Εναλλακτικο σεναριο για τον ενεργειακο εφοδιασμο της Ευρωπης με «επικεντρο» το LΝG προτεινει ο Ε.Στυλιανιδης

Με «φόντο» την Ουκρανική κρίση και το ενδεχόμενο ενεργειακής κρίσης σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας ο βουλευτής Ροδόπης προτείνει την περαιτέρω αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου με μετατροπή της Κύπρου και της Καβάλας σε «αποθήκες»

Την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που κυριαρχεί και στο Συμβούλιο της Ευρώπης απέναντι στην Ρωσική αντιπροσωπεία, με «φόντο» την κρίση στην Ουκρανία, μετέφερε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και  μέλος του Συμβουλίου κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Σε συνέχεια και της προχθεσινής επίσκεψης του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια στην Ουκρανία, με στόχο την ανάδειξη τόσο της έμπρακτης μέριμνας της πολιτείας προς τους αποδήμους της αλλά και του ενδιαφέροντος της Αθήνας για το Ουκρανικό ζήτημα, ο βουλευτής Ροδόπης αναφέρθηκε στις συνεχείς επιθέσεις μιας σειράς κυρίως πρώην Ανατολικών Ευρωπαϊκών Κρατών προς την Ρωσική αντιπροσωπεία για μια σειρά θεμάτων, όπως ζητήματα ελευθεριών και δημοκρατίας. «Η Ρωσική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι στη γωνία» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «ναι μεν δεν έχουν άδικο και ορθώς η Δύση ασκεί κριτική για ζητήματα που άπτονται της ποιότητας της Δημοκρατίας και του σεβασμού των  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ωστόσο είναι λάθος να απομονώνεται η Ρωσία κατ’ αυτόν τον τρόπο». Εξηγώντας το σκεπτικό του ο κ. Στυλιανίδης εξήγησε πως εάν δεν διατηρηθούν οι διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας με τη Ρωσία, «είναι σαν να σπρώχνουμε τη Ρωσία σε μία συνέργεια με την Κίνα, γεγονός που μπορεί να ανατρέψει τις παγκόσμιες ισορροπίες και ενεργειακά και πολιτικά και οικονομικά και γεωστρατηγικά και δεν συμφέρει κανέναν, κυρίως την Ευρώπη η οποία μπορεί να συνθλιβεί αν βρεθεί στο μέσο αυτής της σύγκρουσης».

Σοβαρές οι οικονομικές συνέπειες της «διατάραξης» των σχέσεων με τη Ρωσία για την Ελλάδα

Άλλωστε η Ευρώπη οφείλει σύμφωνα με τον ίδιο να παίζει ρόλο καταλύτη, προσπαθώντας δηλαδή να εκτονώσει εντάσεις, προστατεύοντας μεν τα σύνορα της Ευρωαντλαντικής συμμαχίας αλλά και επικοινωνώντας με την Ανατολή διασφαλίζοντας πεδία συνεννόησης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η «συσσώρευση» δυνάμεων στην Μαύρη Θάλασσα μπορεί να έχει μόνο αρνητικές επιπτώσεις για όλες τις πλευρές.

Ερωτηθείς ειδικότερα για τον ρόλο της Ελλάδας, ο κ. Στυλιανίδης εξήγησε πως η χώρας μας θα πρέπει να επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή καθώς διατηρεί τόσο ενεργειακές όσο και εμπορικές σχέσεις με την Ρωσική αγορά που δεν θα πρέπει να «διαταραχθούν περαιτέρω». Μάλιστα ο ίδιος υπενθύμισε τα αποτελέσματα της επιβολής του εμπάργκο που είχε σαν συνέπεια τη μείωση των εξαγωγών της χώρας κατά 50%, καθώς και τα έσοδα από τον τουρισμό από την Ρωσία που από το 1,5 εκατ. επισκεπτών σήμερα βρισκόμαστε στους 500.000.

Η άμεση επίπτωση αφορά και την ενέργεια καθώς η Ρωσία έχει ήδη προειδοποιήσει πως σε περίπτωση επίθεσης ή αποκλεισμού μπορεί είτε να περιορίσει είτε να ακριβύνει την ενέργεια που εξάγει, γεγονός με τεράστιες επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση η ενεργειακή αυτάρκεια της οποίας εξαρτάται και από την Ρωσία.

