Ενδελεχη διερευνηση των συνθηκων,  καταλογισμο ευθυνων και δημοσια λογοδοσια για την φωτια της Ροδοπης ζητα απο την κυβερνηση ο Ιλχαν Αχμετ 

Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας

Τα όσα δραματικά συνέβησαν στη Ροδόπη από τις 21 Αυγούστου με την εκδήλωση των πρώτων εστιών της πυρκαγιάς που κατέκαψε μεγάλες εκτάσεις στο νομό μας, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές, απώλεια περιουσιών και αισθήματα ανασφάλειας και φόβου στους κατοίκους της περιοχής, έρχονται στην Βουλή με ερώτηση που κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ.

Σύμφωνα με τα όσα επικαλείται ο βουλευτής στην ερώτησή του, οι φωτιές στη Ροδόπη κατέκαψαν 3.500 περίπου στρέμματα στην περιοχή Αρδείας- Γρατινής και σχεδόν 25.000 στρέμματα στην Δημοτική Ενότητα Σώστη του Δήμου Ιάσμου, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στο φυσικό περιβάλλον, το δάσος, αγροτικές καλλιέργειες, απειλώντας παράλληλα άμεσα οικισμούς και κατοικημένες περιοχές, ενώ δόθηκαν επανειλημμένες εντολές εκκένωσης τόσο για τον οικισμό της Γρατινής όσο και για οικισμούς της δημοτικής Ενότητας Σώστου, όπως είναι ο Μίσχος, το Μ. Πιστό, ο Σώστης, ο Ληνός και ο Πολύανθος. Παράλληλα, στις ίδιες περιοχές εντοπίζονται δεκάδες αποτεφρωμένες κατοικίες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, κυρίως σε παρυφές οικισμών με άμεση γειτνίαση με το δάσος, όπως συνέβη στον Σώστη, στον Ληνό και τον Πολύανθο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε επισήμως από την Πολιτική Προστασία, για την κατάσβεση των πυρκαγιών αυτών στην Π.Ε. Ροδόπης τις συγκεκριμένες ημερομηνίες διατέθηκαν συνολικά 6 πυροσβεστικά αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και 23 πυροσβεστικά οχήματα.        

Όμως, όπως μεταφέρει ο βουλευτής, «υπάρχει σωρεία καταγγελιών για καθυστερημένη άφιξη πτητικών μέσων, που διήρκησε για πολλές ώρες από την ώρα εντοπισμού των πρώτων εστιών, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις αγωνιώδεις εκκλήσεις που έφτασαν να γίνονται στα κοινωνικά δίκτυα (!) από αιρετούς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης της περιοχής, καθώς και εθελοντικές ομάδες πολιτών που από τη πρώτη στιγμή ρίχθηκαν στη μάχη της κατάσβεσης».

«Η καθυστερημένη αυτή άφιξη των πτητικών μέσων» εξηγεί ο κ. Ιλχάν Αχμέτ «φαίνεται να οδήγησε στην ανεξέλεγκτη επέκταση της πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα την σοβαρή διακινδύνευση ανθρώπινων ζωών, την αναστάτωση, τον φόβο και την ψυχολογική πίεση που ένιωσαν χιλιάδες συμπολίτες μας, καθώς και στην απώλεια περιουσίων, πέρα από την ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή που υπέστησαν για μια ακόμη φορά οι φυσικοί πνεύμονες και πόροι της Ροδόπης».                

Τα ερωτήματα που υποβάλλονται προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια είναι συγκεκριμένα: 

«Α) Σε τι οφείλεται η καθυστερημένη άφιξη πτητικών μέσων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Π.Ε. Ροδόπης την 21η Αυγούστου στα μέτωπα της Άρδειας και της Γρατινής του Δήμου Κομοτηνής αλλά και στην Δημοτική Ενότητα Σώστη του Δήμου Ιάσμου; 

Β) Γιατί δεν υπήρξε άμεση ανταπόκριση στις αγωνιώδεις εκκλήσεις των παραγόντων της αυτοδιοίκησης και των ομάδων εθελοντών για την αποστολή πτητικών μέσων στις προαναφερθείσες εστίες, καθώς και στην επίσημη τοποθέτηση του δημάρχου Μαρωνείας-Σαπών ο οποίος με ανακοίνωσή του στις 23 Αυγούστου απηύθυνε ύστατη έκκληση για πτητικά μέσα κατάσβεσης, ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων και έλευση επιπλέον μηχανημάτων, παρουσία, μάλιστα, των συναρμοδίων υπουργών στη έδρα του Δήμου του;

Γ) Θα υπάρξει ενδελεχής διερεύνηση των συνθηκών,  καταλογισμός ευθυνών και δημόσια λογοδοσία για πιθανές επιχειρησιακές πλημμέλειες που κατέστησαν ανεξέλεγκτα τα μέτωπα των πυρκαγιών στην Π.Ε. Ροδόπης την επίδικη χρονική περίοδο με τις τραγικές τους συνέπειες, σύμφωνα με τις καταγγελίες αιρετών, εθελοντών και κατοίκων της περιοχής, ώστε να μην ξαναζήσουμε στο μέλλον ανάλογα φαινόμενα;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.