Επεμεινε στα περι «Τουρκικης μειονοτητας» ο Υφυπουργος Εξωτερικων της Τουρκιας

Κατά την «ιδιωτική» επίσκεψή του στην Κομοτηνή

Στην Κομοτηνή βρέθηκε λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι της Τετάρτης 5 Μαΐου ο τούρκος υφυπουργός εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, όπου κατευθύνθηκε στο Τουρκικό Προξενείο. Εκεί τον περίμενε ο Τούρκος Πρόξενος μαζί με τους ψευδομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης. Ο ίδιος κατά την άφιξή του με ανάρτηση στο Twitter  έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα» γράφοντας πως «είμαστε στην Κομοτηνή, σημαντική πόλη της Τουρκικής Μειονότητας στη Δυτική Θράκη».

Στο ίδιο ύφος προκλητικών αναρτήσεων επιδόθηκε και νωρίτερα από τη Θεσσαλονίκη, όπου πάλι μέσω twitter ενημέρωνε πως «συναντήθηκα με εκπροσώπους της Τουρκικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Πιέσεις, περιορισμοί στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας κατά των ανθρώπων μας είναι απαράδεκτες. Είμαστε πάντα κοντά στους δικούς μας ανθρώπους που διατηρούν την ταυτότητα και τη θρησκεία τους απέναντι σε κάθε αντιξοότητα. Ξεκινήσαμε την επίσκεψή μας στους δικούς μας ανθρώπους στην Ελλάδα από το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Δημοκρατίας μας. Εργαζόμαστε ώστε να είμαστε πρωτοπόροι στην ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας, υπό το μότο «ειρήνη στο σπίτι μας, ειρήνη στον κόσμο».

Να σημειωθεί ότι ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν θα συνεχίσει αύριο τις επισκέψεις και επαφές του στη Θράκη, όπου θα κατευθυνθεί πρώτα στην Ξάνθη και ακολούθως στο Διδυμότειχο προτού επιστρέψει στην Τουρκία μέσω Κήπων.

Απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Σκληρή απάντηση στον τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τα όσα είπε από τη Θεσσαλονίκη, περί καταπάτησης των θρησκευτικών ελευθεριών της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα και απαράδεκτες πιέσεις στην “τουρκική κοινότητα”.

Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής, τονίζουν διπλωματικές πηγές και υπογραμμίζουν ότι στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Επίσης, αναφέρουν πως η Μουσουλμανική Μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.00 κατοίκους, Έλληνες πολίτες, και προσθέτουν πως στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη.

Τέλος, οι ίδιες διπλωματικές πηγές διαμηνύουν πως οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.