Επανερχεται στη Συμφωνια του Παρισιου η Τουρκια συμφωνα με τον Ερντογαν

Αναφορές επίσης στην πανδημία και το μεταναστευτικό από τον Πρόεδρο της Τουρκίας στη συνέλευση του ΟΗΕ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην 76η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, έδωσε μηνύματα για την πανδημία του κορωνοϊού, τη μετανάστευση καθώς και την κλιματική κρίση.

Σημειώνοντας τις πιθανές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, τονίζοντας πως «όποιος έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημιά στη Γη, όποιος έχει εκμεταλλευτεί βάναυσα τους φυσικούς πόρους, θα πρέπει επίσης να συμβάλει περισσότερο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πει, “είμαι ισχυρός, δεν πληρώνω το λογαριασμό”, επειδή η κλιματική αλλαγή αντιμετωπίζει τους ανθρώπους το ίδιο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι ένας από τους πρώτους υπογράφοντες της συμφωνίας του Παρισιού ήταν η Τουρκία και συνέχισε: «ωστόσο, λόγω αδικιών που σχετίζονται με υποχρεώσεις, δεν έχουμε ακόμη θέσει σε ισχύ αυτή τη συμφωνία. Θα ήθελα να ανακοινώσω την απόφαση που λάβαμε, μετά την απόσταση που καταγράφηκε σε αυτό το πλαίσιο πρόσφατα σε ολόκληρο τον κόσμο, από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Σχεδιάζουμε να υποβάλουμε τη συμφωνία του Παρισιού σε έγκριση τον επόμενο μήνα σύμφωνα με τα εποικοδομητικά βήματα και στο πλαίσιο της εθνικής δήλωσης συνεισφοράς μας».

«Το Turkovac θα προσφερθεί προς όφελος ολόκληρης της ανθρωπότητας»

Ο Ερντογάν αναφερόμενος την πανδημία δήλωσε ότι τα φτωχά μέρη του κόσμου έχουν εγκαταλειφθεί «σχεδόν στη μοίρα τους». «Είναι ντροπή για την ανθρωπότητα ότι ο εθνικισμός των εμβολίων εξακολουθεί να διατηρείται σε μια εποχή που εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους» τόνισε. Πρόσθεσε ότι είναι αδύνατο για οποιαδήποτε χώρα να οδηγήσει με ασφάλεια τη ζωή της μόνη της χωρίς όλες οι χώρες να ανακάμψουν από αυτήν την πανδημία.

«Είμαστε περήφανοι που το πρώτο εμβόλιο που εγκρίθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ανακαλύφθηκε από δύο επιστήμονες τουρκικής καταγωγής που ζουν στη Γερμανία», δήλωσε ο Ερντογάν, σημειώνοντας ότι σύντομα θα προσφέρουν το Turkovac, ένα εμβόλιο κοροναϊού που δημιουργείται στην Τουρκία, «προς όφελος όλης της ανθρωπότητας».

«Δεν υπάρχει πλέον καμία ανοχή για την αντιμετώπιση των νέων κυμάτων μετανάστευσης»

Στην ομιλία του, ο Ερντογάν ασχολήθηκε επίσης με το μεταναστευτικό και τα περιφερειακά ζητήματα.  Υπενθυμίζοντας ότι η κρίση συνεχίζεται στη Συρία εδώ και 10 χρόνια, ο Ερντογάν τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να επιτρέψει να συνεχιστεί αυτό το πρόβλημα για άλλα 10 χρόνια. Επίσης σημείωσε ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο μιας νέας εισροής μεταναστών από το Αφγανιστάν, «δεν έχουμε πλέον την ευκαιρία ή την ανοχή να αντιμετωπίσουμε νέα κύματα μετανάστευσης. Είναι καιρός για όλους τους ενδιαφερόμενους να κάνουν το ρόλο τους σε αυτό το θέμα με βάση τη δίκαιη κατανομή των βαρών και των ευθυνών» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.