ΕΝΠΕ: Καμια σχεση των Περιφερειων με τις διαδικασιες του ΟΠΕΚΕΠΕ

Αντίδραση για τις προσπάθειες σύνδεσης των υπηρεσιών Β Βαθμού Αυτοδιοίκησης με τη διαχείριση αγροτικών ενισχύσεων

Την αντίδραση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), προκάλεσαν αναφορές μαρτύρων στην εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς όπως εκτιμά το τελευταίο διάστημα γίνεται μια προσπάθεια σύνδεσης των Περιφερειών με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη χορήγηση άμεσων οικονομικών ενισχύσεων.

Η ΕΝΠΕ διευκρινίζει σε σχετική ανακοίνωσή της πως «οι περιφέρειες ήταν πλήρως αποκλεισμένες από τη διαδικασία της απόδοσης άμεσων οικονομικών ενισχύσεων στους παραγωγούς και ουδεμία συμμετοχή είχαν, σε οποιοδήποτε στάδιο, αυτής». 

«Η συζήτηση περί αναζήτησης συνυπευθυνότητας στις διαδικασίες που είχε θεσπίσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι άνευ αντικειμένου, όπως άνευ ρόλου ήταν και οι Υπηρεσίες των Περιφερειών στη διαδικασία της απόδοσης των άμεσων οικονομικών ενισχύσεων στους παραγωγούς της χώρας» τονίζει η ΕΝΠΕ και εξηγεί πως «οι δυνητικοί δικαιούχοι των ενισχύσεων αυτών, στην διαδικασία που ακολουθείται και εποπτεύεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, έχουν δυο επιλογές:

1. Να απευθυνθούν στα πιστοποιημένα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), τα οποία επίσης δεν σχετίζονται με τις Περιφέρειες.

2. Να προχωρήσουν μέσω των ατομικών κωδικών τους, απευθείας, στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η δε αναφορά στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων (ΚΒΔ) που είναι μια υγειονομική βάση, η οποία έχει δημιουργηθεί βάσει Ευρωπαϊκών Κανονισμών και αποτελεί ιδιοκτησία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όχι των Περιφερειών, γίνεται μόνο εκ του πονηρού, αφού συστήθηκε για την τήρηση της κτηνιατρικής νομοθεσίας και κυρίως για υγειονομικούς λόγους και όχι για τις άμεσες οικονομικές ενισχύσεις που, επαναλαμβάνουμε, χειρίζεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ο ΟΠΕΚΕΠΕ με δικές του διαδικασίες».

Η ΕΝΠΕ επαναλαμβάνει πως οι Περιφέρειες δεν φέρουν καμία ευθύνη ούτε εμπλοκή στη διαδικασία των αγροτικών ενισχύσεων και καταθέτει κλείνοντας την ελπίδα της «να μην χρειαστεί να επανέλθουμε στην παροχή διευκρινίσεων για την αποκατάσταση της αλήθειας από οποιαδήποτε άλλη αναφορά ή προσπάθεια σύνδεσης των Περιφερειών με τις διαδικασίες του ΟΠΕΚΕΠΕ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.