρσης νόμου… από την εποχή του Μεταξά

Επερώτηση προς τους περιφερειάρχες Έβρου και αγροτικής οικονομίας κατέθεσε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης ΑΜ-Θ» κ. Χρήστος Τρέλλης σχετικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις εκδόσεις αδειών εγκατάστασης των κτηνοτροφικών μονάδων στην ΠΕ Έβρου. Αιτία των καθυστερήσεων σύμφωνα με τον κ. Τρέλλη είναι η ανάσυρση «από το χρονοντούλαπο νόμων της Δικτατορικής- Φασιστικής εποχής του Μεταξά», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην επερώτηση, σύμφωνα με τους οποίους για την έκδοση των αδειών εγκατάστασης κτηνοτροφικών μονάδων απαιτείται η γνωμοδότηση των στρατιωτικών υπηρεσιών με αποτέλεσμα να καθίσταται η διαδικασία χρονοβόρα. 

Αναλυτικά η επερώτηση έχει ως κάτωθι:

«Ανυπέρβλητα εμπόδια έχουν ανακύψει στην Π.Ε.ΕΒΡΟΥ για την έκδοση αδειών εγκατάστασης των κτηνοτροφικών μονάδων καθώς και εγκατάσταση – παραχώρηση γηπέδων από το Δασαρχείο για την ίδρυση κτηνοτροφικών μονάδων.
 
Μέσα στο 2015 έχουν εκδοθεί το πολύ δύο – τρεις άδειες και εκκρεμούν δεκάδες στην επιτροπή σταυλισμού αλλά και στο Δασαρχείο για παραχώρηση.
 
Αν και με βάση το Νόμο 4056/12, αρμόδια για την έκδοση άδειας εγκατάστασης είναι η Επιτροπή Σταυλισμού που αποτελείται από υπαλλήλους των Δ/νσεων ΔΑΟΚ, Υγείας, Περιβάλλοντος που είναι υπεύθυνη για την τήρηση όλων των προβλεπόμενων από τον Νόμο αποστάσεων και εξαιρέσεων (οικισμούς, στρατόπεδα, χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος, αρχαιολογικούς χώρους κλπ.).
 
Στις αρχές του 2015 μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη ΔΑΟΚ Έβρου, δεν γνωρίζουμε εάν έγινε με έγκριση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε.Εβρου κ. Δ. Πέτροβιτς, ή με πρωτοβουλία υπηρεσιακών παραγόντων, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχαν εκπρόσωποι των στρατιωτικών υπηρεσιών και η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης. Στην συγκεκριμένη σύσκεψη ανασύρθηκαν από το χρονοντούλαπο νόμοι της Δικτατορικής- Φασιστικής εποχής του Μεταξά: Α.Ν. 376/1936 (ΦΕΚ 546/Α/1936) Α.Ν. 1731/1939 (ΦΕΚ 192/Α΄/1939) όπου με βάση αυτούς, θα πρέπει να γνωμοδοτούν οι στρατιωτικές υπηρεσίες για την έκδοση των αδειών εγκατάστασης των κτηνοτροφικών μονάδων, με αποτέλεσμα πέρα των άλλων η διαδικασία να καθίσταται χρονοβόρα.
 
Έχοντας υπ’ όψιν ότι βρίσκονται σε εκκρεμότητα η έκδοση αδειών που αφορούν την ολοκλήρωση σχεδίων βελτίωσης και νέων αγροτών του μέτρου 1.1.2.
 
Με βάση τους παραπάνω νόμους, εγκαταστάθηκαν τότε στην περιοχή μας οι περίφημες μπάρες που απαγορευόταν η ελεύθερη κίνηση των κατοίκων των παραμεθορίων περιοχών στα πλαίσια του τότε δικτατορικού-φασιστικού καθεστώτος.
 
Οι νόμοι αυτοί κατέστηκαν ανενεργοί και καταργήθηκαν οι μπάρες το 1996 με απόφαση του τότε Υπουργού Άμυνας Γ. Αρσένη.
 
Με βάση το Νόμο 4056/12 καθώς και την ερμηνευτική εγκύκλιο ΥΠΑΤ (ΑΠ: 2025/113925-12/09/2014) που αφορούν την αδειοδότηση σταυλικών εγκαταστάσεων, πουθενά δεν αναφέρονται οι παραπάνω φασιστικοί νόμοι και δεν απαιτείται καμία γνωμοδότηση από τις στρατιωτικές υπηρεσίες.
 
ΕΠΕΡΩΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ:
 
Τι μέτρα θα λάβουν άμεσα ώστε να μη χρησιμοποιούνται οι ανενεργοί δικτατορικοί – φασιστικοί νόμοι από τις υπηρεσίες της Π.Ε. και το Δασαρχείο που μας επαναφέρουν σε άλλες εποχές.
 
Πώς συμμετείχε στην συγκεκριμένη σύσκεψη, από ποιον καλέστηκε και με ποια αρμοδιότητα η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης.
Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ήταν σε γνώση και είχε την έγκριση του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε.ΕΒΡΟΥ;»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.