Επαφες Α. Τσιπρα με αρχηγους κομματων για την πανδημια

Κατηγορεί την κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έχει πετάξει «λευκή πετσέτα»

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να γίνει η πρώτη προσέγγιση του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων του Κοινοβουλίου -πλην του Κυριάκου Βελόπουλου- με αφορμή τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα λόγω της πανδημίας και της «διαχειριστικής ανικανότητας» της κυβέρνησης (όπως την έχει χαρακτηρίσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης) να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Την πρωτοβουλία την προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από την προηγούμενη Πέμπτη μιλώντας στη Λάρισα και η αλήθεια είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγει να αποτελέσει τον βασικό κορμό μιας συνολικής προσπάθειας αντίδρασης από το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης απέναντι στα κυβερνητικά πεπραγμένα.

Τελευταία ανάλογη προσπάθεια είχε να κάνει με την πρωτοβουλία για τη σύσταση εξεταστικής αναφορικά με τη λίστα Πέτσα και συγκεκριμένες εταιρείες δημοσκοπήσεων, κάτι που στέφθηκε με επιτυχία καθώς αύριο αρχίζει στη Βουλή η σχετική διαδικασία. Ο Αλέξης Τσίπρας το τελευταίο διάστημα έχει ανεβάσει ιδιαίτερα τους τόνους με αφορμή την πανδημία και το γεγονός ότι η χώρα μοιάζει να έχει αφεθεί στην τύχη της και στην προσωπική αίσθηση ευθύνης του κάθε πολίτη απέναντι στο 4ο κύμα που καλπάζει γεμίζοντας ασφυκτικά τις ΜΕΘ και την ώρα που καθημερινά χάνονται δεκάδες συνάνθρωποί μας.

Θεμελιώδεις διαφορές

Δεν είναι τυχαίο ότι επιμένει να κατηγορεί την κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έχει πετάξει «λευκή πετσέτα», ενώ η στάση των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. πρόσφατα, να μην ψηφίσουν την άρση των πατεντών των εμβολίων, πρόσθεσε άλλο ένα ουσιαστικό επιχείρημα στον λόγο του αναφορικά με τις θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Υπό αυτό το πρίσμα στην αποστροφή του λόγου του στη Λάρισα είπε πως «οφείλουμε να παραμερίσουμε τις αντιπαλότητες και να συντονιστούμε στοιχειωδώς για το μέγα θέμα της πανδημίας που κοστίζει ζωές».

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να βρει ευήκοα ώτα στην αντιπολίτευση και να επιτευχθεί μια ελάχιστη έστω συνεννόηση σε συγκεκριμένους βασικούς άξονες τους οποίους και ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και οι οποίοι αφορούν την ενίσχυση του ΕΣΥ, την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, μια νέα, σοβαρή και στοχευμένη καμπάνια του εμβολιασμού, δωρεάν μαζικά τεστ αλλά και εφαρμογή των μέτρων για όλους, τόσο στην Εκκλησία και τους πιστούς όσο και στα σώματα ασφαλείας.

Σε πολιτικό επίπεδο μια τέτοια συνεννόηση θα απομονώσει εκ νέου τον πρωθυπουργό, ο οποίος επιμένει στο αφήγημα της «πανδημίας ανεμβολίαστων», ξεχνώντας και παρά το γεγονός ότι το τονίζουν πολλοί σοβαροί επιστήμονες πως και οι εμβολιασμένοι άνθρωποι κολλάνε και μπορούν να διασπείρουν τον ιό. Αν μάλιστα επαληθευτούν οι προβλέψεις των επιστημόνων για κορύφωση του κύματος μέσα στον Δεκέμβριο τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός νέου εγκλεισμού. Γι’ αυτόν τον λόγο εξάλλου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλεί συνεχώς τον πρωθυπουργό να πάρει μέτρα, «για να μην κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα». Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των συναντήσεων με τους αρχηγούς θα γίνουν αντίστοιχες και με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων ώστε να μεγαλώσει το κλίμα πίεσης στην κυβέρνηση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.