Εντονοι τονοι στο Δημοτικο συμβουλιο με αφορμη της ΠΝΠ

Ως την πρώτη μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ,χαρακτήρισε την ΠΝΠ για τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ ο δήμαρχος, προκαλώντας την αντίδραση της επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή» κ. Ελένης Λαφτσή η οποία και τον κατηγόρησε για λαϊκισμό.

Tο ψήφισμα του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ που αφορά στην υποχρεωτική μεταφορά των Ταμειακών Διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα Ελλάδας με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης, και στο οποίο οι Δήμοι (δια της ΚΕΔΕ) αρνούνται κατηγορηματικά, κατατέθηκε προς συζήτηση και ψήφιση  στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής.

Μετά από ενδελεχή ενημέρωση του σώματος για τα όσα συζητήθηκαν και ειπώθηκαν κατά την τελευταία έκτακτη σύσκεψη των δημάρχων της ΠΑΜ-Θ για το θέμα αυτό, ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης προέβη σε μία ολιγόλεπτη τοποθέτηση σχετικά με την απόφαση αυτή της κυβέρνησης, την οποία και χαρακτήρισε ως την πρώτη μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την αντίδραση της επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή» κ. Ελένης Λαφτσή η οποία και τον κατηγόρησε για λαϊκισμό.

Γιώργος Πετρίδης
«Καθ’ομολογίαν των κυβερνητικών εκπροσώπων βλέπουμε την πρώτη μνημονιακή επιλογή αυτής της κυβέρνησης»

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Πετρίδης, ξεκίνησε την τοποθέτησή του τονίζοντας πως η απόφαση αυτή είναι «το τελευταίο επεισόδιο ενός σήριαλ που έχει ξεκινήσει εδώ και πέντε χρόνια». Όπως εξήγησε « όταν χρειάστηκε να μειώσει το κράτος τις χρηματοδοτήσεις προς τους φορείς του δημοσίου, μείωσε τις χρηματοδοτήσεις προς του δήμους, όταν ξαναχρειάστηκε τις ξαναμείωσε κ.ο.κ.. Φτάσαμε στο σημείο να δουλεύουμε με το ένα όγδοο των χρημάτων που αφορούν τις υποδομές και το ένα τρίτο των χρημάτων που αφορούν τα λειτουργικά μας. Όταν κάποιοι, πάλι με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, θέλησαν να δείξουν στις μνημονιακές υποχρεώσεις ότι μειώνουν το κράτος και το στελεχιακό δυναμικό του δημοσίου, έκοψαν πάλι από τους δήμους (βλ. σχολικούς φύλακες κτλ). Όταν χρειάστηκε να μειωθούν οι απολαβές του πολιτικού προσωπικού,  οι αμοιβές των δημάρχων και των αντιδημάρχων ήταν αυτές που μειώθηκαν στο 1/3 και σε πολλές των περιπτώσεων στο 1/2, κάτι που δεν είδαμε σε μειώσεις αποζημιώσεων και των μισθών των βουλευτών, των υπουργών και του λοιπού πολιτικού προσωπικού. Εν πάση περιπτώσει η αυτοδιοίκηση ήταν πάντα αυτή η οποία πλήρωνε το μεγάλο τίμημα».

«Δυστυχώς βλέπουμε τη πρώτη μνημονιακή επιλογή αυτής της κυβέρνησης, γιατί καθ’ ομολογίαν και κατά δήλωση  των ίδιων των κυβερνητικών εκπροσώπων, η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί πάγια θέση της Τρόικας» συνέχισε ο ίδιος για να καταλήξει απαντώντας στις αντιδράσεις της κ. Λαφτσή πως «η κυβέρνηση που αντιστέκεται σε μνημονιακές πολιτικές, όταν κατ’ εφαρμογή απαιτήσεων των ξένων θεσμών, δηλωμένο από κυβερνητικά χείλη, τις εφαρμόζει, τότε είναι μνημονιακή πολιτική».

Ελένη Λαφτσή
«Πρέπει να εξετάζουμε και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες παίρνονται κάποιες αποφάσεις»

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε η επικεφαλής της παράταξης «Εμείς …η Πόλη»  κ. Φελίνα Καζάκου, η οποία επανέλαβε τις θέσεις της που είναι σύμφωνες με αυτές που αναφέρονται στο ψήφισμα της ΚΕΔΕ, ενώ ακολούθως τον λόγο πήρε η κ. Ελένη Λαφτσή, η οποία περιέγραψε τα λεγόμενα τόσο του δημάρχου όσο και της κ. Καζάκου ως «επαναστατικό λόγο», προβαίνοντας στη διευκρίνιση ότι η παράταξη της κ. Καζάκου αντιπροσωπεύει «το κόμμα το οποίο εφάρμοσε τις μνημονιακές πολιτικές που έφεραν την Τ.Α σήμερα σε αυτή την κατάσταση».
 
