Επαναφερει την προταση για καταστατικο συνεδριο της Αυτοδιοικησης ο Γ. Πετριδης

Συγκεκριμένη και συνολική πρόταση για το μέλλον της αυτοδιοίκησης, σε μια εποχή που η θέση της στο πολιτικό στερέωμα αλλάζει συνεχώς ζήτησε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ - Αγωνία για το μέλλον των έργων ΕΣΠΑ των Δήμων, αφού δεν αναμένεται να υπάρξει παράταση από την Επιτροπή

Την ανάγκη να υπάρξει συγκεκριμένη και συνολική πρόταση για το μέλλον της αυτοδιοίκησης από την πλευρά της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, σε μια εποχή που η υπόστασή της στο πολιτικό σύστημα διαβρώνεται συνεχώς τόνισε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου.
 
Μάλιστα ο Δήμαρχος Κομοτηνής επανέλαβε την πρόταση που έχει κάνει και σε παλιότερα ΔΣ για τη πραγματοποίηση Καταστατικού Συνεδρίου της Αυτοδιοίκησης ώστε να ξεκαθαριστεί η κατεύθυνση στην οποία οδεύει και θέλουν οι ίδιοι οι Δήμαρχοι να προχωρήσει. 

Χαρτογράφηση των «προβληματικών» έργων

Αφορμή για τη συζήτηση του θέματος αποτέλεσε η ανάγνωση, στην έναρξη της συνεδρίασης, από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γιώργο Πατούλη, απαντητικής επιστολής της Ευρωπαίας Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Corina Creu για το θέμα των έργων των Δήμων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-13 και πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για να μην απενταχτούν.
 
Στην επιστολή της η Επίτροπος τόνιζε μεταξύ άλλων πως με δεδομένο ότι η παράταση ενός έτους του προγράμματος έχει απορριφθεί από το Δεκέμβριο του 2014, το συμβούλιο έχει κάνει δράσεις ώστε να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες και να κλείσουν τα προγράμματα.
 
Τονίζεται δε πως για να μην υπάρξουν απώλειες, οι υπηρεσίες σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές έχουν εξετάσει το θέμα, ενώ γίνεται αναφορά ότι έχει καταβληθεί προσπάθεια ώστε τα περιφερειακά προγράμματα, στα οποία περιλαμβάνονται τα έργα δήμων, να μην  κινδυνέψουν με απώλεια πόρων, πως αναμένεται σημαντική απορρόφηση τους τελευταίους μήνες, και η επιτροπή για να βοηθήσει έλαβε σειρά πρωτοβουλιών για αύξηση χρηματοδοτικών ροών, ώστε να ελαφρυνθεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
 
Ο κ. Πατούλης επισήμανε πως και από τις δικές του επαφές στις Βρυξέλλες έμαθε πως δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση για τα έργα, και ζήτησε να γίνει από τους Δήμους καταγραφή των έργων τις επόμενες μέρες, με στόχο όταν συναντηθούν με τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομίας, αρμόδιο για το ΕΣΠΑ κ. Αλέξη Χαρίστη, να εντοπίσουν τι δράσεις μπορούν να γίνουν. 

Διαρκείς αλλαγές μέσω τρίτων νόμων

Ο κ. Πετρίδης στην εισήγησή του τόνισε πως αυτή τη στιγμή οι Δήμοι βρίσκονται στο και πέντε, βρίσκοντας πως η επιστολή της Επιτρόπου είναι ιδιαίτερα προσεκτική, και ουσιαστικά δεν υπάρχει διασφάλιση των έργων, γιατί δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί ο τρόπος. Ζήτησε δε η αρμόδια επιτροπή του ΕΣΠΑ να πάει με συγκεκριμένη πρόταση για όσα έχουν ζητηθεί, αναφέροντας πως έχουν θιχθεί θέματα όπως η αύξηση των λογαριασμών του ΕΠΕΡΑΑ και του τομεακού περιβάλλοντος στη νέα χρήση.
 
Ο Δήμαρχος Κομοτηνής επισήμανε πως αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε  μπροστά σε μια ριζική αναδιάρθρωση της θέσης και της υπόστασης της Αυτοδιοίκησης στο πολιτικό σύστημα. «Οι αλλαγές μέχρι τώρα», σημείωσε, «γινόταν με διαρθρωτικούς νόμους, όπως ο Καλλικράτης ή ο Καποδίστριας, όμως πλέον με τις διατάξεις που περνούν στους εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων, ίσως και χωρίς πρόθεση, αλλάζει συνεχώς η θέση της αυτοδιοίκησης στο πολιτικό σύστημα».
 
Προειδοποίησε μάλιστα ότι αν δεν διαμορφωθεί από τους ίδιους μια συγκεκριμένη πρόταση για το μέλλον και τη θέση της Αυτοδιοίκησης, θα ξυπνήσουν ένα πρωί και θα έχει αλλάξει άρδην η κατάσταση προς το χειρότερο. Για αυτό και επανέλαβε την πρότασή του, την οποία είχε διατυπώσει και παλιότερα,  να πραγματοποιηθεί Καταστατικό Συνέδριο της Αυτοδιοίκησης, τονίζοντας πως θα επαναλαμβάνει την εισήγησή του αυτή σε κάθε ΔΣ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.