Ενας Δημος, δυο εκ διαμετρου αντιθετες εικονες για την Κομοτηνη

Εντελώς διαφορετικά βλέπουν την κατάσταση στην πόλη και τους οικισμούς διοίκηση και αντιπολίτευση

Απολογισμός από το Δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη για τα 3 χρόνια θητείας

Δυο εκ διαμέτρου αντίθετες εικόνες συγκρούστηκαν τη Δευτέρα στον απολογισμό του Δημάρχου κ. Γιάννη Γκαράνη για τη μέχρι τώρα θητεία του, αυτή της διοίκησης, μιας Κομοτηνής που ατενίζει με αισιοδοξία στο μέλλον και στην οποία υλοποιούνται μια σειρά εμβληματικών έργων και δράσεων, και της αντιπολίτευσης, που βλέπει μια πόλη σε αποδρομή, που θέλει γενναίες παρεμβάσεις και στήριξη.

Αυτές οι διαφορετικές εικόνες αφορούν τόσο τα όσα έκανε, όσο και όσα δεν έκανε η δημοτική αρχή, με τα σημεία τριβής να είναι παρόμοια με αυτά για τα οποία υπήρξαν ήδη αντιπαραθέσεις, όπως τα οικονομικά του Δήμου, τα σχολεία και η σχολική στέγη, η ακίνητη περιουσία του Δήμου, οι διεκδικήσεις που έγιναν (ή δεν έγιναν), τα αδέσποτα, η καθαριότητα, η κατάσταση στους οικισμούς και άλλα.

Και ενώ για τα περισσότερα από αυτά τα θέματα δεν ειπώθηκε κάτι νέο σε σχέση με τα όσα έχουν ειπωθεί μέχρι σήμερα, ο απολογισμός αποτέλεσε αφορμή και για εκ νέου αντιπαραθέσεις, αλλά και για να αρχίσει να ξεκαθαρίζει η στρατηγική που θα ακολουθηθεί, τουλάχιστον από τις δύο παρατάξεις της διοίκησης και της μείζονος αντιπολίτευσης, στο δρόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του φθινοπώρου.

Εκτεταμένος απολογισμός

Ο Δήμαρχος πραγματοποίησε έναν εκτεταμένο απολογισμό, διάρκειας σχεδόν δύο ωρών, στον οποίο παρουσίασε τα όσα έχουν γίνει τόσο σε πολιτικό, όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Έτσι παρουσίασε στοιχεία από την κοινωνική υπηρεσία, από το Βοήθεια στο Σπίτι, την Κοινωνική Μέριμνα, τον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών, το Κέντρο Κοινότητας και άλλα.

Επίσης αναφέρθηκε και στο έργο του Τμήματος Παιδείας, συμπεριλαμβανομένης και της λειτουργίας της βιβλιοθήκης στην Τσανάκλειο, και τα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης.

Ειδική αναφορά έκανε στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, με απολογισμό των εργασιών του, αναφερόμενος στα εκατοντάδες αιτήματα που δέχεται κάθε χρόνο η υπηρεσία για διεκπεραίωση. Αναφέρθηκε δε στο έργο της αποκομιδής απορριμμάτων με 19.461,09 τόνους απορριμμάτων και 2.471,06 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών, αλλά και στον καθαρισμό χωραφιών και δημόσιων χώρων που γίνεται κάθε χρόνο.

Αναφέρθηκε δε στο έργο των βρεφονηπιακών σταθμών, που φιλοξενούν περίπου 373 παιδιά, και των ΚΑΠΗ, ενώ παρέθεσε αναλυτικά όλες τις δράσεις που πραγματοποίησε η ΔΚΕΠΠΑΚ και το ΔΗΠΕΘΕ για τα τελευταία τρία χρόνια. Επίσης έκανε ειδική μνεία στο θέμα της λειτουργίας του κυνοκομείου και την ανάγκη για περισσότερη υπευθυνότητα από τους πολίτες.

«Η διοίκηση δεν σταματά στιγμή να εργάζεται, παρά τις αντιξοότητες, ώστε να μπει η περιοχή σε αναπτυξιακή τροχιά με σταθερή πορεία χωρίς πισωγυρίσματα» ανέφερε.

«Έργα, που αρχίζουν ήδη να καθιστούν την Κομοτηνή σε μια ραγδαία αναπτυσσόμενη πόλη»

Εξέφρασε δε την άποψη πως το έργο επιτελέστηκε με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρα δύσκολης οικονομικής και υγειονομικής διεθνούς συγκυρίας, και πως παρά τα τεράστια εμπόδια τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τη μείωση των πόρων κατάφεραν να στέκονται όρθιοι και να κοιτούν στα μάτια τους πολίτες. Επέκρινε μάλιστα την στάση της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως «όταν ασκείς κριτική έχοντας τη δυνατότητα να κάνεις θεωρητικές υποθέσεις, μπορείς να απαιτείς επίγειους παραδείσους».

