Επαναβεβαιωσε την ομοθυμη αντιθεση του στο χρυσο το Δημοτικο Συμβουλιο Κομοτηνης

Στοχεύει να στηρίξει τις προσπάθειες ώστε να μην εγκριθούν οι 16 γεωτρήσεις της εταιρείας χρυσού στην περιοχή των Σαπών

Άμεση ήταν η αντίδραση στην κοινοποίηση στους φορείς της περιοχής μας της απόφασης του ΣτΕ η οποία κρίνει παράνομη την απόρριψη αιτήματος έγκρισης ΜΠΕ για διενέργεια έρευνας για εταιρεία χρυσού, με το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής να είναι το πρώτο που κατέθεσε εκ νέου την αντίθεσή του σε όλες τις δράσεις που οδηγούν στην εξόρυξη χρυσού.

Το θέμα αφορά την αίτηση της εταιρείας Μεταλλευτική Θράκης ΑΕ για τη διενέργεια 16 ερευνητικών γεωτρήσεων στην ευρύτερη περιοχή των Σαπών βάθους 300 – 400 μ. σε συνολική έκταση 20,11 τ.χλμ. στο NΔ τμήμα του Ν. Ροδόπης, ΒΑ και σε απόσταση 500 περίπου μέτρων από την πόλη των Σαπών.

Η απόφαση του ΣτΕ λήφθηκε το 2020, όμως καθυστέρησε να προχωρήσει, με μια εξήγηση που ακούστηκε κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε για το θέμα την Τετάρτη 22 Ιουνίου, το Υπουργείο δεν μπορούσε να αποφασίσει ποια υπηρεσία ήταν αρμόδια να προχωρήσει το θέμα.

Τελικά το ζήτημα διαβιβάστηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση  Μακεδονίας Θράκης, ο συντονιστής της οποίας θα κληθεί εκ νέου να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα.

Θέλοντας λοιπόν να αποτρέψουν έστω και την υποψία προόδου στο ζήτημα, τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενεργοποιήθηκαν ώστε να μπορέσουν να αποτρέψουν αρνητικές εξελίξεις στην περιοχή, με το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής να αναμένεται να ακολουθήσουν αυτά του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών και Αλεξανδρούπολης, με προοπτική να ληφθεί ανάλογη απόφαση από την ΠΕΔ.

Τονίστηκε δεν μέσα στο συμβούλιο, η ανάγκη να υπάρξει εκ νέου τόσο νομική, όσο και επιστημονική τεκμηρίωση, μαζί με την εκπεφρασμένη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, ώστε να μην προχωρήσει ούτε η έρευνα, που οδηγεί φυσικά σε εξόρυξη.

Κινήσεις σε περιφερειακό επίπεδο για το θέμα του χρυσού

Το σώμα για την αρνητική απόφαση για τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας, όπως τη χαρακτήρισε, ενημέρωσε η πρόεδρος κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, που υπενθύμισε πως το ΔΣ Κομοτηνής με τις προηγούμενες συνθέσεις του έχει ομόφωνα τεθεί ενάντια στις επενδυτικές δραστηριότητες της εταιρείας χρυσού.

Αφού σχολίασε αρνητικά το σκεπτικό αλλά και τη δομή της απόφασης του ΣτΕ, κάλεσε το συμβούλιο, μπροστά σε αυτή την εξέλιξη, να επικαιροποιήσει τη θέση του.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γκαράνης, αφού αναφέρθηκε στην αρνητική στάση όλων των προηγούμενων Δημοτικών Συμβουλίων στην εξόρυξη χρυσού, μεταφέροντας τη βούληση της κοινωνίας, μετέφερε την πάγια άποψη της Δημοτικής αρχής πως η ανάπτυξη θα πρέπει να γίνει με άλλο τρόπο, και όχι με την καταστροφή που θα φέρει η εξόρυξη χρυσού, αφήνοντας ελάχιστα στον τόπο πέρα από την περιβαλλοντική καταστροφή.

Αναφέρθηκε δε και στις κινήσεις που έχουν γίνει και από άλλες δημοτικές αρχές, και την θέλησή τους ως δημάρχους να δώσουν τα εφόδια στο Συντονιστή, ώστε να απορρίψει εκ νέου την απόφαση.

Αντίθετες όλες οι παρατάξεις

Αρνητικά προς την εξόρυξη τοποθετήθηκαν και όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με τον επικεφαλής της «Σύμπραξης Προοπτικής» κ. Αντώνη Γραβάνη να μεταφέρει την πεποίθηση της τοπικής κοινωνίας ότι δεν περνά η ανάπτυξη από τέτοιες επενδύσεις, αλλά και την αντίθεση των επαγγελματιών, ως πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.

Την ομόφωνη αντίθεση της παράταξής Σπάρτακος  μετέφερε και ο δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Ζαφειρίδης, τόσο για τους περιβαλλοντικούς λόγους, όσο και γιατί θεωρούν πως θα πρέπει να υπάρχει μια πιο σθεναρή στάση για την εξόρυξη του ορυκτού πλούτου της χώρας από ξένες εταιρείες.

Τον προβληματισμό της για το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ μετέφερε η επικεφαλής της Πολη-τικής Ανατροπής κ. Ελένη Λαφτσή, που τόνισε πως το οικονομικό και αναπτυξιακό πρόβλημα της περιοχής μας δεν λύνεται με τέτοιες επενδύσεις. Για αυτό και τόνισε πως θα πρέπει, πέρα από την αντίθεσή τους, να διερευνήσουν και τρόπους για να ενισχύσουν τα επιχειρήματα ενάντια στην έγκριση της έρευνας, ενώ αναρωτήθηκε αν υπάρχουν ευήκοα ώτα στην κυβέρνηση που προωθούν την απόφαση αυτή.

Τέλος ο κ. Γιάννης Λεβέντης εξέφρασε ξανά τη θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης ενάντια στην επένδυση, τόσο σε περιβαλλοντικό επίπεδο, όσο και γιατί το στρατηγικό απόθεμα μη ανανεώσιμων μεταλλευμάτων δίνεται σε μονοπωλιακούς ομίλους που βγάζουν κέρδη και αφήνουν την περιοχή κρανίου τόπο, με αντάλλαγμα μερικές θέσεις εργασίας.

Τόνισε δε, κάτι στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα και ο Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος της Οικολογικής ομάδας Ροδόπης κ. Ανέστης Στρατιάδης, στο γεγονός ότι το Περιφερειακό Πλαίσιο ανάπτυξης της ΑΜΘ δεν αποκλείει την εξόρυξη χρυσού, κάτι το οποίο έδωσε και το πάτημα για την ακύρωση της απορριπτικής απόφασης.

Τελικά το συμβούλιο εξέφρασε ομόφωνα την αντίθεσή του στην εξόρυξη χρυσού, υιοθετώντας το ψήφισμα που είχε εκδοθεί το 2012 από το Δήμο Κομοτηνής, απέχοντος του κ. Λεβέντη, ο οποίος ζήτησε να ληφθεί απλή απόφαση ενάντια στην εξόρυξη του χρυσού χωρίς τις επιπλέον αναφορές του ψηφίσματος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.