Επανενεργοποιηση του Οργανισμου Εργατικης Κατοικιας για την τονωση της αγορας ακινητων της χωρας

Προτείνουν ο Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και άλλοι 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Την επανενεργοποίηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας προτείνουν 19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στην ερώτηση που συνυπογράφει και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Αϊχάν Καρά Γιουσούφ πρότεινε η επανενεργοποίηση του ΟΕΚ προκειμένου να τονωθεί η αγορά ακινήτων που κατά γενική ομολογία έχει υποστεί τη μεγαλύτερη καθίζηση λόγω της κρίσης. Προς αυτή την κατεύθυνση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν την αξιοποίηση των υφιστάμενων αδιάθετων ακινήτων, καλώντας ιδιοκτήτες-κατασκευαστές να τα δηλώσουν προς μίσθωση μέσω του ΟΕΚ, με χαμηλότερες τιμές από τις ισχύουσες στην «ελεύθερη» αγορά ακινήτων, ενώ παράλληλα προτείνεται και η εμπλοκή σε αυτή τη διαδικασία τοπικών φορέων όπως τα κατά τόπους τμήματα του ΤΕΕ της χώρας και των δικηγορικών συλλόγων που έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία. 

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

Η οικονομική μεγέθυνση της χώρας, μεταπολεμικά ακόμη, στηρίχθηκε στον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος μέσω της ιδιωτικής οικονομικής δραστηριότητας, της αντιπαροχής και στη συνέχεια της εκτεταμένης τραπεζικής δανειοδότησης οδήγησε σε πληθώρα ακινήτων. Αυτά τα ακίνητα χρησιμοποιήθηκαν είτε για ιδιοκατοίκηση είτε για εκμετάλλευση, αφενός δημιουργώντας εισόδημα και αφετέρου καλύπτοντας ευρύτερες ανάγκες στέγασης του πληθυσμού. Η εδώ και μια πενταετία εξελισσόμενη κρίση, η ακολουθούμενη από τις μνημονιακές κυβερνήσεις πολιτική εσωτερικής υποτίμησης και η υπερ-φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας έχει οδηγήσει σε καθίζηση της αγοράς ακινήτων και σε πληθώρα ανεκμετάλλευτων ιδιωτικών ακινήτων.
 
Δυσοίωνες είναι μάλιστα οι προβλέψεις των ειδικών για την αγορά ακινήτων και για τα επόμενα τρία χρόνια. Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) μεταξύ επαγγελματιών του κλάδου το 90% εκτιμά ότι η κρίση θα διαρκέσει τουλάχιστον για 1-3 χρόνια, ενώ το 44,4% εκτιμά ότι η ύφεση θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 2-3 ετών. Η υπερπροσφορά κατοικιών παραμένει βασικό πρόβλημα, καθώς εκτιμάται ότι ο αριθμός των απούλητων ακινήτων πανελλαδικά προσεγγίζει τις 250.000, χωρίς να καταγράφεται κάποια επιτάχυνση του ρυθμού απορρόφησής του.
 
Με αυτά τα δεδομένα και βάσει της προγραμματικής θέσης του ΣΥΡΙΖΑ για επανενεργοποίηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), ερωτάται ο κ. Υπουργός:
 
• Σε τι ενέργειες θα προβεί για την επανενεργοποίηση του ΟΕΚ;
• Σκοπεύει να αξιοποιήσει τα υφιστάμενα αδιάθετα ακίνητα, καλώντας ιδιοκτήτες-κατασκευαστές να τα δηλώσουν προς μίσθωση μέσω του ΟΕΚ, με χαμηλότερες τιμές από τις ισχύουσες στην «ελεύθερη» αγορά ακινήτων;
• Προτίθεται να εμπλέξει και άλλους συλλογικούς φορείς σε αυτήν τη διαδικασία, αξιοποιώντας την κατά περίπτωση τεχνογνωσία τους, όπως το ΤΕΕ ή οι κατά τόπους Δικηγορικοί Σύλλογοι;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.