Θεωρεί όμως πως η χάραξη και η άσκηση πολιτικής απαιτεί προσαρμογή, όραμα και κυρίως αποτελεσματικότητα.  Μίλησε δε για τη διασφάλιση της οικονομικής ευρωστίας του Δήμου, με διαχείριση της καθημερινότητας αλλά και σπουδαία έργα. «Έργα, που αρχίζουν ήδη να καθιστούν την Κομοτηνή μια ραγδαία αναπτυσσόμενη πόλη. Με υποδομές, που εξασφαλίζουν στο ακέραιο την ποιότητα ζωής και την υγιεινή των κατοίκων της. Αλλά και με εμβληματικές παρεμβάσεις, που αλλάζουν εντελώς το προφίλ της. Την αναδεικνύουν σε έναν τόπο με ιστορία, παρελθόν, παρόν και μέλλον. Σε μια πόλη, που το ιστορικό της κέντρο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θ’ αποτελεί έναν χώρο ιστορικού και τουριστικού προορισμού» τόνισε.

Με αυτό το πολιτικό οπλοστάσιο θα κατέλθουν στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, σημείωσε, με απτά αποτελέσματα. «Γιατί τελικά εμείς είμαστε η διοίκηση που έχει εντάξει πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ σε αναπτυξιακά έργα. Που δεν επέβαλε νέα τέλη στους δημότες, ούτε πήρε νέο δάνειο, μέσα σε αυτές τις δύσκολες δημοσιονομικά συνθήκες, λόγω της οικονομικής μας πολιτικής» ανέφερε, στεκόμενος στην επιβράβευση με επιπλέον 2.800.000 ευρώ για τη διαχείριση του ΤΕΒΑ.

Η διοίκησή τους, τόνισε, εμπνεύστηκε και κατάφερε τη βράβευση της Κομοτηνής ως Προσβάσιμης Πόλης σε επίπεδο ΕΕ, ολοκλήρωσε το έργο της ανάπλασης της Τσανακλείου μετατρέποντάς τη σε κοιτίδα πολιτιστικής δραστηριότητας, αλλά και έδωσαν έμφαση στις πολιτιστικές εκδηλώσεις ως πόλο έλξης της περιοχής και ενέταξαν νέες, όπως το Χριστουγεννιάτικο πάρκο και το καλωσόρισμα των φοιτητών.

«Εμείς είμαστε εδώ, όρθιοι στις επάλξεις του αγώνα για έναν πιο όμορφο και σπουδαίο Δήμο Κομοτηνής. Δίνουμε καθημερινά τη μάχη αυτή. Με συνέπεια, επάρκεια και ικανότητα» κατέληξε.

Αντώνης Γραβάνης: Ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας

Ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας των τελευταίων τριών ετών χαρακτήρισε τον απολογισμό του Δημάρχου ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης «Σύμπραξη Προοπτικής» κ. Αντώνης Γραβάνης, που στις δύο ώρες της εισήγησης του Δημάρχου και τον πανηγυρικό του τόνο, αντέταξε πως δεν υπάρχει σε αυτόν καμία συνοχή, συνολική στόχευση και τεκμηριωμένη απάντηση, ούτε για την αναπτυξιακή προοπτική της Κομοτηνής, τη διαχείριση εσόδων και περιουσίας, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, και σίγουρα τίποτα καινούριο που να ολοκληρώθηκε τα τρία αυτά χρόνια.

Τα πεπραγμένα μιας διοίκησης, είναι οι πρωτοβουλίες και τα έργα που υλοποιήθηκαν, οι διεκδικήσεις που απέδωσαν και τα αποτελέσματα στη ζωή των πολιτών, στα οποία βρίσκει πως η νυν διοίκηση πάσχει.

Τους κατηγόρησε δε ότι δεν υπάρχει καμία αντίληψη της πραγματικότητας της πόλης και των οικισμών, μιλώντας για έργα που δεν προχωρούν, ακίνητη περιουσία που μένει κλειστή και αναξιοποίητη, όπως το κολυμβητήριο και οι κατασκηνώσεις της Πανδρόσου.

Και ενώ αναγνώρισε την δουλειά που έχει γίνει στη διαχείριση του ΤΕΒΑ, σημείωσε πως ορισμένες φορές είναι λυπηρός ο τρόπος που διαχειρίζονται τις κοινωνικές παροχές, με ουρές για την παροχή των ειδών, και προειδοποιώντας πως δεν θα πρέπει να υπάρξει «καμία πολιτική εργαλειοποίηση των παροχών»,

Χαρακτήρισε δε τραγική την κατάσταση στην αγροτική οδοποιία τη διαχείριση των υδατικών πόρων, αλλά και την καθαριότητα, στην πόλη αλλά ιδίως στους οικισμούς. Θεωρεί δε πως όλα τα έργα κατευθύνονται προς το κέντρο, με τις πόλεις και τους οικισμούς να έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Επέκρινε δε τον σχεδιασμό του Δήμου στον Πολιτισμό, θεωρώντας ξεπερασμένο το σχεδιασμό που ακολουθείται, την έλλειψη τουριστικής προβολής, παρά τα όσα ανακοινώνονται κατά καιρούς, και χαρακτήρισε ανοχύρωτο το Δήμο απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία, τόσο σε υφιστάμενες υποδομές όσο και στη μη δημιουργία καινούριων, ενώ εντόπισε έλλειψη στόχευσης και οράματος στην πόλη και τους οικισμούς, αντίληψης της πραγματικότητας, και πλήρη αδιαφορία για τις γειτονιές.

