Επανερχεται το θεμα της διασωσης του Παλαιου Δικαστικου Μεγαρου Κομοτηνης

Λύση για την διάσωσή τους το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων «ΗΛΕΚΤΡΑ»

Την πρόταση της έκδοσης ψηφίσματος διαμαρτυρίας προς την κεντρική διοίκηση για την αδράνεια από πλευράς των αρμοδίων στο ζήτημα της διάσωσης του Παλαιού Δικαστικού Μεγάρου της Κομοτηνής κατέθεσε στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής κ.Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, επικαιροποιώντας το πάγιο αίτημα φορέων και τοπικής κοινωνίας ώστε να το κτίριο να βγει από τη λήθη του χρόνου.

Αφορμή για την επαναφορά του κατατεθειμένου πολλάκις στην ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ), τόσο από πλευράς του Δήμου Κομοτηνής όσο και από πολιτικούς και μη εκπροσώπους της πόλης, και από πλευράς της κ. Στογιαννίδου στάθηκε και η προαναγγελία του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτηρίων «ΗΛΕΚΤΡΑ» που θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο αποκατάστασής του.

Να υπενθυμίσουμε πως μόνο εντός του τελευταίου μήνα, το θέμα επανάφερε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο με επερώτησή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Υπουργό Επικρατείας τόσο ο βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ κ.Ιλχάν Αχμέτ, όσο και ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Γιώργος Κυμπαρίδης ο οποίος σε ανάρτησή του υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη συστράτευσης όλων προς την διάσωση του ιστορικής αξίας κτηρίου της πόλης μας.

Καθημερινός «μάρτυρας» της κατάρρευσής του η τοπική κοινωνία

Η κ. Στογιαννίδου σε σχετική της ανάρτηση που προηγήθηκε της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και στην οποία προανήγγειλε την κατάθεση του ψηφίσματος, επανέλαβε το αίτημα παραχώρησης του κτιρίου στον Δήμο Κομοτηνής, υπογραμμίζοντας ωστόσο την αδράνεια των αρμοδίων από πλευράς Υπουργείου και ΤΑΧΔΙΚ, παρά και τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις κατά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα και Προέδρου του Δ.Σ. του ΤΑΧΔΙΚ κ. Αλεξανδρή για την εξέλιξη του αιτήματος.

Όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η κ. Στογιαννίδου πρόκειται για ένα εμβληματικό κτίριο της Κομοτηνής, στη κατάρρευση του οποίου γίνεται μάρτυρας σύσσωμη η τοπική κοινωνία καθημερινά. Μάλιστα η ίδια υπογράμμισε και τις επικίνδυνες για τους διερχόμενους πολίτες συνθήκες που πλέον έχουν δημιουργηθεί από την εγκατάλειψή του στον χρόνο, με κύριο υπεύθυνο το Υπουργείο που παρά το γεγονός ότι το αίτημα από πλευράς της Δημοτικής αρχής έχει κατατεθεί εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, δεν έχει καν απαντηθεί.

Αδικαιολόγητη και απαράδεκτη η πλήρης απουσία απόκρισης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το ΤΑΧΔΙΚ

«Αυτό ακόμα και υπό συνθήκες covid και υπολειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί» ανέφερε η ίδια, εξηγώντας πως υπάρχει πλήρη απουσία απόκρισης, ακόμα και αρνητικής, για να κάνει λόγο για μία «αδικαιολόγητη και απαράδεκτη καθυστέρηση» η οποία δείχνει ότι «στην Αθήνα δεν έχουν αντιληφθεί τη σημασία, τη σπουδαιότητα αλλά και την κακή κατάσταση αυτού του κτιρίου, το οποίο εδώ και 20 χρόνια δεν λειτουργεί, σήμερα αποτελεί κουφάρι στο κέντρο της πόλης, και το οποίο σύσσωμη η τοπική κοινωνία επιθυμεί να δει να επαναλειτουργεί, όπως στην περίπτωση της Τσανακλείου».

