Επανερχεται ο Ιλχαν Αχμετ στο αιτημα για θεσπιση ειδικου καθεστωτος στις τιμες καυσιμων στην Π.Ε. Ροδοπης

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών

Στο ζήτημα της θέσπισης ειδικού καθεστώτος στις τιμές καυσίμων στην ΠΕ Ροδόπης, επανέρχεται κοινοβουλευτικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Ιλχάν Αχμέτ, μετά από πρόσφατη συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τον σύλλογο Βενζινοπωλών Ροδόπης.

Με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό οικονομικών, ο κ. Ιλχάν Αχμέτ σημειώνει αρχικά πως η Π.Ε. Ροδόπης στο σύνολό της αλλά και η πόλη της Κομοτηνής ειδικότερα όπου διαμένει το 50% των μόνιμων κατοίκων της, απέχουν οδικά από την βουλγαρικά σύνορα μετά τη διάνοιξη του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού το 2013, μόλις 17 χιλιόμετρα για να εξηγήσει πως «η εύκολη και άμεση πρόσβαση στην γειτονική χώρα έχουν καταστήσει τη βιωσιμότητα των πρατηρίων καυσίμων στην Π.Ε. Ροδόπης εξαιρετικά δυσχερή, καθώς οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα συγκαταλέγονται μεταξύ των υψηλοτέρων στην Ε.Ε, την ίδια στιγμή που η γειτονική Βουλγαρία τα διαθέτει σε πολύ χαμηλότερα κόστη για τον μέσο Έλληνα καταναλωτή. Ενδεικτικό του προβλήματος, το γεγονός ότι από τα 110 πρατήρια υγρών καυσίμων που λειτουργούσαν στην Ροδόπη το 2010, σήμερα έχουν απομείνει σε λειτουργία περίπου 65. Παράλληλα, τα κρατικά έσοδα φυλλοροούν καθώς υφίστανται τεράστιες απώλειες από την είσπραξη ΦΠΑ και από την φορολογία καυσίμων».

Ο βουλευτής Ροδόπης παραπέμπει στην Οδηγία 2003/96 /ΕΚ/ /27/10/2003, στην οποία όπως επισημαίνει «υπάρχουν σημαντικές πρόνοιες και για την Ελλάδα σχετικά με την αναδιάρθρωση των ενεργειακών προϊόντων, καθώς έχει προβλεφθεί για παραμεθόριες περιοχές της Ιταλίας με ανάλογο πρόβλημα με την Ροδόπη η δυνατότητα “για την μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή που καταναλίσκονται στις περιφέρειες Udine και Trieste, υπό τον όρο ότι οι συντελεστές τους αυτοί είναι σύμφωνοι με τις υποχρεώσεις της συγκεκριμένης οδηγίας”» και καταθέτει τα εξής ερωτήματα προς τον υπουργό: 

«Α) Σκοπεύετε να λάβετε μέτρα για την θέσπιση ειδικού καθεστώτος τιμολόγησης καυσίμων στην Π.Ε. Ροδόπης με τρόπο ώστε αφενός να μην νοθεύεται ο υγιής ανταγωνισμός αφετέρου, δε, να διαφυλαχθεί η δυνατότητα επιβίωσης ενός ολόκληρου κλάδου από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίσταται από τις τιμές των καυσίμων και ειδικά της βενζίνης και του αερίου που πουλά η Βουλγαρία 30% έως 40%  φθηνότερα, σε απόσταση μόλις 17 χιλιομέτρων από το κέντρο της Κομοτηνής;

Β) Είναι στις προθέσεις να εξετάσετε την περίπτωση εφαρμογής για τους μόνιμους κατοίκους του νομού Ροδόπης ενός μέτρου ανάλογου με το «μεταφορικό ισοδύναμο» του υπουργείου Ναυτιλίας, με αποκλειστικό αριθμό μόνιμου κατοίκου και με την χρήση σύγχρονων ψηφιακών μέσων επαλήθευσης;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.