Κ. Καραΐσκος: Μόνο τα απολύτως απαραίτητα

Τις ευθύνες σε όλο το πολιτικό σύστημα έριξε ο επικεφαλής του Σπάρτακου κ. Κώστας Καραΐσκος για την κατάσταση στη χώρα και την τοπική αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας πως η σημερινή παράταξη με διάφορες μορφές, έχει διοικήσει το Δήμο Κομοτηνής εδώ και 32 χρόνια, με ένα τετραετές διάλειμμα της διοίκησης Κοτσάκη.

Όλο αυτό το διάστημα, ανέφερε, έχουμε δει τα απολύτως απαραίτητα έργα, και αποφυγή να θιχτούν συμφέροντα, πέρα από τη διάνοιξη της οδού Εγνατίας, με τα λόγια να είναι πάντα όσο γίνεται πιο στρόγγυλα.

Προκάλεσε δε τη διοίκηση να ονοματίσει ένα σημείο της πόλης με συνολικό χαρακτήρα και καλαισθησία, πέρα από σημειακές παρεμβάσεις, ζητώντας συνολική αρχιτεκτονική παρέμβαση.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στο θέμα των αδεσπότων, και την ανάγκη νέας προσέγγισης σε αυτό, αλλά και τα ελάχιστα που έχουν γίνει στους οικισμούς

Ε. Λαφτσή: Περιορισμένης εμβέλειας το έργο της διοίκησης

Από την πλευρά της η επικεφαλής της Πολη-τικής Ανατροπής κ. Ελένη Λαφτσή τόνισε πως η παράταξη επέμενε στην πραγματοποίηση απολογισμού σε ετήσια βάση, ώστε να συζητούν και να εντοπίζουν προβλήματα πριν αυτά διογκωθούν.

Διέγνωσε δε ανασφάλεια της διοίκησης απέναντι στους πολίτες στο θέμα της συνεδρίασης, θεωρώντας πως είναι ευκαιρία για να σχεδιάσουν ένα μέλλον από κοινού για το Δήμο Κομοτηνής.

Όσο για τον ίδιο τον απολογισμό, τόνισε πως το έργο της διοίκησης μέχρι τώρα ήταν περιορισμένης εμβέλειας, φοβικό, και δεν άλλαξε την καθημερινότητα των πολιτών και την ποιότητα ζωής τους.

Ιδιαίτερα στάθηκε στην έλλειψη καθαριότητας, ενώ επανέλαβε πως θα πρέπει όλο το Δημοτικό Συμβούλιο να σκύψει πάνω στις αδυναμίες και τις ελλείψεις που υπάρχουν στο Δήμο, να συμφωνήσουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις, και να αναζητήσουν τρόπο να χρηματοδοτηθεί η υλοποίησή τους.

Γ Λεβέντης: Όλα στη ζυγαριά του κόστους οφέλους

Την άποψη πως ο Δήμος Κομοτηνής συνεχίζει την προσέγγιση που ξεκινά από την ΕΕ και μετακυλίεται στις κυβερνήσεις λειτουργίας βάσει «ορθολογισμού» λόγω  δημοσιονομικής στενότητας και κόστους οφέλους, εξέφρασε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιάννης Λεβέντης.

Παρατήρησε δε, κάνοντας αναλυτική αναφορά, στην έλλειψη χρηματοδότησης, που καλύπτεται από τη φορολογία των πολιτών, τα ζητήματα στα έργα, που υστερούν στους οικισμούς, την έλλειψη σχολικής στέγης αλλά και τη μη διεκδίκηση προσωπικού για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες του Δήμου.

Καταλήγοντας επανέλαβε την εκτίμηση της Λαϊκής Συσπείρωσης ότι η τοπική διοίκηση αποτελεί όργανο του κεντρικού κράτους σε τοπικό επίπεδο και έχει ως αποστολή την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και τη βελτίωση της κερδοφορίας του σε βάρος της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

«Όλα δηλαδή στη ζυγαριά κόστους (για το λαό) –οφέλους (για το κεφάλαιο). Όλη αυτή η επεξεργασμένη στρατηγική που έχει αφετηρία την ΕΕ, εξειδικεύεται από τις κυβερνήσεις στη χώρα μας και εφαρμόζεται από τις Τοπικές Διοικήσεις και κατ’ επέκταση τις διοικήσεις του δήμου μας» τόνισε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.