Η κ. Στογιαννίδου επανέλαβε το αίτημα παραχώρησης από πλευράς της δημοτικής αρχής, εξηγώντας πως δεν υπάρχει διαφωνία από πλευράς τους, εφόσον κριθεί ότι αυτό θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως δικαστικό μέγαρο. «Αυτό που λέμε ωστόσο είναι ότι πρέπει, έστω και από την πολιτεία, έστω και από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο οποίο ανήκει, να αξιοποιηθεί το κτίριο και να διασωθεί». «Εάν το υπουργείο δηλώνει αδυναμία – που τότε απερίφραστα είπε ότι δεν υπάρχουν χρήματα δυστυχώς, για να διατεθούν για αυτόν τον σκοπό –  τότε εμείς ερχόμαστε ως δήμος και λέμε ότι εκδηλώνουμε ενδιαφέρον επειδή υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να μας παραχωρηθεί και να το εντάξουμε σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα» εξήγησε η ίδια.

Η πιθανή «λύση» του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ»

Ένα τέτοιο παράδειγμα χρηματοδοτικού προγράμματος αποτελεί και το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των δημοσίων κτιρίων «ΗΛΕΚΤΡΑ» στο οποίο θα μπορούσε να κατατεθεί πρόταση, αν και εφόσον ωστόσο το «ιδιοκτησιακό» καθεστώς του Παλαιού Δικαστικού Μεγάρου είχε επιλυθεί. «Αν είχαμε λάβει ως Δήμο την παραχώρηση και υπήρχε ο σχετικός χρόνος ώστε να ετοιμαστεί και να κατατεθεί ο φάκελος πιθανώς να υποβάλλαμε πρόταση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα» ανέφερε εξηγώντας ωστόσο πως και το ίδιο το Υπουργείο θα μπορούσε να το πράξει καθώς το ποσό της ιδίας χρηματοδότησης για την κεντρική διοίκηση και τα υπουργεία σε έργα ανέρχεται στο 5%, έναντι του 30% που αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση.

«Εάν υποβληθεί από το ίδιο το Υπουργείο πιθανώς να έχει και χρηματοδότησης της τάξεως του 95%, στην οποία εντάσσεται και το κόστος της μελέτης και το κόστος υποβολής φακέλου» εξήγησε, τονίζοντας ότι πρόκειται για αίτηση που μπορεί να μην εγκριθεί ωστόσο εκκινά μια προσπάθεια.

«Εάν δεν υποβληθεί αίτηση, αν δεν γίνει αυτή η προσπάθεια, πώς αυτό το κτίριο θα έρθει σε κάποιο πρόγραμμα και σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο; Θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση το ΤΑΧΔΙΚ και εφόσον μέχρι σήμερα δεν μας το έχει παραχωρήσει, οφείλει να υποβάλει πρόταση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα» ανέφερε υπογραμμίζοντας το σταθερό αίτημα του Δήμου Κομοτηνής για την παραχώρησή του.

«Δεν νομίζω ότι  η τοπική κοινωνία, που δείχνει να είναι σύσσωμη στο συγκεκριμένο θέμα, ανέχεται άλλη ολιγωρία και την απώλεια μιας ακόμη τέτοια ευκαιρίας, η οποία αυτή τη στιγμή είναι απτή» πρόσθεσε, εξηγώντας πως αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και η απάντηση των αρμοδίων Υπουργών στην επερώτηση του κ. Αχμέτ.

Ζήτημα και πολιτικής ευθύνης

Η ίδια ευχήθηκε να υπάρχει ήδη μια πρότερη προετοιμασία από πλευράς του Υπουργείου η οποία θα προκύψει και από την προαναφερθείσα απάντηση, ωστόσο όπως εξήγησε «κρατάω μικρό καλάθι». Η ίδια εξήγησε πως θα προτείνει στο σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου το ψήφισμα διαμαρτυρίας, εφόσον εγκριθεί, να αποσταλεί τόσο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και στο Δ.Σ. του ΤΑΧΔΙΚ, αλλά και στο γραφείο του Πρωθυπουργού, ώστε να λάβουν οι αρμόδιοι γνώση της διαμαρτυρίας αυτής.

«Δεν ξέρω αν έχει νόημα μια ακόμη μετάβαση στην Αθήνα, κάτι το οποίο έχει γίνει, με τους ίδιους υπουργούς που είναι  και σήμερα. Το θέμα το γνωρίζουν και το έχουμε καταστήσει σαφές» συμπλήρωσε για να τονίσει πως «από και πέρα πιστεύω ότι η αδιαφορία αυτή να σταματήσει και η απαράδεκτη αυτή ολιγωρία να πάψει». «Είναι και η ευθύνη όλων αυτών που διαχειρίζονται την τύχη τέτοιων κτιρίων αλλά και ευθύνη πολιτική» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.