Επανερχεται το φασμα της ιδιωτικοποιησης του νερου

Σε οικονομική δυσχέρεια οι ΔΕΥΑ της χώρας λόγω μη κάλυψης του ενεργειακού κόστους από το κράτος

Σε αδιέξοδο θα οδηγήσουν οι συνενώσεις των ΔΕΥΑ που συζητούνται το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με τον Δ. Καρασταύρου

Σε μια κρίσιμη φάση εισέρχονται ο ΔΕΥΑ της χώρας, μιας και η μη κάλυψη της αύξησης του ενεργειακού κόστους από την κυβέρνηση, παρά τις υποσχέσεις, αλλά και η συζήτηση για συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ σε επίπεδο νομού ή και Περιφέρειας, δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει η κυβέρνηση όσο αφορά την δημόσια λειτουργία τους.

Αυτά ήταν ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΕΥΑ, που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, και στο οποίο συμμετείχε ο Αντιδήμαρχος και μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑ Κομοτηνής κ. Δημήτρης Καρασταύρου, που είναι μέλος του ΔΣ της ΕΔΕΥΑ από το 2014. Ο κ. Καρασταύρου μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής για τα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση.

Πλήρης απαξίωση από την κυβέρνηση

Όπως τόνισε, το ΔΣ της ΕΔΕΥΑ πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη περίοδο για της ΔΕΥΑ, αλλά ταυτόχρονα και μεταβατική, μιας και κάποιοι από τους Δημάρχους και εκπροσώπους σε αυτό δεν επανεκλέχθηκαν. Το ΔΣ θα ανασυσταθεί με το νέο έτος, όμως τα προβλήματα δεν περιμένουν, διότι υπάρχει το μεγάλο  πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης και το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ. 

Αυτό απασχόλησε όλα τα μέλη του ΔΣ, μιας και η πολιτεία φαίνεται να δείχνει πλήρη αδιαφορία για το θέμα. Συγκεκριμένα, ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα καλύψει την αύξηση του ενεργειακού κόστους λόγω της ανόδου των τιμών, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι ΔΕΥΑ και ανέρχονταν γύρω στα 110 εκατ. για το σύνολο τους.

Και αυτό γιατί οι ΔΕΥΑ  έχουν  οικιακό τιμολόγιο, ενώ όλες οι βιομηχανίες και  όλοι οι  κοινωφελείς  φορείς έχουν ειδικά τιμολόγια που κοστολογούν την ανάγκη της εξυπηρέτησης της ενέργεια από ηλεκτρικό ρεύμα. Και ενώ περίμεναν πως θα δινόταν ένα ποσό σε σύνολο χώρας ώστε να καλυφθεί ένα κομμάτι των αναγκών, αυτό δεν έγινε.

Ανησυχία για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Το πιο απογοητευτικό, για τον κ. Καρασταύρου, είναι πως δεν φαίνεται να έχει κάποια διάθεση η κεντρική πολιτεία να στηρίξει τις ΔΕΥΑ, το ενεργειακό κόστος των οποίων έχει τριπλασιαστεί. Η ΔΕΥΑΚ το 2019, τόνισε, πλήρωνε γύρω στα 1,2 το χρόνο για κατανάλωση ρεύματος, ενώ τώρα έχει φτάσει στα 3 εκ. ευρώ. Οι ΔΕΥΑ προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα αυτό χωρίς αύξηση των τιμολογίων, ώστε να μην μεταφέρουν το ενεργειακό κόστος στους πολίτες, όμως αυτό είναι δύσκολο να συνεχιστεί αν δεν υπάρξει κάλυψη μέσω της ενεργειακής ρήτρας, όπως γίνεται σε νοικοκυριά και άλλες επιχειρήσεις.

Ο κ. Καρασταύρου εξέφρασε αμφιβολίες για το αν η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει τις ΔΕΥΑ, με το φάσμα της ιδιωτικοποίησης του νερού να έρχεται ξανά στο προσκήνιο.

Όπως τόνισε, αυτή την περίοδο υπάρχει μια φιλολογία για συνενώσεις των ΔΕΥΑ, είτε σε επίπεδο Περιφέρειας, είτε σε επίπεδο νομού, κάτι που θεωρεί εξαιρετικά δύσκολο  και τραγικά ανεφάρμοστο. Το μόνο που θα καταφέρει, κατά την άποψή του, μια τέτοια κίνηση είναι να καταλήξει σε αδιέξοδο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες πιστεύει πως θα είναι  και η ταφόπλακα της ύδρευσης.

«Δεδομένα που τα έχουμε δει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες,  όπως στην Γαλλία και την Αγγλία, όπου έγινε ιδιωτικοποίηση του νερού και μετά ξαναγύρισαν στις δημοτικές επιχειρήσεις» ανέφερε, για αυτό και βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση αυτή τη μεταβατική περίοδο. Το θέμα θα τεθεί και στην ΚΕΔΕ, αλλά θα γίνουν και άμεσες επαφές με τα αντίστοιχα υπουργεία  μέσω της ΕΔΕΥΑ  προκειμένου να έχουν καλύτερη εικόνα για τις εξελίξεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.