Επικεντρώνοντας στη συνέχεια το λόγο της στο θέμα τόνισε πως «η απόφαση για τη διάθεση των ταμειακών διαθεσίμων θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή, αν σκοπεύει η κυβέρνηση να διευκολύνει τη βραχυπρόθεσμη ταμειακή ρευστότητα ώστε να ξεφύγει η χώρα από τον ασφυκτικό κλοιό που την έχουν φέρει οι δανειστές με τις παράλογες απαιτήσεις τους» διευκρινίζοντας παράλληλα πως «η συγκεκριμένη επιλογή βέβαια δεν μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για αμφισβήτηση της αυτοτέλειας των ΟΤΑ και της ανάγκης για διαρκή δημοκρατική διαβούλευση».
 
Θέτοντας τον πυρήνα της αμφισβήτησής της η κ. Λαφτσή υπογράμμισε πως η πολιτική παράταξη από την οποία προέρχεται  «είναι κατά των ΠΝΠ πρέπει όμως να εξετάζουμε και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες παίρνονται κάποιες αποφάσεις» για να σημειώσει πως «το δίλημμα που τίθεται αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία και κατ’ επέκταση και στην αυτοδιοίκηση είναι ότι ή θα υποχωρήσουμε στις απαιτήσεις των δανειστών, βγαίνοντας και υπογράφοντας ένα νέο μνημόνιο ή θα προσπαθήσουμε να σταθούμε στα πόδια μας, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή για να ανταπεξέλθουμε προσωρινά ώστε να βρεθεί μια λύση. Η μεταφορά των χρημάτων της αυτοδιοίκησης βοηθούν ώστε να δοθεί αυτή η μάχη πιο αποτελεσματικά και εντάσσεται στο πλαίσιο της μη υποχώρησης απέναντι στις διαθέσεις των δανειστών».

Κώστας Καραϊσκος
«Η ΠΝΠ, ένα επώδυνο μέτρο, που ενδεχομένως η Κυβέρνηση όντας άπειρη να μην το χειρίστηκε όπως έπρεπε»

Από την παράταξη του «Σπάρτακου», τον λόγο πήρε ο κ. Κώστας Καραΐσκος, ο οποίος δήλωσε πως δεν έχει νόημα η επανάληψη της εκατέρωθεν επιχειρηματολογίας που κυκλοφορεί σε τηλεοράσεις και εφημερίδες και τοποθετήθηκε όπως είπε «εκφράζοντας τον μέσο πολίτη». Ο κ. Καραϊσκος έκανε λόγο για ένα «επώδυνο μέτρο» το οποίο «ενδεχομένως η Κυβέρνηση όντας άπειρη να μην το χειρίστηκε όπως έπρεπε» τονίζοντας ωστόσο στη συνέχεια πως « από την άλλη πλευρά είναι φανερό ότι η μοίρα της χώρας παίζεται μέσα στο ερχόμενο δίμηνο».  «Δεν έχουμε καμία βεβαιότητα πως η Κυβέρνηση θα πετύχει, δεν έχουμε χάσει όμως και κάθε ελπίδα για κάτι τέτοιο – και εν πάση περιπτώσει αν κάποιος μας εκπροσωπεί ως χώρα έξω, αυτή είναι η σημερινή Κυβέρνηση» συνέχισε ο ίδιος επισημαίνοντας πως «το πρόβλημα της απουσίας χρονοδιαγράμματος θα μπορούσε να λυθεί σε συνεννόηση μεταξύ Υπουργείου και ΚΕΔΕ και να μην έχουμε μια ανώφελη αντιπαράθεση».

Με το σκεπτικό αυτό που ανέλυσε ο κ. Καραϊσκος η παράταξη του «Σπάρτακου» απείχε από την ψηφοφορία που ακολούθησε.

Η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης κατέθεσε ένα δεύτερο ψήφισμα- στο οποίο ζητούνταν μεταξύ άλλων η άμεση και οριστική απόσυρση της ΠΝΠ-  το οποίο και υπερψήφισαν τα στελέχη της, ενώ πέραν της κ. Λαφτσή και των υπολοίπων συμβούλων της δημοτικής παράταξης «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή» που καταψήφισαν και τα δύο ψηφίσματα που κατατέθηκαν, το ψήφισμα της ΚΕΔΕ ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

 

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.