Εννεα χρονια καθυστερει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να πληρωσει δικαιουχους αγροτες της Ροδοπης !

Ι. Αχμέτ: «Αν υπάρχει έστω κι ένας άνθρωπος που έχει το δικαίωμα να πάρει αυτό το κονδύλι, οφείλει η πολιτεία να τον προστατέψει, σύμφωνα με την αρχή του κράτους δικαίου»

Δ. Σταμενίτης: «Οι αγρότες δεν θα χάσουν τα λεφτά τους γιατί η χρηματοδότηση των ενισχύσεων αυτή είναι κατά βάση κοινοτική»

Για εννέα χρόνια συνεχίζεται η ταλαιπωρία δεκάδων αγροτών της Ροδόπης οι οποίοι διόρθωσαν διοικητικά λάθη στις δηλώσεις καλλιέργειας από το 2014, αλλά παρόλα αυτά ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν βρίσκει τρόπο έως και σήμερα για να τους πληρώσει.

Με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ, ζήτησε να μάθει από τον παριστάμενο υφυπουργό κ. Δ. Σταμενίτη πότε επιτέλους θα πάρουν τα χρήματά τους οι δικαιούχοι, όταν μάλιστα υπήρχε δέσμευση πριν από ένα χρόνο από την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ προς τον ίδιο ότι το ζήτημα αυτό θα είχε λυθεί από …τον Δεκέμβριο του 2022!

Τότε είχαν αναφέρει ότι μια εταιρεία θα αναλάμβανε την δημιουργία του σχετικού λογισμικού για να προχωρήσουν οι πληρωμές, κάτι που τελικώς δεν συνέβη.

Δ. Σταμενίτης: «Στο στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου ο διαγωνισμός»

Απαντώντας ο κ. Σταμενίτης ανακοίνωσε στον κ. Ιλχάν Αχμέτ ότι «ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τις εκκρεμότητες των πληρωμών αυτών, αλλά και για τις ανάγκες προσαρμογής – μετάβασης των υφιστάμενων συστημάτων στα δεδομένα της νέας ΚΑΠ έχει πραγματοποιήσει έναν δημόσιο ηλεκτρονικό διεθνή διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου για το έργο «Συντήρηση των πληροφοριακών συστημάτων που υποστηρίζουν τη διαχείριση του ΕΓΤΕ και του ΕΓΤΑΑ για τις ανάγκες μετάβασης στο στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ». Η διενέργεια αυτού του διαγωνισμού έγινε με την υπ’ αριθμό 35067 στις 7.6.2023, βρίσκεται στο στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, μετά την ολοκλήρωση του οποίου θα προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης, η υλοποίηση της οποίας θα παρέχει την κατάλληλη τεχνική υποστήριξη για τη διεκπεραίωση των πληρωμών αυτών.»

Αυτό σημαίνει ότι το χρονοδιάγραμμα της καταβολής των πληρωμών που καθυστερούν εννέα χρόνια παραμένει προσώρας άγνωστο…

Ιλχάν Αχμέτ: «Όταν είναι να εισπράξει λεφτά το κράτος, αμέσως βρίσκει τον τρόπο»

Απαντώντας ο βουλευτής Ροδόπης έκανε πλήρη αναφορά στον τρόπο λειτουργίας ενός σύννομου κράτους που σέβεται τον πολίτη λέγοντας χαρακτηριστικά: «σε ένα, όμως, σύννομο ευρωπαϊκό κράτος, σε μια δημοκρατία, αν υπάρχει έστω κι ένας άνθρωπος που έχει το δικαίωμα να πάρει αυτό το κονδύλι, είτε είναι 500 ευρώ, είτε είναι 3.000 ευρώ, είτε είναι 10.000 ευρώ, οφείλει η πολιτεία να τον προστατέψει, σύμφωνα με την αρχή του κράτους δικαίου. Έστω κι ένας! Είναι συνταγματικό δικαίωμα του κάθε πολίτη σε αυτή τη χώρα. Διότι αφού το λάθος διορθώθηκε, ο άνθρωπος έχει το δικαίωμα να πάρει αυτό το κονδύλι, αφού το δικαιούται ».

«Άρα, οποιαδήποτε δικαιολογία περί αυτού, όπως το ότι αυτή η καθυστέρηση οφείλεται σε τεχνικούς λόγους εδώ και εννέα χρόνια, έχει παραβιάσει κάθε αρχή δικαίου κατ’ αρχάς, αλλά και ηθικής», ανέφερε ο ίδιος και τόνισε με έμφαση· «οι αγρότες που μας ακούν, είτε είναι στη Ροδόπη, είτε στην Κρήτη, είτε δεν ξέρω πού αλλού, με αυτά τα διοικητικά λάθη, τι θα καταλάβουν; Θα πουν ότι «πάλι θα γίνει ζύμωση».

«Έτσι κλονίζεται και η εμπιστοσύνη του πολίτη προς τους θεσμούς, προς το Υπουργείο, προς το κράτος. Διότι όταν είναι να εισπράξει λεφτά το κράτος, αμέσως βρίσκει τον τρόπο, ενώ όταν είναι να αποδώσει δικαίωμα του πολίτη σε αυτόν, γίνονται αυτές οι προχειρότητες. Επιτρέψτε μου να πω αυτή τη λέξη. Εγώ θεωρώ ότι είναι προχειρότητα. Δεν νομίζω σήμερα στην Ελλάδα να μην υπάρχει η τεχνική κατάρτιση στις εταιρείες που θα αναλάβουν να κάνουν αυτή τη δουλειά ή να έχουν ελλιπή επιστημονική, τεχνική κατάρτιση».     

Τέλος, ο κ. Σταμενίτης προσπάθησε να καθησυχάσει τους παραγωγούς ότι δεν θα χάσουν τα λεφτά τους υποστηρίζοντας ότι η χρηματοδότηση των ενισχύσεων αυτή είναι κατά βάση κοινοτική, ενώ κατά περίπτωση όπου η διεκπεραίωση των πληρωμών οδηγεί σε υπέρβαση του ανώτατου χρηματοδοτικού ορίου των κοινοτικών κονδυλίων του έτους και της υπάρχουσας ρεζέρβας χρημάτων, υπάρχει η δυνατότητα αυτές να πραγματοποιούνται από εθνικούς πόρους στη βάση κυβερνητικών αποφάσεων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.