ΕΟΠΥΥ: Χωρις δωρεαν διαγνωστικες εξετασεις οι ασφαλισμενοι απο σημερα εως και το Σαββατο

Σε τριήμερη απεργία τα διαγνωστικά εργαστήρια

Ξεκινά σήμερα Πέμπτη η τριήμερη απεργία των διαγνωστικών εργαστηρίων αλλά και των κλινικοεργατστηριακών γιατρών σε όλη τη χώρα. Η απεργία θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 28 Μαΐου οπότε και οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δεν θα μπορούν να κάνουν τις δωρεάν εξετάσεις τους με την αποζημίωση του Οργανισμού.

Παρότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προειδοποίησε τον κλάδο ότι θα προχωρήσει σε κυρώσεις όπως στην περικοπή περίπου 1,5 εκατ. ευρώ για κάθε ημέρα απεργίας όσο δηλαδή κοστίζουν οι εξετάσεις των ασφαλισμένων, οι γιατροί και τα διαγνωστικά εργαστήρια ξεκινούν κανονικά τις κινητοποιήσεις τους και μάλιστα με την κάλυψη όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.

Ο κλάδος διαμαρτύρεται για τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) που επιβάλλονται από τον ΕΟΠΥΥ οι οποίες μαζί με τις εκπτώσεις που δίνονται, τα εισοδήματα μειώνονται ακόμη και κατά 60%.

Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν και οι διεκδικήσεις του ΕΟΠΥΥ από προηγούμενα χρόνια χρήματα τα οποία καταβάλλουν σε δόσεις κάθε μήνα.

Όπως επισημαίνεται από το Συντονιστικό Όργανο των διαγνωστικών εργαστηρίων και των κλινικοεργαστηριακών γιατρών, το clawback στον ΕΟΠΥΥ εφαρμόστηκε με νομοθετική ρύθμιση το 2013, ως ένα μέτρο συγκράτησης των δαπανών και εξορθολογισμού τους, λόγω και των ιδιαίτερων οικονομικών συνθηκών που βίωνε τότε η χώρα μας με την εφαρμογή μνημονίων. Από τότε, καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί προκειμένου να γίνει πραγματική αξιολόγηση των αναγκών των πολιτών και να χρηματοδοτηθεί με το αναλογούν ποσό ο ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τους γιατρούς και τους εκπροσώπους των διαγνωστικών εργαστηρίων, έχουν πραγματοποιηθεί αναρίθμητες συσκέψεις με τον υπουργό Υγείας, ο οποίος κατανοεί πλήρως την οικονομική ασφυξία που προκαλεί το μέτρο του clawback, αλλά εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών δεν υπάρχει καμία διάθεση για επιπλέον χρηματοδότηση.

Τι ζητούν για τον ΕΟΠΥΥ

Τα διαγνωστικά εργαστήρια και ιατρεία ζητούν μεταξύ άλλων:

  • Κούρεμα των τεχνητών χρεών που τους επέβαλε ο ΕΟΠΥΥ τα έτη 2013 – 2021,
  • Περιορισμό του clawback με ανώτατο όριο το 10% για το 2022 και στόχο την πλήρη εξάλειψη του, παράλληλα με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων (διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, real time έλεγχος).
  • Αν δεν υπάρξει έξτρα χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να εκτελούνται μόνον οι εξετάσεις που μπορεί να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.