Εναλλακτικό σενάριο ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης

Την ώρα πάντως που τα σενάρια αντιμετώπισης της πιθανής ενεργειακής κρίσης που θα επιφέρει σε παγκόσμιο επίπεδο η περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και δεδομένης και της «διαρροής» της πιθανής ακύρωσης του αγωγού East Med, που ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ο βουλευτής Ροδόπης προέκρινε μια εναλλακτική πρόταση που θα εξασφάλιζε όχι μόνο την ενεργειακή επάρκεια της χώρας για ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα αλλά θα μπορούσε να διασφαλίσει και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ειδικότερα ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω αναβάθμισης της πλωτής εξέδρας υγροποιημένου αερίου που δημιουργείται στην Αλεξανδρούπολη, ούτως ώστε να δέχεται μεγαλύτερες ποσότητες αερίου, μεταφερόμενες ενδεχομένως και με πλοία από την Ανατολική Μεσόγειο, δημιουργώντας τόσο εναλλακτικές πηγές, εναλλακτικούς δρόμους, όσο και εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Εξασφαλίζοντας δηλαδή τις τρεις βασικές παραμέτρους για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό η Κύπρος, σύμφωνα με τον ίδιο θα μπορούσε να μετατραπεί σε λιμάνι αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου συμπληρωματικά με την Αίγυπτο, από όπου ο ελληνικός εφοπλισμός θα μεταφέρει προς την Αλεξανδρούπολη τα αποθέματα, προσδίδοντας ιδιαίτερα αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

«Αν δεν προχωρήσει ο East Med, που όλοι θέλουν να προχωρήσει, η Κύπρος και η Αίγυπτος να γίνουν hub αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου και ο ελληνικός εφοπλισμός να μεταφέρει στην Αλεξανδρούπολη το φυσικό αέριο σε μεγαλύτερες ποσότητες για να διοχετεύεται μέσα από τον ΤΑP. Αυτό θα εξασφαλίσει την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από την μονοπωλιακή πηγή η μορφή ενέργειας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο ίδιος επανέφερε και την πρόταση που είχε συζητηθεί επί θητείας του στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για την δημιουργία «αποθήκης» υγροποιημένου αερίου στην Καβάλα και συγκεκριμένα στον θύλακα από τον οποίο άντλησε πετρέλαιο η Energean στον Πρίνο. Μέσω της επένδυσης αυτής η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει ενεργειακή αυτάρκεια δύο και τριών χρόνων ενώ θα εξασφάλιζε και την προστασία καταναλωτών και βιομηχανίας από τις απειλητικές αυξήσεις, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα της αποθήκευσης.

«Η αξιοποίηση της Καβάλας πρέπει να μπει ψηλά στην κρατική ατζέντα» υπογράμμισε ο ίδιος ερωτηθείς με τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση εξηγώντας πως τα αρμόδια υπουργεία, ήτοι τα Υπουργεία Ενέργειας, Εξωτερικών και Οικονομικών θα πρέπει να λάβουν την απόφαση να προχωρήσουν  σε μία τέτοια επένδυση που θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Κλείνοντας ο ίδιος θέλησε να επισημάνει πως η παρουσία δύο ανθρώπων με μεγάλη εμπειρία από την Θράκη στην διπλωματική αντιπροσωπεία της Ουκρανίας δεν είναι τυχαίο γεγονός, αναφερόμενος τόσο στον Πρέσβη κ. Μπουρνόβα που είχε διατελέσει διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών στη Θράκη όσο και στον εκπαιδευτικό ακόλουθο που δεν είναι άλλος από τον πρώην δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών κ. Ηλία Ιωαννάκη. «Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο από την ελληνική πλευρά και δείχνει την σημασία  του να γνωρίζει κανείς την ισορροπία στη Θράκη, τη σχέση που έχει αυτό με τον ελληνισμό στην Ουκρανία και τον ρόλο που θα παίξει η εκεί κατάσταση στην γενικότερη εξέλιξη της περιοχής μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.