Εν δυναμει υγειονομικη βομβα οι φυλακες Κομοτηνης

Δ. Χαρίτου: «Καταδικασμένοι στην ποινή του covid-19 κρατούμενοι και σωφρονιστικοί υπάλληλοι»

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου επισκέφτηκε το σωφρονιστικό κατάστημα Κομοτηνής και ενημερώθηκε από τον διευθυντή Παναγιώτη Ραδόπουλο για την υγειονομική κατάσταση που επικρατεί στο κατάστημα. Αφορμή ήταν ο πρώτος θάνατος από covid του 42χρονου σωφρονιστικού υπαλλήλου που υπηρετούσε στο κατάστημα Κομοτηνής.

Από τη συζήτηση προέκυψε ότι, ανεξάρτητα από τα υγειονομικά μέτρα, είναι τέτοιες οι συνθήκες που επικρατούν στο σωφρονιστικό κατάστημα Κομοτηνής, το οποίο σήμερα είναι στο «κόκκινο» καθώς υπάρχουν πολλά ενεργά κρούσματα μεταξύ των κρατουμένων. Οι 260 περίπου κρατούμενοι συνωστίζονται σε θαλάμους και κελιά λίγων τετραγωνικών μέτρων, με αποτέλεσμα τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί και είναι ενεργά αυτή τη στιγμή να ανέρχονται σε 27, με το ποσοστό των ανεμβολίαστων να υπερβαίνει το 50% σε κρατούμενους και προσωπικό. Οι νοσούντες κρατούμενοι νοσηλεύονται σε θαλάμους λίγων τετραγωνικών μέτρων σε επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία τους και τη ζωή τους, θέτοντας ταυτόχρονα στον ίδιο κίνδυνο και δεκάδες σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Ο βουλευτής Ροδόπης τόνισε πως «οι αριθμοί στο σωφρονιστικό κατάστημα Κομοτηνής είναι αδιάψευστος μάρτυρας της ανεύθυνης πολιτικής αδράνειας της κυβέρνησης, όπως και η εγκατάλειψη των κρατουμένων στο covid -19, σε συνδυασμό με τα σοβαρά προβλήματα των συνθηκών κράτησης, όπως του υπερπληθυσμού των κρατουμένων, της έλλειψης προσωπικού, των απαρχαιωμένων υποδομών, κλπ».

Ταυτόχρονα σημείωσε πως «το κατάστημα κράτησης Κομοτηνής μπορεί να αποτελέσει μια υγειονομική βόμβα, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, βρίσκονται καθημερινά σε επαφή με τους κρατουμένους, που νοσούν, τόσο εντός του καταστήματος, όσο και κατά την τυχόν μεταγωγή αυτών σε δικαστήρια κλπ, αφού η κυβέρνηση δεν έλαβε όλα τα αναγκαία επιπρόσθετα υγειονομικά μέτρα και δεν άσκησε καμία προληπτική πολιτική για τη μη μετάδοση του ιού στο σωφρονιστικό κατάστημα Κομοτηνής».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.